Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, acuzata ca blocheaza consolidarea unui bloc cu bulina rosie. "E vitala, altfel murim"
Locatarii sustin ca Arhiepiscopia, care detine un apartament in imobilul respectiv, intarzie sa semneze documentele pentru organizarea licitatiei de atribuire a lucrarilor.
Oamenii se tem ca la primul cutremur serios, blocul ar putea cadea si se tem sa mai stea in case.
Blocul de pe strada Stirbei Voda nr.20 din Bucuresti, construit in 1935, este plin de crapaturi si tencuiala sta sa cada. De altfel, imobilul a fost incadrat in clasa intai de risc seismic."
Localnic: "Ma simt oarecum stanjenit sa stau intr-un bloc pe care statul l-a declarat sa cada la primul cutremur. Ce pot sa zic? Doamne ajuta."
"Uitati-va conditii de bloc in mijlocul Bucurestiului in anul 2015, la Sala Palatului."
Primaria capitalei l-a inclus, anul acesta, pe lista imobilelor care urmeaza sa fie consolidate. In prima faza, toti proprietarii au fost de acord. Dar procesul a fost blocat din cauza Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, sustine vicepresedinta Asociatiei de Proprietari, care intarzie sa semneze conventia prin care se da unda verde organizarii licitatiei pentru atribuirea lucrarilor de consolidare.
Arhiepiscopia Argesului si Muscelului este proprietarul unui apartament de aproape 130 de metri patrati, obtinut prin donatie. In el nu pare sa locuiasca nimeni. Locatarii sustin ca n-au mai vazut de mult timp pe cineva intrand sau iesind din apartament.
Diana Bota, vicepresedinte al Asociatiei de Proprietari: "Arhiepiscopia Argesului si Muscelului nu raspunde la telefon. Nu ne raspunde in niciun fel. Nu zice nu, nu zice da. Problema e urmatoarea: primaria organizeaza licitatia pana luna viitoare. Daca nu intram in licitatie, fondurile se pierd.”
Delia Radulescu, proprietar: "E nepermisa treaba. Nu stiu ce e in capul lor. Consolidatul e vital ca altminteri murim."
Luna trecuta, Primaria capitalei a trimis Arhiepiscopiei in scris invitatia de a se prezenta pentru semnarea conventiei insa, nu a primit nici un raspuns.
“Dupa semnarea de catre ceilalti proprietari, s-a transmis in scris Arhiepiscopiei invitatia de a se prezenta, printr-un reprezentant, pentru semnarea conventiei civile. Adresa a fost transmisa in data de 4 septembrie 2015, pana astazi nu s-a prezentatn la sediul Primariei Municipiului Bucuresti niciun reprezentant al Arhiepiscopiei."
Potrivit legii, ca persoana juridica, Arhiepiscopia trebuie sa suporte costul lucrarilor de consolidare, pe perioada executiei lor. Spre deosebire de persoanele fizice, pentru care finantarea se asigura de la bugetul de stat, iar banii sunt restituiti dupa finalizarea lucrarilor, in termen de 25 de ani.
Contactata de reporterii Stirilor PRO TV, Arhiepiscopia Argesului si Muscelului nu a raspuns solicitarii. In ultimii 20 de ani, primaria Capitalei a consolidat doar 18 cladiri din Bucuresti. Mai sunt 370 de de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, din care 187 sunt considerate pericol public.
Un raport al Curtii de Conturi arata ca in Bucuresti sunt consolidate 1,2 cladiri pe ANS si ca ar fi nevoie de peste 150 de ani pentru a pune in siguranta toate cele 760 de imobile cu risc seismic, mai multe de jumatate dintre ele cu bulina rosie.