Avertizari meteo de ploi, vant si descarcari electrice in mai multe judete ale tarii

×
Codul embed a fost copiat

Grindina a facut ravagii marti seara in mai multe localitati din judetul Iasi. ANM a anuntat estimarea meteorologica pana pe 1 iunie. In urmatoarele zile vremea va fi instabila si se vor inregistra averse in mai multe regiuni.

 

Update 13:30:

ANM a emis cod galben de ploi, vant si descarcari electrice pentru mai multe judete ale tarii.

In intervalul orar 13:15-14:15, in sudul si estul judetului Buzau si vestul judetului Calarasi se vor inregistra intensificari ale vantului, descarcari electrice si posibil grindina de mici dimensiuni, averse de ploaie ce pot cumula 20-25 l/mp.

Citește și
coada muzeul antipa
Oamenii au stat la coada 5 ore sa intre gratis la Antipa. Cat ar fi incasat muzeul intr-o zi normala
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

In intervalul orar 12:50-13:50, in nord-estul judetului Ilfov si vestul judetului Ialomita se vor semnala : intensificari ale vantului, descarcari electrice si posibil grindina de mici dimensiuni, averse de ploaie ce pot cumula 20-25 l/mp.

Incepand din cursul dupa-amiezii de miercuri 22 mai si pana in dimineata zilei de vineri 24 mai, instabilitatea atmosferica va fi accentuata în cea mai mare parte a tarii.

Vor fi averse, ce vor avea si caracter torential, caderi de grindina, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului care trecator vor lua aspect de vijelie.

Aceste manifestari vor fi mai frecvente la munte, în sud-vestul, centrul si nord-estul tarii. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp.

 

 

O ploaie torentiala s-a pornit din senin, spun localnicii, iar stropii s-au transformat rapid in bucati de gheata.

Mai multe culturi agricole au fost distruse pe suprafete importante, iar cateva animale, aflate pe camp, au fost ranite.

In unele gradini, parea ca a venit iarna, pentru ca, in jur, totul era alb.

Judetul Iasi a fost aseara, pentru o ora, sub avertizare cod galben de grindina.

Avertizare de ploi torentiale si grindina pana vineri dimineata

Meteorologii au avertizat ca de miercuri, ora 15.00, pana vineri, ora 9.00, in toate judetele tarii vor fi averse, ce vor avea si caracter torential, caderi de grindina, descarcari electrice si intensificari ale vantului.

Potrivit informarii emise de Administratia Nationala de Meteorologie, incepand de miercuri dupa amiaza si pana vineri dimineata, instabilitatea atmosferica va fi accentuata in cea mai mare parte a tarii.

"Vor fi averse, ce vor avea si caracter torential, caderi de grindina, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului care trecator vor lua aspect de vijelie. Aceste manifestari vor fi mai frecvente la munte, in sud-vestul, centrul si nord-estul tarii. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp", se arata in informarea ANM.
 

 

ANM a publicat estimarea temperaturilor si precipitatiilor in intervalul 20 mai-1 iunie

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.


BANAT

grindina iasi 2
Vremea va fi in racire in prima saptamana, astfel incat maximele vor scadea de la medii de aproximativ 24-25 de grade in primele zile, spre 17-18 grade, in jurul datei de 25 mai.

In aceeasi perioada, minimele nocturne vor marca si ele o scadere, de la 14 grade pana la 7-8 grade.

Incepand cu data de 27 mai, vremea se va incalzi usor, iar mediile termice se vor situa in jurul celor climatologic normale pentru ultima decada a lunii mai, cu valori ale temperaturilor diurne in jurul a 22-23 de grade si temperaturi nocturne spre aproximativ 11-12 grade.

Ploile, mai ales averse, insotite si de descarcari electrice, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar mai importante cantitativ vor fi pe 22 si 23 mai.

CRISANA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului, dar in jurul datei de 24 mai se va resimti o racire, care va aduce regimul termic spre valori medii diurne in jurul a 17 grade si minimele nocturne spre 7 grade.

In intervalul 26–29 mai temperatura aerului va marca o crestere, spre valori climatologic normale, de 22 de grade ziua si 11 grade noaptea, ce se vor mentine pana la sfarsitul perioadei de prognoza.

Vor fi frecvente aversele insotite de descarcari electrice, dar cantitatile de apa vor fi mai insemnate in jurul datei de 23 mai.

TRANSILVANIA

grindina iasi 3
Debutul intervalului de prognoza se va caracteriza printr-o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit in ultima perioada a lunii mai, cu maxime ce se vor mentine, in medie, in jurul valorii de 24 de grade si minime de aproximativ 10 grade.

Intre 23 si 25 mai, vremea se va raci si se vor inregistra temperaturi diurne de circa 17 grade si minime nocturne de 6 grade, in medie. Ulterior, un nou proces de usoara incalzire va aduce regimul termic la valori comparabile cu mediile multianuale ale perioadei, respectiv 20...21 de grade ziua si 9 grade noaptea.

Aversele de ploaie si descarcarile electrice se vor semnala frecvent pe tot parcursul perioadei de prognoza, iar caracterul de torentialitate al ploilor se va manifesta mai ales in jurul datelor de 23 si 28 mai.

MARAMURES

Dupa o vreme relativ calda pentru aceasta data, cu medii ale temperaturilor maxime de 22-24 grade, vremea se va raci in jurul datei de 24 mai, cu aproximativ 5 grade, atat ziua, cat si noaptea.

In intervalul 26-29 mai, valorile termice vor creste usor spre 21-22 de grade in orele amiezelor si 10-11 grade in timpul noptilor, regim termic ce se va mentine relativ constant pana la sfarsitul intervalului de prognoza.

