Imagini apocaliptice în Delta Dunării din cauza incendiilor provocate de oameni
Incendiile de vegetație fac prăpăd în Delta Dunării. Sute de hectare au ars, de la începutul anului, conform rapoartelor pompierilor din Tulcea, care atrag atenția asupra gravității acestor situații.
Oamenii pun focul intenționat, pe motiv că așa își pregătesc terenurile pentru agircultură, sau extind zonele de pășunat. Pe lângă dezastrul ecologic pe care îl provoacă, incendierile ar putea duce la oprirea subvențiilor APIA.
Imaginile apocaliptice au fost filmate, luni seara și marți dimineața, la Sulina. Pare că tot cerul a luat foc.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Martor: "Este doar războiul omului împotriva Deltei. Filmarea, prima, este de aseară (luni seara), așa se vedea din bazinul mic, iar asta este de azi dimineață."
De la începutul acestui an, în Deltă, au fost înregistrate nu mai puțin de 34 de incendii puternice, în urma cărora a fost calcinată o suprafață de aproximativ 460 de hectare. Adesea, vântul puternic a contribuit major la agravarea situației.
Slt. Cristina Profir, purtător de cuvânt al ISU Delta, Tulcea: "Incendierea vegetației uscate, palustre și a resturilor menajere este un gest iresponsabil și este strict interzisă. Sancțiunile prevăzute de lege sunt aspre și pot ajunge chiar și la oprirea plății subvențiilor de către APIA".
Incendiile, provocate chiar de săteni
Faptul că ar putea pierde subvenții de la stat îi "arde" cel mai mult pe sătenii din Delta, care provoacă aceste incendii de stuf uscat. Mulţi dau vina pe proprietarii de vaci, interesați să extindă suprafețele de pășunat.
Mălin Mușatescu, fost guvernator al Deltei Dunării, jurnalist, realizator de filme: "Există 25 de mii de vaci în Delta Dunării, care primesc subvenții, probabil peste 20 de mii dintre ele. Iar capacitatea de pășunat a Deltei este depășită cu multe procente, iar oameii își caută noi pășuni. Ei nu mai țin cont că există păsări deja, care au venit să cuibărească, inclusiv pelicanii. Vă atrag atenția că anul trecut a fost incendiată chiar o zonă de lângă colonia din Roșca Buhaiova, care este cea mai mare din Europa. Și focul a ajuns până în colonie."
Pagubele produse biodiversității sunt uriașe, spun biologii. În flăcări piere nu doar flora, ci și fauna care hibernează – șerpi, șopârle, broaște, insecte, vidre, vulpi, câini enoți, broaște țestoase, bizami sau nurci.
Gabriela Răileanu, ARBDD: "Persoanele fizice pot fi sacționate cu amendă cuprinsă între șapte mii cinci sute și cincisprezece mii, iar pesoanele juridice: cincizeci de mii, o sută de mii de lei. Dar e o mențiune importantă că, în momentul în are un incendiu produce efecte asupra sănătății umane sau asupra componentelor biodversității, aceasta devine infracțiune."
Conform legii actualizate în 2022, un astfel de caz poate fi pedepsit chiar și cu închisoarea, de la 3 luni, la un an. Numai anul trecut, au fost 109 incendii în Delta Dunării, iar suprafața afectată a fost de peste 20 de mii de hectare. Deşi fenomenul este vechi, nimeni nu a fost tras la răspundere până acum, pentru astfel de distrugeri.