Basescu, implicat in 68 de dosare in ultimii 10 ani. Fostul presedinte al Romaniei mai e cercetat in alte sapte

×
Codul embed a fost copiat

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, este cercetat in sapte dosare penale.

"La Sectia de urmarire penala si criminalistica, in perioada martie 2004 - aprilie 2014, au fost inregistrate un numar de 58 de cauze penale, din care solutionate 53. Doua cauze au fost conexate la o alta solutionata in cursul anului 2007 cu neinceperea urmaririi penale, in baza art. 10 lit. f din Codul de procedura penala", arata PICCJ. Potrivit sursei citate, alte doua dosare au fost declinate la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, respectiv la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

"Dosarul inregistrat la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti se afla in curs de solutionare, iar dosarul inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, fiind dispusa, la data de 5 noiembrie 2008, solutia de neincepere a urmaririi penale in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala", conform raspunsului oficial al Parchetului instantei supreme, transmis la solicitarea Mediafax.

In prezent, conform sursei mentionate, in instrumentarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica se mai afla un singur dosar penal. In ceea ce priveste Directia Nationala Anticoruptie, in intervalul 2002 - 2012, au fost inregistrate patru cauze penale in care apare numele lui Traian Basescu, din care unul singur este in curs de solutionare, celelalte fiind solutionate.

"Un dosar a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5, fiind ulterior trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dosar in care procurorii au dispus, la data de 23 aprilie 2010, in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala, scoaterea de sub urmarire penala", conform PICCJ.
În alte doua dosare penale, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale si clasarea.

Citește și
vila Basescu
Vila din Snagov propusa de Guvern lui Basescu, scoasa la vanzare pentru aproape 4 mil. euro. Cum arata imobilul de 2.000 mp
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

La Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost inregistrate in cursul anului 2012, sase dosare penale in care apare numele lui Traian Basescu, din care cinci sunt in curs de solutionare, iar unul a fost clasat prin ordonanta din 9 ianuarie, se mai arata in raspunsul transmis de PICCJ, la solicitarea MEDIAFAX.
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, declara recent ca a solicitat o situatie privind dosarele fostului presedinte Traian Basescu, de la Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT. Cererea a fost formulata in conditiile in care imunitatea de care Traian Basescu a beneficiar a incetat in 22 decembrie 2014, cand si-a incheiat mandatul.

La sfarsitul anului trecut, dosarul in care senatorul Gabriela Firea il acuza pe fostul presedinte Traian Basescu de santaj a fost redeschis de procurorii Parchetului instantei supreme, intrucat fostul sef al statului nu mai beneficiaza de imunitate. Surse din Ministerul Public declarau, pentru MEDIAFAX, ca cercetarile sunt efectuate cu privire la faptele de care este acuzat fostul presedinte, anchetatorii urmand sa stabileasca daca urmarirea penala se va extinde si cu privire la persoana.

Parchetul instantei supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate. Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie".

Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. În plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie la Parchetul instantei supreme.

In noiembrie 2014, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, declara, ca o posibila redeschidere a dosarului "Flota" "va fi avuta in vedere", precizand ca vor fi numeroase persoane care vor face "fel si fel de solicitari". Seful Ministerului Public adauga ca aceste analize vor fi facute in baza probelor si pe baza dispozitiilor Codului de procedura penala.

Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni savarsite de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 - august 2000.

Traian Basescu a fost implicat in dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiza publicata in timpul primului mandat de presedinte al lui Basescu a aratat ca nu s-a inregistrat niciun prejudiciu pentru partea romana, fapt folosit de seful statului in declaratii publice pentru a-i sanctiona pe cei care l-au invinovatit, de-a lungul timpului, de vanzarea Flotei.
Presedintele Traian Basescu spunea, in iunie 2012, ca, din cate stie, nu are niciun dosar penal, dosarele "Casa din Mihaileanu" si "Flota" fiind inchise, el apreciind ca atacurile pe aceasta tema reprezinta minciuni ale "puscariabililor".

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Vila lui Nicolae Ceausescu de la Predeal, scoasa la licitatie. Domeniul, in apropiere de fosta casa de vacanta a lui Basescu
Vila lui Nicolae Ceausescu de la Predeal, scoasa la licitatie. Domeniul, in apropiere de fosta casa de vacanta a lui Basescu

Vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceausescu se numara printre cladirile ce vor fi scoase la vanzare de Artmark Historical Estate, divizia casei de licitatii Artmark, specializata in vanzarea monumentelor istorice si artistice.

Vila din Snagov propusa de Guvern lui Basescu, scoasa la vanzare pentru aproape 4 mil. euro. Cum arata imobilul de 2.000 mp
Vila din Snagov propusa de Guvern lui Basescu, scoasa la vanzare pentru aproape 4 mil. euro. Cum arata imobilul de 2.000 mp

Una dintre cele sapte case propuse de Guvern fostului presedinte Traian Basescu ca varianta de resedinta de protocol a fost scoasa la vanzare prin licitatie.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.