Ploile, prezente in fiecare de zi, vor avea mai ales caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice, iar probabilitatea pentru cantitati de apa mai importante va fi semnificativa in jurul datei de 23 mai.

MOLDOVA

Dupa o prima zi calduroasa, cu maxime ce vor atinge, in medie, 29-30 de grade, vremea se va raci treptat, atingand valori maxime de aproximativ 20 de grade in data de 24 mai, cand si minimele nocturne, in scadere cu circa 5 grade fata de inceputul intervalului, vor fi de 9 grade.

Ulterior, regimul termic va marca o usoara crestere, in ultimele zile ale intervalului de prognoza urmand a se inregistra temperaturi diurne de pana la 22-23 de grade si nocturne de 11-12 grade.

Vor fi ploi frecvente, mai ales averse, insotite si de descarcari electrice, iar cantitati de apa mai insemnate vor cadea in jurul datei de 23 mai.

DOBROGEA

Vremea va fi calda in primele patru zile, cand temperaturile maxime vor fi de 25-.27 de grade, iar cele minime se vor situa in jurul valorii de 16 grade.

Va urma o usoara racire a vremii in intervalul 24-26 mai, cand valorile diurne vor atinge 21-22 de grade, iar cele nocturne vor scadea spre 13 grade.

Dupa data de 27 mai, regimul termic va creste usor, apropiindu-se de cel normal pentru ultima decada a lunii mai.

Probabilitatea de aparitie a averselor pe arii mai extinse va fi mai ridicata dupa data de 22 mai.


MUNTENIA

Vremea va fi calduroasa la inceputul intervalului, cand se vor atinge in medie 31 de grade in cursul dupa-amiezelor si 15 grade noaptea.

Apoi un proces de racire va aduce maximele diurne spre 22 de grade, in timp ce minimele nocturne vor scadea cu aproximativ 5 grade.

Dupa data de 27 mai, o noua incalzire a vremii va determina temperaturi de 23-24 de grade ziua si de 12-13 grade noaptea, ce vor caracteriza un regim termic normal pentru sfarsitul lunii mai.

Se vor semnala averse, insotite de descarcari electrice, iar in jurul datei de 23 mai, ploile vor avea si caracter torential.

OLTENIA

Vremea, deosebit de calda in primele trei zile, se va raci ulterior cu aproximativ 7 grade, atingand in intervalul 24-26 mai, maxime diurne de 20 de grade si temperaturi nocturne de 9 grade.

In a doua saptamana de prognoza, regimul termic va marca initial o usoara crestere, apoi se va mentine relativ constant, temperaturile la amiaza atingand, in medie, 22-23 de grade, iar in cursul noptilor 12-13 grade.

Ploile vor fi in general slabe cantitativ, exceptand zilele de 22 si 23 mai, cand sunt posibile pe arii extinse averse, descarcari electrice si cantitati mai insemnate de apa.


LA MUNTE

Valorile termice se vor mentine ridicate in primele zile ale intervalului de prognoza, cu temperaturi in cursul dupa-amiezelor de 15-16 grade, in medie, dupa care o usoara racire va aduce regimul termic diurn spre 9-10 grade.

Ulterior vremea se va incalzi usor, astfel incat dupa 29 mai, maximele diurne se vor mentine in jurul valorii de 14 grade. In cursul noptilor temperaturile vor scadea de la o medie de 10 grade in prima zi a intervalului, spre aproximativ 2 grade intre 25 si 28 mai, pentru ca apoi sa creasca din nou, pana la 7 grade, la inceput de iunie.

Aversele, insotite de descarcari electrice, vor fi frecvente, mai ales in cursul dupa-amiezelor, iar in jurul datei de 23 mai vor fi importante cantitativ.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Citește și...
Vremea se raceste in urmatoarea perioada si vin ploile. Prognoza meteo pe zece zile
Vremea se raceste in urmatoarea perioada si vin ploile. Prognoza meteo pe zece zile

ANM a prezentat estimarea evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 20 mai - 1 iunie 2013.

Oamenii au stat la coada 5 ore sa intre gratis la Antipa. Cat ar fi incasat muzeul intr-o zi normala
Oamenii au stat la coada 5 ore sa intre gratis la Antipa. Cat ar fi incasat muzeul intr-o zi normala

Sustinuti de vremea calda, oameni de toate varstele s-au perindat sambata noapte prin zecile de muzee si galerii deschise pana spre dimineata, atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara.

Cozi ca pe vremea lui Ceausescu pentru cupoanele din programul Rabla. Cat valoreaza un voucher
Cozi ca pe vremea lui Ceausescu pentru cupoanele din programul Rabla. Cat valoreaza un voucher

S-au format cozi ca la carne in "Epoca de Aur", dar nu pentru un pachet de tacamuri, ci pentru cupoanele din programul Rabla pe 2013. Proprietarii masinilor uzate s-au asezat la rand, in fata centrelor de colectare a fierului vechi.

Recomandări
Comisia Europeană: România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Bulgaria stă cel mai bine
Comisia Europeană: România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Bulgaria stă cel mai bine

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro, în timp ce Bulgaria stă cel mai bine din grupul statelor care vor să introducă moneda europeană, unde se mai află Cehia, Ungaria, Polonia și Suedia.

 

Elena Lasconi a câștigat, din primul tur, alegerile pentru funcția de președinte al USR, cu peste 68% din voturi
Elena Lasconi a câștigat, din primul tur, alegerile pentru funcția de președinte al USR, cu peste 68% din voturi

Elena Lasconi a câștigat alegerile interne din USR pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România, chiar din primul tur, cu peste 65%.  

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit pe Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianţei militare
Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit pe Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianţei militare

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei.