Birourile a cinci mari companii de stat sunt GOALE azi, desi nu e sarbatoare legala."Reveniti maine"

Dată publicare: 17-04-2012 15:01
Dată actualizare: 26-10-2012 00:30


Codul Muncii prevede ca sarbatoare legala Pastele. Astfel, in prima si a doua zi de Paste (15 si 16 aprilie) nu se lucreaza. Cu toate acestea, mii de angajati la stat au liber si marti, pe 17 aprilie.

Reporterii Stirilor ProTV au descoperit ca in mai multe companii de stat programul legal de munca nu este respectat. Desi marti ar fi trebuit ca toata lumea sa fie la munca, la telefon au raspuns doar portarii institutiilor, "reveniti maine, azi nu e nimeni, aici e doar poarta," a fost replica paznicilor.

Am sunat la Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Complexul Energetic Turceni si Complexul Energetic Rovinari, sub pretextul ca suntem reprezentantii unei companii de investitii din Marea Britanie, solicitand mai multe informatii despre o potentiala oportunitate de investitie.

Peste tot am primit acelasi raspuns: "angajatii de la birouri sunt in vacanta, reveniti!".

Romgaz este o societate pe actiuni de interes national, in care statul este actionar majoritar, fiind reprezentat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Romgaz face cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale si furnizeaza servicii in campurile gazifere pentru optimizarea performantelor acestora, potrivit propriei descrieri de pe site-ul institutiei. Societatea avea peste 6.000 de angajati la ultima raportare datata 2010. Managerul companiei este Costel Totan.

Societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. Medias este a doua cea mai mare companie din domeniul utilitatilor din tara noastra, avand ca actionar majoritar statul roman. Este listata la BVB si are a treia cea mai mare capitalizare bursiera.

Obiectul principal de activitate al Transgaz este transportul de gaze naturale, activitate prestata in regim de monopol natural si care este un serviciu public de interes national. Transgaz asigura legatura intre producatorii de gaze (ex. Romgaz, Petrom, gaze din import etc.) si distribuitorii de gaze (ex. GDF SUEZ Energy Romania, E.ON Gaz Romania etc.). Totodata, Transgaz asigura transportul international de gaze care tranziteaza teritoriul Romaniei. Directorul general este Florin Emil Cosma.

Hidroelectrica a fost declarata a treia cea mai valoroasa companie din Romania, in 2010 si cel mai mare producator de energie din tara. Ca obiect de activitate are producerea de energie electrica si furnizarea de servicii in domeniul hidroenergiei. Compania administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare. Numarul de angajati depasea 5.200 in 2010.

Societatea Nationala Complexul Energetic Turceni avea peste 4.000 de angajati in 2010 si gestioneaza cea mai mare termocentrala din Romania. Aceasta asigura circa 10% din consumul anual de electricitate al Romaniei.

Potrivit Codului Muncii (care nu poate fi incalcat de niciun alt regulament intern sau contract colectiv de munca) zile nelucratoare din anul 2012 sunt urmatoarele:

- 1 si 2 Ianuarie (duminica si luni)
- prima si a doua zi de Paste – 15 si 16 aprilie (duminica si luni)
- 1 Mai (marti)
- prima si a doua zi de Rusalii – 3 si 4 iunie (duminica si luni)
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august (miercuri)
- 1 Decembrie (sambata)
- prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie (marti si miercuri)

Justificarea celor care au lipsit marti de la munca sta in contractul colectiv de munca, redactat in asa fel incat absenta lor de astazi sa nu fie sanctionabila.

Tags: zile libere, paste,


VIDEO PROTVPLUS.RO