Identitati furate pe internet. Cum au vrut escrocii sa scoata bani din numele unor vedete din tara
Dupa metoda "accidentul", escrocii se folosesc de numele unor persoane cunoscute, cum ar fi Andreea Marin, Stefan Banica sau Gabriel Cotabita, ca sa pacaleasca oamenii.
Lui Cotabita i-au spart casuta de e-mail si au trimis in numele lui mesaje ca ar fi sechestrat in Nigeria si nu are bani sa se mai intoarca in tara.
In alte cazuri, infractorii au sunat la intamplare si i-au felicitat pe cei care le-au raspuns pentru ca ar fi castigat un premiu. Apoi le-au cerut sa achite o taxa ca sa-l primeasca.
In cele mai multe cazuri, infractorii, adesea indivizi aflati in spatele gratiilor, posteaza asa-zisele concursuri pe Facebook, unde creaza conturi false in numele unor persoane publice.
In cazul Andreei Marin, de pilda, escrocii au inceput sa sune la intamplare spunandu-le celor aflati la capatul firului ca au castigat un premiu. Ca sa il ridice trebuia platita o taxa. Inutil sa mai spunem ca premiul nu exista, iar banii trimisi sunt pierduti pentru totdeauna.De altfel, chiar Andreea Marin ii atentioneaza pe fani sa nu se lase inselati
"E important sa stiti de la sursa: nimeni nu va va suna in mod real din partea Andreei Marin, nu exista asemenea premii, e doar o modalitate de a va pacali pentru a scoate bani din buzunarul dvs", a scris Andreea Marin pe Facebook.
"E neparat necesar sa transmit ca nu am nicio legatura cu astfel de anunturi", precizeaza Stefan Banica. Nu dati curs acestor "concursuri" fara baza reala, pentru a nu cadea in capcana unor impostori.
Alti indivizi certati cu legea s-au folosit de numele primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, chipurile ca sa stranga bani pentru un copil bolnav.
Iar unii au mers si mai departe si au cerut bani in numele lui Gabriel Cotabita, dupa ce i-au spart casuta de e-mail si au inventat o poveste ca artistul ar fi tinut ostatic. Cand a aflat, Gabriel Cotabita si-a anuntat fanii de aceasta escrocherie.
"Zice 'Gabi, vezi ca de la tine de pe mail a venit un mesaj ca ai fost sechestrat in Nigeria, ca nu mai ai bani, ca nu mai ai acte si ca ceri ajutorul prietenilor sa-ti trimita bani'. Mi s-a parut normal sa le trimit tuturor celor care au primit un email o instiintare ca a fost doar un atac de piratare", a spus Gabriel Cotabita.
Si politistii le atrag atentia tuturor sa nu se lase pacaliti.
Dan Pais, comisar sef IGPR: "Nicio firma serioasa nu iti va cere - in cazul in care iti transmit ca ai castigat un premiu - sa le trimiti bani in avans. Persoanele ar trebui sa se adreseze politiei, pentru ca doar astfel putem incepe investigatiile".
In multe cazuri de inselaciune prin telefon, politistii au descoperit ca erau implicati detinuti. La o perchezitie de amploare desfasurata in vara, din sase penitenciare au fost ridicate 20 de telefoane mobile si 30 de cartele telefonice.
Sursa: Pro TV
Etichete: andreea marin, inselaciune, email, Gabriel Cotabiță, stefan banica,
Dată publicare:
24-09-2013 19:20