Guvernul a aprobat noile măsuri privind pandemia. Activități permise persoanelor vaccinate

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a validat în şedinţa de sâmbătă, 2 octombrie, printr-o hotărâre, măsurile adoptate joi seara de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

Secretarul de stat Raed Arafat a susținut o declarație de presă, care a fost transmisă LIVE pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV, unde a prezentat principalele modificări.

Astfel, în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori accesul la anumite activităţi este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Prin urmare, intrarea în localuri ori la evenimente, fie publice sau private, nu mai este permisă în baza unui test Covid negativ.

Doar cei vaccinați sau cei trecuți prin boală vor avea acces.

Citește și
Covid 19
Ce restricții au persoanele nevaccinate în localitățile cu rata de peste 6 la mie. Magazinele se închid la 22:00
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Doar persoanele care fac dovada vaccinării ori a trecerii prin boală vor avea acces la terase, în restaurante, cinematografe, săli de spectacole sau la competițiile sportive, indiferent dacă sunt organizate în spații închise ori în aer liber, dar și la mitinguri și demonstrații, unde pot participa cel mult 100 de persoane.

În toate cazurile, nu se poate depăși miezul nopții.

Aceleași reguli se aplică și în cazul unor evenimente private, nunți sau botezuri, de exemplu, iar numărul invitaților este limitat la 200, cu sala plină doar pe jumătate.

Aceeași regulă se aplică și pentru săli de jocuri de noroc, piscine interioare și locuri de joacă pentru copii.

Arafat a explicat de ce nu va mai fi permis şi accesul persoanelor testate la respectivele activităţi.

"Întrebarea 'de ce nu permitem şi testaţilor?' Există un management al riscului aici, considerăm activităţile care au fost reglementate ca activităţi cu risc şi pentru a reduce numărul celor care ajung la spitalizare la terapie intensivă; testaţii pot să se infecteze, pot să aibă probleme şi pot să ajungă la terapie intensivă, motiv pentru care în zonele unde este riscul mai mare a rămas prelungirea unor activităţi peste 6 la mie doar pentru persoanele vaccinate şi persoanele care sunt trecute prin boală", a precizat Arafat.

Purtarea măştii în aer liber, obligatorie la o incidenţă de peste 6 la mie, dar vor exista şi excepţii

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că în localităţile în care se înregistrează o incidenţă de peste şase cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în aer liber, dar că vor exista şi anumite excepţii.

"La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi. Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă. De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta. Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii. Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni", a arătat Arafat

Măsurile adoptate de Guvern privind gestionarea pandemiei nu se aplică raporturilor de muncă

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că măsurile adoptate sâmbătă de Guvern privind gestionarea pandemiei de COVID-19 nu se aplică în cazul raporturilor de muncă, acestea putând fi decise doar în baza unui proiect de lege, şi nu a unei hotărâri de guvern.

El a răspuns astfel întrebat despre faptul că actorii nevaccinaţi au atras atenţia că noile reguli impuse de Guvern nu le vor mai permite să meargă la locul de muncă, în condiţiile în care li se refuză posibilitatea de a prezenta un test anti COVID.

"Nu a guvernat hotărârea asta cei care sunt la locul de muncă, acolo, fiind raporturi de muncă, orice modificare trebuie să fie prin proiect de lege. Însă, actorii pot să se testeze, pot să se asigure că sunt asimptomatici, ei sunt pe scenă, oamenii sunt în sală. Deci, la acest moment, nu se aplică raporturilor de muncă, pentru asta vedeţi că nu s-a intrat în hotărârea de guvern pe anumite chestii care trebuie numai prin lege făcute. Însă măsurile care s-au luat aici, considerăm că legislaţia actuală şi modul la care până acum am stabilit măsurile le considerăm măsuri de sănătate publică şi că se pot lua în această formă", a precizat Raed Arafat.

Sinteza declarațiilor secretarului de stat Raed Arafat:

 

- Prezentarea Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Hotărârea va permite continuarea unor activități doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

- De ce  nu permitem și testaților? Există un management al riscurilor. pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la ATI, testații chiar dacă sunt testați pot ajunge la terapie intensivă.

- Dau câteva exemple. Nunți, botezuri - va fi permisă activitatea doar cu cei vaccinați, până la 50 % din capcitatea spațiului și maxim 200 de persoane.

- Oganizarea activităților din cinematografe sau spectacole, tot cu 50 % din capacitatea spațiului pentru cele două categorii de persoane, cum am zis înainte.

- La rata de 6 la mie, da, masca este obligatorie în aer liber, cu anumite excepții: de exemplu activități sportive în parcuri. Se va emite un ordin comun al MAI și Miniterului Sănătății cu aceste excepții.

