Curtea de Conturi a ofilit panselutele. In Capitala se vor planta doar flori care dureaza mai mult decat mandatul unui primar
Un proiect de hotarare prezentat saptamana aceasta ar putea introduce reguli mai stricte privind plantele pe care primaria le cumpara pentru spatiile verzi din Capitala.
Proiectul de hotarare impune ca pe spatiile verzi din Bucuresti sa se planteze plante perene care sa tina cel putin 5 ani, arbori, arbusti si gazon. Nu vor mai fi acceptate decat plante “aclimatizate la conditiile meteorologice ale Municipiului Bucuresti”. De asemenea, amenajarea spatiilor verzi nu se va mai putea face decat in baza unui plan de amenajare peisagistica iar plantarea si intretinerea vor tine strict de primarii sau de institutiile din subordinea acestora, nu de firme private.
Proiectul va fi discutat la urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, potrivit Hotnews. El a fost elaborat dupa ce Curtea de Conturi a publicat un raport privind situatia spatiilor verzi din Capitala in care arata ca acestea au fost gestionate defectuos atat de Primaria Generala cat si primariile de sector.
De pilda, potrivit Curtii de Conturi, amenajarea Parcului Drumul Taberei nu a dus la cresterea suprafetei verzi, in schimb i-a lipsit pe locuitorii sectorului 6 de posibilitatea de a folosi acest parc vreme de doi ani de zile. In acelasi raport se arata ca deseori primariile au plantat soiuri care nu au rezistat climei din tara noastra sau au platit preturi astronomice pentru flori si arbori.
De exemplu, in sectorul 6, din cele 5.000 de garduri de tuia plantate in 2013-2014, doar 1.500 au mai prins luna februarie 2015, iar din 265 de artari, numai 20. Pentru firul de trandafi, primariile au platiti si 76 de lei prin intermediari iar pentru cel de crizantema, 310 lei. In sectorul 3, un platan a costat 2.000 de lei, in vreme ce in 2 a fost cumparat doar cu 387 de lei.
Concluzia generala a auditului Curtii de Conturi a fost ca la nivelul Capitalei nu exista o strategie, standarde de cost si nici macar o evidenta corecta a spatiilor verzi, care nu sunt inscrise in Cartea Funciara. Contactati, reprezentantii primariilor de sector au refuzat ne comunice un punct de vedere referitor la neregulile constatate, insa actualul proiect al Primariei Generale ar putea reprezenta o reactie.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, parc, poluare, flori, primari, spatii verzi, drumul taberei, copaci, sectoare, cadastru, curtea de conturi,
Dată publicare:
22-01-2016 16:06