Iarnă grea. Un om a murit și zeci de persoane au ajuns la urgențe. ”Vai de capul meu, ce accident am prins!”
Este din ce în ce mai iarnă în jumătate de țară, cu viscol și zăpadă grea în vârf de munte, dar și cu drumuri bocnă, pe care accidentele s-au ținut lanț.
Peste 30 de oameni au ajuns vineri la spitalele din Cluj-Napoca cu mâinile și picioarele rupte, după ce o ploaie înghețată a paralizat tot orașul.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare în care anunță că, până sâmbătă dimineață, este posibil să se formeze polei. Așadar, circulați cu prudență!
Pe crestele munților, la peste 2.000 de metri altitudine, este o iarnă cruntă.
„Vizibilitate zero în momentul ăsta, vântul suflă foarte tare, ninge, este foarte frig. Nu se vede aproape nimic, aici este Cabana Omu. Abia-mi văd picioarele, sincer”.
Vântul a avut peste 80 de kilometri pe oră la rafală pe platoul Bucegilor. Instalațiile de transport pe cablu din Valea Dorului au fost oprite, iar la Sinaia nu s-a putut schia.
Viscolul și ninsoarea au îngreunat circulația pe unele șosele. Pe Drumul Național 75, în Alba, au iesit pe traseu mașinile cu lamă ca să îndepărteze zăpada de pe carosabil și sa împrăștie material antiderapant. La fel s-a intervenit și pe Drumul Național 17A, în Suceava.
Dimineață, în județ, pe o șosea umedă - din cauza vitezei - un microbuz în care se aflau 7 oameni s-a răsturnat. Un pasager de 32 de ani a murit, iar alți 5 au fost răniți.
În aceeleași condiții meteo, o mașina s-a răsturnat în afara drumului în Iași. Șoferul este în stare gravă.
„Ah, vai de capul meu ce accident am prins!”.
O mașină în care se aflau o femeie și doi copii a derapat și s-a răsturnat în zona barajului Firiza din Maramureș. Autoturismul s-a oprit într-un copac, la câțiva metri de apă.
Record absolut de intervenții pentru salvamontiști
Dimineață, în Cluj-Napoca, a fost semnalat fenomenul „freezing rain”. După ploaia măruntă, o pojghiță rece a acoperit mașinile.
Pe trotuare și în curțile acoperite de gheață, peste 30 de persoane au alunecat și au ajuns la Ortopedie.
Ionuț Turturea, medic de gardă: „Unele din ele necesită reducere, anestezia plus imbolizarile care trebuie făcute. Dacă lucrurile vor permite și se va relaxa puțin prezentarea la camera de gardă, o sa încercăm să facem și operații la pacienții internați deja”.
„Am alunecat și am căzut pe umăr și pe braț. Era foarte alunecos și m-am dus așa cu siguranță că zic, nu o să alunec, și deodată am căzut. M-am lovit și la față și genunchiul”.
S-au produs accidente și pe pârtiile de schi ori pe traseele turistice. Salvamontiștii au marcat un record absolut de intervenții: peste 160 de solicitări de urgențe și 100 de oameni au ajuns la spital. Cele mai multe intervenții au fost în Predeal, Sinaia, Maramureș și Brașov.