În ce condiții se va desfășura TIFF, la Cluj. 130 de filme, programate în zece zile
Festivalul TIFF de la Cluj se va deschide publicului anul acesta pe 31 iulie, într-o formulă în care măsurile de siguranță și distanțarea socială vor avea prioritate.
Toate proiecțiile de film se vor desfășură exlcusiv seara, în aer liber, în zece locuri diferite din Cluj-Napoca și din împrejurimi.
Peste 130 de tiluri vor rula de-a lungul celor 10 zile, majoritatea fiind difuzate seara. Anul acesta organizatorii au fost nevoiți să se reinventeze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tudor Giurgiu, președinte TIFF: "Marea diferență la TIFF va fi în primul rând una legată de program pentru că nu vor mai fi proiecții în timpul zilei și nu vor mai fi proiecții în săli, deci este un festival total reconfigurat. Vor fi doar spații în aer liber și proiecțiile vor începe de la ora șapte sau 9 seara. Va fi un festival nocturn."
Cu toate acestea, organizatorii promit că și anul acesta vor încerca pe cât posibil să-i surprindă pe invitați.
Cristi Hodirlă, festival manager: "O să mai invităm oamenii ca în fiecare an la Bonțida și la Vlaha, la Arkhai Sculpture Park unde am pregătit evenimente speciale, adică cine-concerte sau câteva momente muzicale acompaniate de film."
În fiecare locație de proiecție vor exista marcaje de distanțare, iar membrii echipei TIFF vor ghida în permanență accesul. La intrare, se vor scana biletele, se va efectua un triaj observațional și se va verifica temperatura.
Oana Giurgiu, director executiv TIFF: "Asta înseamnă să păstram distanțarea de un metru jumate în spatiile publice, doi metri între persoanele care stau în public și masca va fi obligatorie pe parcursul proiecției filmului. Totul este să se înțeleagă că practic responsabilitatea pentru păstrarea acestor măsuri este în egală măsură a organizatorilor și a publicului."
Filme precum "Malmkrog" în regia lui Cristi Puiu, "Lemn" de Monica Lăzurean Gorgan, "Acasă" de Radu Ciorniciuc și "Început" de Răzvan Săvescu vor putea fi vizionate în locuri precum Castelul Banffy sau Piața Unirii.
În rândul invitaților care și-au confirmat prezenta se numără numără Emilian Oprea, Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Cristi Puiu și mulți alții.