Viscolul a provocat haos în România. Șosele închise, cursuri suspendate și localități rămase fără electricitate
Este iarnă grea în estul și sud-estul țării. Zăpada groasă depusă pe carosabil și vizibilitatea scăzută au îngreunat circulația, în special în Moldova.
Unii șoferi au derapat și s-au produs mai multe accidente. Trei drumuri naționale au fost închise circulației, iar pe altele au fost impuse restricții de tonaj. În județul Iași, toate școlile vor fi închise marți.
La Galați a fost activat Planul Roșu de intervenție după ce un microbuz cu 17 călători s-a răsturnat din cauza rafalelor de vânt. O femeie a fost preluată de ambulanță.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Vrancea, o ambulanță care mergea de la Focșani spre Suraia, unde fusese chemată la o urgență, a fost nevoită să se întoarcă din cauza troienelor. Medicii au ajuns la pacient pe o altă rută.
Trei drumuri naționale au fost închise: primul DN 23B, între Stupina și Ciorăști - Vrancea. Centura ocolitoare a orașului Roman a fost și ea închisă, precum și DN 28A, între localităţile Târgu Frumos şi Paşcani.
Șofer: „Nu putem trece, căutăm altă variantă, mai este un drum de acces."
Șoferii au circulat cu dificultate și pe drumurile din Moldova, unde zăpada s-a depus în strat gros. Un șofer a derapat, s-a răsturnat într-o curbă și s-a oprit într-un copac. A scăpat teafăr.
Reporter: Ai avut noroc!
Șofer: „Da."
Alții nu au putut înainta nici cu lanțuri.
Șofer: „Nu au dat cu nisip, cu nimic. Și nu mai merge."
În comuna Răducăneni, la 30 de kilometri de Iași, s-a format coloană de mașini, după ce o autoutilitară a rămas blocată pe o pantă. Două doamne singure au coborât din mașină ca să ceară ajutor.
Reporter: De unde veniți?
Femei: „Din Spania, de la o înmormântare. Și acum nu știm, aici rămânem, aici e cel mai rău, dealul ăsta, Răducăneni”.
În zona au fost impuse și restricții de tonaj. La fel s-a întâmplat și între Albița și Huși.
Reporter: De cât timp așteptați?
Șofer microbuz: „Aproape o oră”.
Reporter: Cum ați circulat?
Șofer microbuz: „Tot greu, tot greu, aici nu au dat, dacă ar da cu sare și cu nisip”.
Chiar și în oraș, în Iași, s-a circulat foarte greu din cauza zăpezii mari de pe carosabil.
Șofer: „Iașiul l-am traversat foarte greu. Foarte multă zăpadă, aglomerație. N-am văzut niciun utilaj în Iași”.
Șofer: „Dezastru! Uitați, nimic nu este curățat”.
Femeie: „Cumplit de greu pentru că alunecă."
Probleme sunt și pe aeroportul din Iași, unde mai multe zboruri au fost redirecționate, anulate sau reprogramate.
Viscolul și zăpada fac ravagii și la vecini, în Republica Moldova. Mii de consumatori au rămas fără curent electric, iar drumurile sunt acoperite de zăpadă, inclusiv în Chișinău.
Șofer: „Foarte dificil. Nu sunt curățate, cu toate că au mers pe acolo, dar vedeți că iar se face."
Și circulația trenurilor a fost dată peste cap. CFR Călători anunţă mai multe garnituri staţionează din cauza problemelor apărute la macaze în staţia Mărăşeşti şi se înregistrează întârzieri în regiolalele Galaţi şi Iaşi.
În judeţul Brăila nouă localități au rămas fără energie electrică din cauza vremii nefavorabile. Județul se află luni sub avertizare de Cod portocaliu şi Cod galben de intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol.
"Localităţile fără energie electrică sunt Boarca, Racoviţă, Corbeni, M. Kogălniceanu, Cuza Vodă, Salcia Tudor, Căldăruşa, Gemenele, Gavani, în total 2.876 de consumatori. SDN a intervenit şi intervine în judeţ cu 29 de utilaje, 40 de oameni. Materialele antiderapante folosite: 327 tone sare, 11,2 clorură de calciu", potrivit ISU Brăila.
Până dimineață la ora 10 rămâne valabil codul galben de ninsori și viscol în mai multe județe din est și sud-est. Stratul de zăpadă ar putea atinge și 15 cm grosime, anunță meteorologii. Temperaturile maxime vor fi sub zero grade, iar minimele din timpul nopții pot coborî până la -18 grade Celsius.
Urmează încă o zi de frig, cel puțin. Meteorologii avertizează că temperaturile vor continua să scadă iar marți, în timpul zilei, vor fi valori negative cam peste tot.
Maximele nu vor depăși 0 grade cu excepția nord-vestului, pe unde cu greu se vor atinge 2-3 grade. Marți noapte va fi ger în nord, centru și est, acolo unde minimele vor atinge -18 și chiar -20 de grade.
Și în București temperaturile vor scădea până pe la -6 grade. Este posibil să mai ningă slab.
Autoritățile locale au anunțat că toți operatorii de salubritate sunt pregătiți să intervină dacă va fi nevoie, cu 379 de utilaje, 1506 operatori și aproape 20 de mii de tone de material antiderapant.
Marți, în Capitală, temperatura maximă va fi de -2 grade, dar din cauza vântului o să ni se pară mult mai frig. Și tot marți vor mai fi doar ninsori slabe și trecătoare în jumătatea sudică a țării. Iar miercuri se înseninează și se mai încălzește, dar doar un pic pentru că joi se răcește din nou.
Reporteri: Iulia Ciuhu, Oana Ursanu, Daniel Moldovan, Dan Oprea și Marius Grama