Harta spitalelor din linia întâi în lupta cu Covid-19. România, locul 4 în Europa la numărul de paturi de terapie intensivă
În România, 51 de mari spitale pot primi pacienți în stare critică, infectați cu COVID 19.
O hartă care suprapune aceste spitale peste localitățile cu cele mai multe persoane de peste 65 de ani, făcută de un profesor de la Facultatea de Geografie a Universității București, poate ajuta autoritățile să vadă unde e nevoie de supraveghere mai atentă a populației.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Avem 3,7 milioane de persoane la risc și doar 2.600 de paturi în urgențe. Doar jumătate dintre aceste paturi sunt cu ventilație mecanică.
Harta care suprapune zonele populate și spitalele din linia întâi în lupta cu COVID 19 arată câte persoane figurează în statistici că ar locui în regiunea respectivă.
Numărul paturilor ATI și numărul persoanelor de peste 65 de ani sunt și ele pe hartă.
Marius Budileanu, Universitatea București: ”Am făcut voluntar acest proiect cu colegii de la Facultatea de Geografie, este un instrument pentru informarea populației și suprapunerea acestor date de populație cu spitalele care tratează Covid, arată care este accesul populației la infrastructura de sănătate”.
Un astfel de instrument ar putea fi folosit pentru estimarea capacității de intervenție în zonele cu multe persoane în vârstă.
Sau, la fel de bine, autoritățile ar putea să monitorizeze mai bine respectarea măsurilor de distanțare sociala în localitățile cu populație la risc.
În România sunt 2.600 de paturi de terapie intensivă
În România sunt, potrivit oficialilor, cam 2.600 de paturi de urgență, paturi pentru ATI. Sunt foarte importante aceste paturi, cele mai multe sunt în Bucureșți, 1.200 și peste 1.400 sunt în tot restul țării, cele mai multe la Cluj, Iași și Timișoara.
Spitalele acestea care au astfel de paturi înseamnă că sunt echipate pentru a primi bolnavii în starea cea mai gravă.
Din aceste 2.600 de paturi, doar 1.308 au și ventilație mecanică, potrivit declarațiilor oficialilor de la Ministerul Sănătății.
Cum stă România față de celelalte state europene?
Suntem pe locul patru, potrivit datelor publicate de Financial Times, date care, e adevărat, sunt din 2012.
Înaintea noastră sunt Germania, Luxemburg și Austria, iar vedem că în Italia și Franța situația este cam la jumătate, aici este numărul de patru la suta de mii de locuitori.
Un pat de terapie intensivă echipat complet costă peste 60.000 de euro.