Guvernul britanic nu mai contestă dreptul CPI de emitere a mandatelor de arestare pentru Netanyahu și alte patru persoane
Mandatul de arestare pentru Netanyahu și alte persoane nu va mai fi contestat de guvernul britanic. Mai exact, executivul renunță la demersurile de contestare a dreptului Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare în acest caz.
Procedura de contestare fusese începută de Regatul Unit în cazul mandatelor de arestare pentru crime de război emise de CPI împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, ministrului Apărării, Yoav Gallant şi trei lideri ai grupării islamiste palestiniene Hamas.
Procurorul CPI a anunţat în mai că a cerut mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant şi trei lideri ai grupării islamiste palestiniene Hamas, pentru presupuse crime de război.
În iunie au fost făcute publice documente care arătau că Regatul Unit - membru al CPI - a cerut Curţii să formuleze observaţii scrise privitor la "jurisdicţia CPI asupra cetăţenilor israelieni, în condiţiile în care Palestina nu îşi poate exercita jurisdicţia penală asupra cetăţenilor israelieni", conform acordurilor de la Oslo.
Cabinetul conservator de la Londra a fost înlocuit de atunci de unul laburist, iar purtătorul de cuvânt al noului prim-ministru Keith Starmer a afirmat că guvernul precedent nu a depus moţiunea înaintea alegerilor din 4 iulie.
„În privinţa depunerii la CPI (...) pot confirma că guvernul nu va continua (moţiunea), în conformitate cu poziţia noastră de multă vreme conform căreia este vorba de o chestiune care trebuie decisă de Curte", a declarat presei oficialul citat.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, crime de razboi, curtea penala internationala, benjamin netanyahu,
Dată publicare:
26-07-2024 15:40