Guvernul ocolește județul Galați. Primarii susțin că nu primesc ajutor pentru localităţile afectate de inundaţii
Primarii din județul Galați sunt revoltați după ce au așteptat, în zadar, ajutor din partea Guvernului pentru a repara pagubele aduse de inundațiile din această vară.
Zeci de kilometri de drumuri și de șanțuri au avut de suferit, iar albiile mai multor ape curgătoare trebuie decolmatate urgent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unii primari s-au descurcat prin forțe proprii și au reparat casele distruse de apă ale oamenilor. Edilii acuză guvernul că distribuie despăgubirile pentru calamități naturale pe criterii politice.
În lunile de vară, numeroase atenţionări de vreme rea au prevestit potopul în diferite localităţi din judeţul Galaţi. Au fost, de regulă, cantităţi foarte mari de precipitaţii care au afectat case, grădini, terenuri agricole, dar şi infrastructura unor comune. Guvernul a alocat, în iulie, 148 de milioane de lei pentru 17 judeţe afectate de calamităţi naturale. Galaţiul nu a fost printre acestea. Primarii s-au descurcat cum au putut.
Marius Ciocan, primarul comună Bălăbănești, județul Galați: "Bani de motorină nu avem. Utilaje, nici pe alea nu le avem. Aveam un buldo la primărie din anii 70, care, făcătuă, cu o săptămână înainte s-a stricat motorul".
Recent, Guvernul a adoptat o altă hotărâre prin care 22 judeţe primesc 374 de milioane de lei, tot pentru calamităţi naturale. Nici de această dată judeţul Galaţi nu este în listă. Edilii cred că de vină sunt doar criteriile politice.
Emil Dragomir, primar comuna Slobozia Conachi, județul Galați: "Avem 16 kilometri de drumuri care sunt afectate. Şi undeva la 3 kilometri şi jumătate de şanţuri. Podurile nu mai vorbesc, că sunt şi ele afectate, au fost înfundate, în sfârşit, le-am rezolvat. Am 15 case care au fost afectate. Vreau să ştiţi că la Slobozia Conachi nici n-a venit comisia măcar".
Costel Fotea președinte Consiliul Județean Galați: "Ce vină au 420 de mii de oameni din cele 30 de UAT-uri afectate? De ce trebuie să pedepsim 420 de mii de oameni din judeţul Galaţi şi să nu primească despăgubiri?"
Primarilor li s-a spus să depună documentaţia la prefectură şi să aştepte comisiile de evaluare. Reprezentantul Guvernului în judeţul Galaţi are alte evidențe decât Consiliul Judeţean.
Paul Cristea, subprefect Galați: "Au fost 14 localități afectate, marea majoritate a edililor acestor localități au făcut documentația către CNI, au fost despăgubiți cele unde au fost pagubele cele mai mari. În țară. Nu, vorbesc aici de Galați. Ni s-a spus că nimeni n-a primit niciun fel de depăgubire. Eu n-am spus că au primit. Am spus doar că au fost luate în calcul".
Din cauza lipsei banilor, albiile mai multor râuri nu au fost încă decolmatate şi unele lucrări sunt de extremă urgență. Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi a făcut o adresă şi către premier pentru a-i cere sprijinul.