In Cluj si Brasov caminele culturale au fost transformate in pensiuni. Ce suma a donat un american venit in Romania
In timp ce majoritatea caminelor culturale din tara se afla in paragina, exista si exceptii care le fac cinste comunelor cu pricina si le aduc bani buni la bugetul local.
In Cluj, un asemenea camin cultural a fost transformat in pensiune, iar la Brasov constructia a devenit sala de spectacole si petreceri.
Spectacole de teatru sau concerte - majoritatea se desfasoara in caminul cultural din satul Cristian.
Ridicata in 1927 de sasi, cladirea a fost renovata recent, iar spatiul generos si arhitectura o transforma intr-un cadru potrivit pentru numeroase evenimente.
Sorin Dulgheriu, agent de turism: "Unicitatea constructiei sta in deschiderea tavanului care nu are niciun stalp de sustinere pe toata suprafata salii."
Sala devine, uneori, neincapatoare pentru sutele de spectatori sau nuntasi.
Cojocaru Gicu, primarul comunei Cristian: "Capacitatea ar fi de 450 de persoane. Punem la dispozitie vesela, fetele de masa."
Caminul cultural poate fi inchiriat cu 300 de lei - pentru o zi, sau - timp de 3 zile - pentru nunti si botezuri, cu 2.500 de lei.
In comuna Cornesti, din Cluj, constructia darapanata de pe vremuri a fost renovata si transformata intr-o pensiune de 3 margarete. Camerele sunt decorate rustic si nu lipsesc elementele traditionale romanesti.
Design-ul camerelor a fost inspirat dupa modelul pensiunilor din Austria. Pentru o noapte de cazare, turistii platesc 110 lei. In curand, pensiunea va fi inclusa in circuitul turistic international.
In urma cu 4 ani, un evreu - cetatean american - a ajuns in zona si a cerut ajutorul primarului pentru a gasi mormintele stramosilor lui.
Dupa ce le-a descoperit, in semn de recunostinta, a facut o donatie de 50.000 de dolari. Primaria a investit inca 130.000 de dolari si a ridicat - pe vechile ruine - un nou camin cultural, care a devenit apoi complex turistic.
Florinel Julean, primar: "O alta particularitate importanta aici a fost o usa candva, nu am vrut sa renuntam la ea si i-am facut dulapul aici si am pastrat rama care are in jur de 115 ani."
Receptionista: "Era o ruina chiar cred ca este foarte important ca s-a investit aici, turisti sunt, deja avem programari planificate."
In zona se afla si o multime de obiective turistice, printre care si Monumentul Eroilor de la Bobalna.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, brasov, investitii, pensiuni, renovare, buget local,
Dată publicare:
17-12-2016 17:10