Ilie Carabulea, eliberat din arestul preventiv si cercetat in arest la domiciliu. Decizia instantei este definitiva
Omul de afaceri Ilie Carabulea va fi eliberat din arest si cercetat in arest la domiciliu, in dosarul Carpatica, a decis, marti, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Decizia instantei supreme este definitiva.
Ilia Carabulea, care detine indirect si controleaza Carpatica Asig din Sibiu, si Marian Mirzac, fostul director general al firmei, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la societatea de asigurari.
Ulterior, masura a fost inlocuita cu arestul la domiciliu, insa la finele lunii iulie Curtea de Apel Bucuresti a decis, la propunerea procurorilor anticoruptie, arestarea lui Ilie Carabulea pentru ca acesta ar fi luat legatura cu mai multi martori si a instalat la domiciliul sau un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig.
Potrivit DNA, in intervalul 24 iunie - 5 iulie, Ilie Carabulea a incalcat "in mod repetat" obligatiile impuse de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie odata cu inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
ICCJ i-a interzis atunci omului de afaceri sa paraseasca imobilul in care locuieste fara permisiunea judecatorului de Camera preliminara si a instantei Curtii de Apel Bucuresti. In plus, el nu avea voie sa comunice cu ceilalti inculpati si cu martorii din dosar.
Potrivit anchetatorilor, Ilie Carabulea nu a respectat aceste conditii, luand legatura prin mijloace de comunicare electronice, dar si prin intermediul unei alte persoane, cu inculpatii SC Carpatica Asig SA (prin reprezentantii legali) si Ana-Ina Crudu, dar si cu mai multi martori din dosar.
"Totodata, incepand cu data de 25 iunie, inculpatul Carabulea Ilie a instalat un sistem de monitorizare la domiciliul acestuia, conectat la serverul SC Carpatica Asig SA, prin intermediul caruia are acces online la imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate in sediul SC Carpatica Asig SA si, implicit la activitatea desfasurata de inculpati si martori", a aratat DNA.
Potrivit unor surse judiciare, Carabulea a trimis la secretariatul societatii Atlasib, in intervalul de timp cat a fost arestat la domiciliu, mai multe documente, intre care un "Raport privind dosarele de dauna avizat in data de 27.06.2014, dupa unitatile instrumentare", "Situatia rezervelor pentru dosarele de dauna avizate in perioada 01.06.2014-27.06.2014 dupa unitatile instrumentare" si "Carpatica raportare 23.06.2014 - 30.06.2014".
Sursele citate au precizat ca niciunile dintre aceste documente nu era semnat sau stampilat, insa faptul ca Ilie Carabulea este destinatarul acestor hartii a fost confirmat in fata procurorilor anticoruptie de mai multi martori, care au fost audiati.
In dosarul "Carpatica", procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in 24 aprilie, pe fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara Dan Radu Rusanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea si pe Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF.
In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Radu Mustatea - la data faptelor membru in Consiliul de Administratie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Elena Rusu - membru in conducerea SC Carpatica Asig SA, Ina Ana Crudu - fost director general la SC Carpatica Asig SA, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, Laura Elena Chitoiu - fost director al Directiei Avizari din ASF, Ioan Opris - expert tehnic auto in cadrul Biroului de expertize locale de pe langa Tribunalul Sibiu, Ioan Dacian Vinereanu - persoana din anturajul lui Mustatea, Georgel Calin - fost secretar general al ASF, Corneliu Silviu Modlveanu - fost vicepresedinte al ASF, conducatorul Sectorului Asigurari si cumnatul lui Adrian Nastase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucuresti si proprietar al unei societati de asigurari.
Totodata, procurorii au trimis in judecata si societatea Carpatica Asig SA, pentru cumparare de influenta si dare de mita.
Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca in anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora, cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.
Incepand din mai 2013, Carabulea, Mustatea si Mirzac "au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor.
"Carabulea Ilie (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie la SC Carpatica Asig SA in perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia SC Carpatica Asig SA si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Potrivit anchetatorilor, ca intermediar in relatia dintre Carabulea si Mirzac a fost desemnat Radu Mustatea, membru in consiliul de administratie al SC Carpatica Asig SA, acesta avand rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma".
Gruparea ar fi fost sprijinita, potrivit procurorilor, de Radu Dan Rusanu, de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Calin, Laura Chitoiu si Moldoveanu Corneliu Silviu, precum si de Dan Odobescu.
La randul lor, Ina Crudu, Elena Rusu si Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infractionala constituita, sustin anchetatorii.
Sursa: Mediafax
Etichete: instanta, arest preventiv, eliberari, ilie carabulea,
Dată publicare:
02-12-2014 22:16