Haos la un centru de carantină din Mamaia. Reacția românilor veniți în țară
Un anunț al autorităților ar trebui să le dea de gândit românilor din diaspora, care vor să vină de Paște acasă.
Vor intra toți în izolare sau în carantină, transmit autoritățile, iar spațiile sunt tot mai aglomerate.
La un hotel din Mamaia, de pildă, cei întorși din străinătate, au dormit cu necunoscuți în camere, pe scări, sau pe jos. Deși fluxul de intrare în țară a mai scăzut, s-au înmulțit cazurile celor care nu respectă regulile de carantină și izolare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Imagini surprinse în Timişoara, după ce poliţiştii au încercat toate metodele să convingă o familie venită din Marea Britanie să intre în centrul de carantină. Deşi oamenii au semnat la vama că se supun regulilor, ajunşi în localitatea de domiciliu s-au răzgândit.
Bărbat dus în centrul de carantină: "Umărul, mă doare umărul"
Imagini similare au fost surprinse în Argeş, în localitatea Bascov. Poliţiştii au încercat să imobilizeze un tânăr de 21 de ani, întors pe 22 martie din Marea Britanie, care nu a respectat autoizolarea.
Cu 5.000 de lei amendă şi cheltuieli pentru 14 zile de carantină, acest tânăr plăteşte faptul că risca să-şi transforme comunitatea într-un focar de Covid 19, aşa cum s-a întâmplat în Ţandărei.
Există deja multe astfel de puncte roşii pe harta unde autorităţile au trimis întăriri pentru a-i obliga pe oameni să stea în casă. Unul dintre punctele sensibile este localitatea Potlogi, din Dâmboviţa, unde s-au întors din străinătate mai multe persoane. Oamenii se plimba pe străzi, chiar şi după ce au fost amendaţi.
De zile bune, liderii comunităţilor de români din străinătate îi roagă pe toţi să nu se întoarcă acasă de sărbători.
Daniel Oprican, român din Italia: "Singurul argument este ca în loc să te duci să faci sărbătorile cu cei dragi, te duci să intri în carantină instituţionalizată şi nu ai nicio şansă să îi vezi pe cei dragi. Şi nici nu e bine să îi pui în pericol pentru că nu ştii dacă ai virusu sau nu îl ai."
Marius Mocan, român din Marea Britanie: "Nu prea ştiu cazuri care vor să vină în România pentru că îşi dau seama că sistemul de sănătate din România e la pământ şi ar fi mai bine trataţi aici dacă ar lua virusul."
Un număr tot mai mic de intrări în țară
Am centralizat toate raportările Poliţiei de Frontieră din ultima lună şi am descoperit totuşi că avem şi o veste bună. Avem un flux din ce în ce mai mic la punctele de trecere. De la boom-ul de pe 8 martie, atunci când vedeam imagini cozile interminabile de la vămi şi se raporau 70.000 de persoane care intrau în ţară, după 2 săptămâni aveam să ajungem la un număr de 25.000 de persoane pe fluxul de intrare. Datele au tot scăzut, iar trendul descrescător se vede foarte bine şi în ultiemle 4 zile, când de la 16 mii de oameni intraţi în ţara vineri, ajungem la doar 12 mii în ultimele 24 de ore.
Cei care vor să se întoarcă în România trebuie să ia în considerare faptul că pot interveni erori de organizare cauzate de volumul mare de muncă. 70 de oameni veniţi din Franţa, Germania sau Turcia au ajuns să doarmă pe jos, pe scări sau pe scaune, cu toţii pe holul unui hotel din Mamaia.
Ovidiu: "Noi stăm de zece ore unde fiecare a dormit unul peste celălalt pe scaune, inuman, pe birou, pe jos pur şi simplu, într-un mediu extrem de steril"
În cele din urmă, o parte dintre români au acceptat să doarmă cu necunoscuţi în camere. Direcţia de Sănătate Publică a transmis că încurcătura s-a petrecut în momentul în care de la hotelul respectiv au fost lăsate să plece peste 200 de persoane care au încheiat perioada de carantină, iar camerele nu erau curăţate şi dezinfectate.