Categoriile din care fac parte cei mai nemulțumiți români după recalcularea pensiilor. Ce se va întâmpla la Ministerul Muncii
Ministerul Muncii va avea în zilele următoare mai multe întâlniri cu asociațiile persoanelor cu dizabilități, nemulțumite de situația pensiilor.
Oamenii au reclamat că noua formulă de calcul le aduce o pensie mai mică în acte, iar veniturile lor nu vor mai crește multă vreme de acum încolo.
Confuzi și nemulțumiți sunt și cei care au studii superioare, cei care s-au îmbolnăvit ori au suferit diverse accidente de muncă.
Alegeri 2024
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
Pensionar: „Pensie mi-au dat un milion, 33 de ani, ei au soscoit 6 ani, în loc de 8 ani - o să fac sesizare, să vedem ce spun”.
În ultima săptămână, peste 12.000 de pensionari au cerut explicații la ghișeele caselor de pensii. Mulți oameni reclamă că anii de muncă nu corespund cu cei trecuți pe decizia de pensionare sau că au primit bani mai puțini decât se așteptau. Până acum, în jur de 1.500 de decizii urmează să fie verificate.
Pensionară: „1.830. Nu mi-au luat cinci ani și jumătate în calcul pentru că sunt coperativă, îmi recunosc vechimea, dar nu îmi dau drepturile pentru care am muncit. Mi-a scăzut”.
Reporter: „Cu cât?”.
Pensioară: „Cu o sută. Sunt în proces din 2023”.
Persoanele cu dizabilități cer schimbări
Conform legislației, pensionarii care au avut perioade de incapacitate temporara de munca, adică au avut accidente de muncă sau boli profesionale nu primesc bonusuri pentru acele perioade, în termeni tehnici , „puncte de stabilitate". Conform legislației fiscale , pentru aceste perioade nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale.
Această perioadă se consideră vechime si s-a luat în calcul atunci când au ieșit la pensie.
Iar fel se întâmplă și cu anii de facultate pentru cei studii superioare. Banii pentru perioadele respective se regăsesc în pensia finală.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Nimeni nu a pierdut niciun ban la pensie, cu alte cuvinte, nu s-a făcut nicio nedreptate niciunei persoane. Reformele aduc și nemulțumiri, reformele aduc și persoane care se consideră neîndreptățite - asta nu înseamnă că după ce vezi anumite efecte nu intervii și le schimbi astfel încât oamenii să fie mulțumiți”.
Schimbări cer însă persoanele cu dizabilități, care în acte figurează cu scăderi mai mari și cu 50%. În cazul lor, legislația le-a permis să muncească cel puțin 11 ani și 8 luni, așa că cei care au putut să lucreze s-au putut pensiona mai repede.
Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România: „Pensia noastră nu este un beneficiu, este un drept câștigat prin muncă zi de zi în condiții de handicap și mulți au lucrat înainte, când munca presupunea deplasarea zilnică la locul de muncă, nu de acasă, din confortul casei. Cel puțin 10 -15 ani nu vor mai beneficia de nicio majorare a pensiei”.
Ultimele decizii de recalculare urmează să fie distribuite în această săptămână, iar pensionarii vor primi noile pensii începând cu luna septembrie. Cei care au deciziile greșite vor primi aceiași bani ca în luna august. Iar în cazul în care sumele vor fi mai mari, bani vor fi recuperați în octombrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: pensionari, pensii, recalcularea pensiilor,
Dată publicare:
25-08-2024 19:05