Premierul Florin Cîțu: Sunt doar două modificări

 

"Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori - n.r.) şi vor fi acele teste non-invazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, activităţile economice şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces", a declarat, joi seara, la TVR, premierul Florin Cîţu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi Hotărârea nr. 76 prin care ministerele Educaţiei şi Sănătăţii sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori.

Totodată, CNSU abilitează cele două ministere să stabilească modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.

Hotărârea CNSU prevede şi utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători, educatori, dar şi majorarea cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.

Hotărârea mai prevede şi modificarea măsurilor adoptate la nivelul localităţilor în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în sensul permiterii desfăşurării activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

De asemenea, o prevedere importantă se referă la obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise în cazul incidenţei la 14 zile mai mare de 6/1.000 de locuitori.

Proiectul ar urma să fie introdus pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern.

Pe agenda anunţată a reuniunii guvernamentale figurează un proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute. În expunerea de motive se arată că proiectul de lege este construit pe baza unor principii, care orientează întreaga reglementare, şi care plasează în centrul demersului persoana dispărută.

Unul dintre principii se referă la "prioritizarea cazurilor de dispariţie", stabilind ca regula de ghidare a reglementării faptul că primele 48 de ore de la momentul dispariţiei prezintă importanţă crucială în ceea ce priveşte şansele de găsire a persoanei dispărute şi, după caz, de salvare a acesteia.

"Întreg proiectul stabileşte mecanisme administrative care urmăresc utilizarea intensivă în primele 48 de ore a resurselor deţinute de autorităţi sau puse la dispoziţie de parteneri, urmând ca ulterior activitatea de căutare să fie ghidată de datele şi informaţiile obţinute în acest interval critic", se arată în expunerea de motive.

Un alt principiu, cel al "rolului activ", instituie în sarcina autorităţilor publice o obligaţie pozitivă de obţinere a datelor şi informaţiilor necesare stabilirii faptului că o persoană este sau nu dispărută, precum şi de realizare din oficiu a activităţilor de căutare a persoanelor dispărute.

"În consecinţă, sesizarea unei dispariţii nu va fi niciodată refuzată pe motiv că persoana care o depune nu cunoaşte sau nu oferă toate datele necesare autorităţii pentru găsirea persoanei dispărute. De asemenea, căutarea unei persoane şi utilizarea anumitor metode de căutare nu este condiţionată de o solicitare expresă în acest sens", conform expunerii de motive.

În şedinţa de Guvern urmează să fie adoptate şi o serie de hotărâri în domeniul agricol. Acestea vizează schemele de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, pe cea referitoare la sectorul creşterii animalelor, pe cea de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine, dar şi stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi al plăţii pentru tinerii fermieri.

Printr-un alt proiect de hotărâre se va aproba modificarea şi completarea HG nr. 313/2017 privind organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru dezvoltare durabilă, în sensul creşterii numărului de posturi de la 10 la 20 prin înfiinţarea în subordinea directă a conducătorului Departamentului, a Direcţiei strategii, programe şi proiecte de dezvoltare durabilă, condusă de un director.

Executivul va adopta, tot prin hotărâre, normativele de cheltuieli aferente organizării şi desfăşurării în România a Reuniunii miniştrilor apărării în format B9, în perioada 7-8 octombrie 2021.

Totodată, Guvernul va aproba Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Achiziţie avioane mediu-curier", proiect în baza căruia urmează să fie achiziţionate pentru dotarea Inspectoratului General de Aviaţie (I.G.Av.), din cadrul MAI, două avioane mediu-curier capabile să transporte minim 2 pacienţi în stare critică pe o rază de minim 2.000 km, valoarea estimată (cu TVA) a aeronavelor fiind de 147.681 mii lei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Restricții în București, din 3 octombrie: Program redus la magazine, carantină de noapte în weekend
Restricții în București, din 3 octombrie: Program redus la magazine, carantină de noapte în weekend

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat noile restricţii care urmau să intre în vigoare sâmbătă, miezul nopţii.

Ce restricții au persoanele nevaccinate în localitățile cu rata de peste 6 la mie. Magazinele se închid la 22:00
Ce restricții au persoanele nevaccinate în localitățile cu rata de peste 6 la mie. Magazinele se închid la 22:00

În premieră de la debutul pandemiei de Covid, persoanele nevaccinate nu mai pot merge la restaurante, terase, cinematografe, nunți sau botezuri, dacă trăiesc în localități cu rata de infectare de peste 6 la mie.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.