Imaginea nesimtirii. Romanii care arunca gunoiul menajer direct de pe geam, in fata blocului
Romania produce mai mult gunoi decat reuseste sa stranga. Din aproape 8 milioane de tone acumulate intr-un an, o treime ramane pe strazi. Iar vina pentru ca traim in mizerie este impartita.
Pe de o parte, companiile de salubrizare nu-si fac bine treaba, pe de alta, oamenii continua sa dispretuiasca aceasta tara, cu fiecare chistoc sau ambalaj aruncate la voia intamplarii. Sau pungi de gunoi care zboara pe geam.
Priviti aceasta scena care ne duce cu gandul la jungla. Un domn care sta in acest bloc din Iasi arunca de la geam un pet si punga de gunoi. La fel procedeaza toate cele 80 de familii care stau aici cu chirie in aparatmentele primariei. Cei de la salubrizare spun ca zilnic vin in zona insa peste noapte mormanele de gunoi sa strang iar.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"De ce nu fac si ei curat aici? Pai stiu si eu, eu fac, intrebati-I pe ei de ce nu fac…", spune un gunoier.
Tot in judetul Iasi, in comuna Ciurea, autoritatile incearca sa-i convinga pe rromii din palatele cu 4-5 etaje sa-si stranga mizeria din curti.
"Am dat amenzi avem politia locala care are grija de treburile astea dar si noaptea se arunca. Nu au o mentalitate sanatoasa ca sa stie ce inseamna sa pastreze curatenia" - Elena Toma, viceprimar Ciurea.
Nici capitala nu e de laudat. In zona Zabrauti din cartierul Ferentari, oamenii dorm, mananca si respira printre tone de gunoaie putrezite. Tomberoane exista, dar sint mai mult goale.
Lumea prefera sa arunce in jurul blocului. Iata aceasta imagine surprinsa in cea mai aglomerata intersectie din sectorul 5 dintre 13 Septembrie si Mihail Sebastian.
Se vede clar ca oamenii si-au modernizat apartamentul, si-au schimbat mobilierul si tot ceea ce nu le-a mai trebuit au lasat aici in fata blocului.
Estimarile arata ca in capitala o patrime din gunoi ramine neridicat.
"Abonament la salubritate nu au decat 75%. Asta inseamna ca 25% arunca gunoiul pe strazi" - Niculae Radulescu, presedinte Eco Civica.
In tara situatia e si mai grava: o treime ramine pe strazi.
"La nivel de tara in anul 2011 cantitatea de deseuri colectate a fost in jur de 6 milioane de tone" - Elena Dumitru- secretar de stat Ministerul Mediului.
E corect, problema e ca am produs cu 2 milioane de tone mai mult.
De altfel, Romanii arunca in medie 8 milioane de tone anual.