Imobile de milioane de euro cumpărate pe nimic după ce au fost executate silit. Ce a descoperit DIICOT

Euro

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, 17 percheziţii într-o cauză care vizează destructurarea unei grupări specializată în deturnarea de licitaţii publice cu imobile executate silit, prejudiciul în acest caz fiind de peste 3 milioane euro.

Perchezițiile au avut loc pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Galaţi şi Brăila la o grupare formată din 10 persoane, printre care se află şi un executor judecătoresc.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, acuzaţiile din acest dosar sunt de deturnare a licitaţiilor publice, instigare la deturnarea licitaţiilor publice, complicitate la deturnarea licitaţiilor publice, instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, începând cu anul 2018, doi suspecţi, persoane potente financiar, au constituit alături de alte opt persoane un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii, potrivit Agerpres.

Procurorii au constatat faptul că bunurile imobile ce fac obiectul deturnării licitaţiilor publice au constituit garanţii imobiliare în favoarea unei instituţii bancare, mai exact au servit drept garanţii acordării unor contracte de credit bancar în anii 2008 - 2009.

Citește și
DIICOT
DIICOT a reținut 7 persoane în Călărași. Ar fi recrutat și exploatat sexual tinere
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Aceste contracte de credit au fost acordate preponderent de către aceeaşi unitate bancară unor persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ un an, iar valoarea acestor credite fiind una foarte mare.

"Din modalitatea de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, a cuantumului acestora, a scopului perceperii acestor împrumuturi - restituirea foarte redusă a creditului bancar sau nerestituirea acestuia în integralitate, a valorii reale a bunurilor imobiliare aduse drept garanţii, se constată că încă de la momentul aducerii în garanţie a bunurilor imobile ce fac obiectul prezentei cauze s-a urmărit executarea silită a acestora. Pentru realizarea obiectivelor grupului infracţional organizat, respectiv acela de obţinere a dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile supuse executării silite la preţuri derizorii, a fost necesară încă de la momentul constituirii grupului infracţional organizat atragerea în cadrul acestuia a unui funcţionar public, care să poată crea cadrul aparent legal în vederea adjudecării bunurilor imobile de către membri acestui grup, respectiv a unui executor judecătoresc, în portofoliul căruia se aflau în instrumentare dosarele de executare silită ce fac obiectul prezentei cauze", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Astfel, prin înţelegeri prealabile, membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aproximativ 8% - 9% din valoarea de evaluare), prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 3 milioane de euro şi 153.000 lei.

La sediul DIICOT - Structura Centrală urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 11 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi a jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
CSM a dat aviz negativ pentru candidații la conducerea Parchetului General și DIICOT
CSM a dat aviz negativ pentru candidații la conducerea Parchetului General și DIICOT

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea şi Giorgiana Elena Hosu, propuse la conducerea Parchetului General, respectiv în funcţia de procuror-şef al DIICOT.

DIICOT a reținut 7 persoane în Călărași. Ar fi recrutat și exploatat sexual tinere
DIICOT a reținut 7 persoane în Călărași. Ar fi recrutat și exploatat sexual tinere

Şapte persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Călăraşi, fiind suspectate că au constituit o grupare care recruta şi exploata sexual mai multe tinere, între care trei minore, determinându-le să se prostitueze.

Trei orădeni, arestați pentru că aveau o plantație de canabis în casă
Trei orădeni, arestați pentru că aveau o plantație de canabis în casă

Trei orădeni au fost reținuți ieri de procurorii DIICOT, după ce în locuințele lor au fost descoperite mai multe plantații de canabis.

Anchetă la DIICOT privind rechizitoriul în cazul
Anchetă la DIICOT privind rechizitoriul în cazul "Caracal"

DIICOT a anunțat miercuri, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la modul în care rechizitoriul în dosarul "Caracal" a fost difuzat către mass-media, că documentul nu a fost transmis jurnaliştilor de personalul instituţiei.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.