Guvernul va despăgubi toți fermierii afectați de secetă. "Situația este dezastruoasă"
Toţi fermierii afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi. Este promisiunea ministrului Agriculturii, după ce agricultorii au avertizat ca niciodată nu au mai avut terenurile atât de distruse de uscăciune ca în acest an.
Guvernul vrea ca la nivel local să fie înfiinţate comitete de urgenţă, care să evalueze pagubele şi să ajute.
Seceta a distrus mai multor agricultori aproape toată cultura de grâu. Puţin mai norocos este un fermier din judeţul Constanța, care lucrează peste 1.500 de hectare şi are propria staţie de irigare. Numai că instalaţia face faţă doar pe o treime din suprafaţa arabilă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alte 1.000 de hectare rămân neudate. Ca atare, seceta i-a afectat deja culturile de orz şi grâu.
Gheorghe Lamureanu, fermier: ''Pot spune că sunt doar o treime fericit, situaţia este dezastruasă şi putem avea calamitate totală. Eu zic că pierderile sunt peste 60 la sută din producţia de grâu pe care o estimam acum o lună de zile."
Problema nu e deloc străină de autorităţi, mai ales în zona Moldovei şi a Dobrogei. Ca atare, Ministrul Agriculturii a decis ca primăriile şi consiliile judeţene să evalueze capacitatea de irigare a terenurilor şi să despăgubească fermierii afectaţi.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Unii dintre specialişti şi dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit, mai ales în Moldova şi în Dobrogea, o asemenea secetă, toţi fermierii care sunt afectaţi vor fi despăgubiţi."
Soluţia stă în irigaţii, având în vedere că ţara noastră are peste 8 milioane de hectare de teren arabil. Un alt ajutor ar putea veni de la Guvern sunt formă de subvenţii.
Administraţia Naţională de meteorologie arată că, în lună martie ploile au atins doar o treime din ţară şi, chiar dacă în perioada următoare vor fi precipitaţii, cantităţile de apă nu vor fi suficiente.