Harta zonelor seismice din Romania. Care sunt sansele unui nou cutremur dupa cel de luni seara
Un cutremur de 4,9 pe scara Richter i-a facut pe locuitorii din sudul litoralului sa se gandeasca la tot ce e mai rau.
Oamenii au simtit ca li se misca pamantul de sub picioare la ora 20:58. De aceasta data, seismul s-a produs foarte aproape de tarm, la mai putin de 50 de kilometri distanta de Mangalia. La magnitudini de peste 8, miscarile tectonice din Marea Neagra pot genera chiar si un tsunami.
Cutremurul s-a produs la 5 kilometri adancime, in falia Shabla care poarta numele unei localitati bulgaresti. De altfel, epicentrul s-a aflat la 16 kilometri distanta de Shabla si la 43 de Mangalia.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Seismul a avut o magnitudine de 4,9 pe scara Richter si desi s-a produs in Marea Neagra s-a resimtit in tot orasul.
Specialistii de la observatorul seismologic din Eforie ne linistesc si spun ca este foarte putin probabil ca-n viitorul apropiat episodul sa se repete.
"Cutremurul s-a simtit in nordul Bulgariei, in sud estul Romaniei, chiar in zona Calarasului cu o intensitate de III grade Mercali", a declarat un specialist de la Institutul Magurele.
Cutremurele din Marea Neagra pot produce valuri periculoase. De-a lungul timpului au fost inregistrate 20 de tsunami-uri, majoritatea in zona Crimeei. Exista insa cronici care arata ca si pe litoralul romanesc au facut ravagii, cel mai recent in urma cu 100 de ani.
"Cel mai puternic cutremur s-a produs pe data de 31 martie 1901, magnitatea a fost 7,2. Acest cutremur a provocat tsunami, dar nu atat de mare incat sa inunde tarmul. A provocat pagube materiale in estul Bulgariei si In sudul Romaniei.", a mai spus acesta.
In Romania exista 7 zone seismice importante care nu se leaga insa unele cu altele. In afara de Vrancea, unde se produc cutremure de adancime, apar frecvent miscari tectonice in Banat, Fagaras, Nordul Dobrogei, la Carei si in Campulung Muscel.