Inventivitate suceveană pusă în slujba furtului. Ca să evite confiscarea camioanelor, hoții de lemne folosesc căruțe tunate
Hoții de lemne s-au adaptat repede la noile legi. La Suceava, ca să nu li se confiște camioanele cu care transportă ilegal prada, infractorii au folosit căruțe modificate, cu structură ranforsată, la care pun cai puternici.
Transportă astfel lemne din pădure chiar de mai multe ori pe zi, spun activiștii de mediu.
O astfel de sesizare a fost făcută ieri de activistul de mediu Daniel Bodnar care, în zona Vicovu de Sus, județul Suceava, a surprins în trafic două căruțe cu o încărcătură neobișnuit de voluminoasă pentru un atelaj normal.
Activistul a sesizat 112, iar verificările polițiștilor au confirmat suspiciunile. Într-o căruță se aflau șapte metri cubi de lemn, iar în cealaltă patru.
Oamenii vor să scape de confiscarea mașinilor, încărcate cu lemne din pădure, spun surse din anchetă. Potrivit legii, un camion cu cel puțin zece metri cubi de lemne tăiate și transportate fără documente se confiscă. Pe când legislația nu prevede și indisponibilizarea atelajului.
Iar în acest caz, pentru a-și completa volumul de material lemnos, căruțașii fac mai multe transporturi pe zi, spun aceleași surse.
Daniel Bodnar, activist de mediu: „În ultimul timp, hoții de lemn s-au reprofilat. Cu camioane cu prelate, cu camionete, cu căruțe modificate, hoții se descurcă. Lemnul provine de la pădurari. Pădurarul este principalul pion în această caracatiță. El deschide bariera, el dă lemnul celor care îl transportă.”
Csaba Bela, activist de mediu: „Este interesant. Mai ales metoda aceasta de a transporta lemne cu căruțele modificate. Acești căruțași fac mai multe transporturi pe zi la comanda pădurarilor din zonă. Ei folosesc metoda asta știind că oamenii și autoritățile urmăresc camioanele cu lemne și nu căruțele.”
În principiu, trei căruțe încărcate până la refuz transportă cantitatea de lemn care încape într-un camion.
Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava: „Le permite celor care săvârșesc acte ilicite cu material lemnos să evite forma infracțională și pedeapsa aferentă. Chiar și în ultimele săptămâni am reușit să identificăm căruțe care au avut cinci metri cubi, șapte metri cubi și am aplicat sancțiuni și confiscarea materialului lemnos.”
Cum căruțașii nu au avut nicio explicație pentru polițiști, cu atât mai puțin documente care să ateste proveniența lemnului, marfa a fost confiscată și predată Ocolului Silvic Putna.
În primele șase luni ale anului IPJ Suceava a confiscat peste 12.000 de metri cubi de lemn furat din pădure.