Tribunalul a suspendat greva STB și a dispus reluarea imediată a activității
Angajații Societății de Transport Bucureşti (STB) au întrerupt lucrul joi dimineaţa. Astfel, mai multe vehicule din parcul STB au fost blocate în depouri şi autobaze, iar transportul public de suprafață a fost oprit.
Greva lor a fost suspendată 10 ore mai târziu de către judecătorii Tribunalului București, care a dispus reluarea imediată a activității.
Primarul general Nicușor Dan a susținut că greva STB a fost orchestrată de liderul de sindicat Vasile Petrariu, care este consilier PSD.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cronologia evenimentelor, LIVE UPDATE:
UPDATE ora 19.45 Angajații STB refuză să își reia activitatea, iar greva ar putea continua și vineri, a transmis compania municipală într-un comunicat.
„Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru. Desconsiderarea nevoilor bucureștenilor din zona metropolitană și ignorarea cu bună știința a unei decizii judecătorești poate genera dosare penale pentru personalul implicat în această acțiune.
STB SA face apel la simțul de responsabilitate al angajaților săi și le solicită în mod public acestora să reia imediat activitatea de transport public. De asemenea, îi asigurăm pe bucureșteni că vom lua toate măsurile legale posibile pentru revenirea la normalitate”, a transmis STB.
UPDATE ora 17.40 Primarul general Nicușor Dan, după decizia Tribunalului de suspendare a grevei STB:
”Decizia Tribunalului București din această după-amiază e clară: greva orchestrată politic de la STB se suspendă. E o decizie executorie, deci trebuie pusă în aplicare de urgență.
Lucrul trebuie reluat imediat, iar mijloacele de transport să fie puse în funcțiune ca să deservească bucureștenii. Sper că nimeni – niciun lider de sindicat, niciun sindicalist controlat politic – nu va îndrăzni să sfideze o decizie a instanței și să incite în continuare la grevă.
Sunt în continuare deschis dialogului și aștept să discut cu sindicaliști care reprezintă interese sindicale, nu interese politice. Până la această oră nu am primit niciun răspuns la această invitație de a dialoga. În același timp, însă, mijloacele de transport STB trebuie să se întoarcă pe trasee, iar transportul public de suprafață în Capitală trebuie să revină la normal cât mai repede.
Pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi. Liderii sindicali care reprezintă forțe politice și nu salariați, care își folosesc pozițiile sindicale pentru interese personale și pentru interesele politicienilor care-i manevrează nu pot avea parte de respectul bucureștenilor.”
UPDATE ora 16.00 Tribunalul București a suspendat greva STB și a dispus reluarea imediată a activității
UPDATE ora 14:00 - La Tribunalul București a început procesul în care se decide dacă angajații STB trebuie să reia activitatea.
UPDATE ora 11:00 - „Am văzut o parte din declarațiile primarului Capitalei care nu știe decât să acuze, nu a venit cu o soluție de rezolvare a crizei. A dat-o în politic. Primarul General ar fi trebuit să se aplece mai mult cu privire la transportul public local. Bucureștenii nu ai nicio vină, dar vorbim de 11.000 de salariați care au fel de fel de probleme. Cei care au redus parcul de vehicule ar trebui să se simtă responsabili și nu se dea vina pe salariații care își cer drepturile. Nu sindicatul a făcut greva”, a reacționat șeful sindicatului STB.
UPDATE ora 11.00. Magistrații Tribunalului București au fixat pentru sâmbătă, 21 ianuarie, ora 12.00 termen de judecată a primei acțiuni în instanță, depusă împotriva sidicaliștilor. Este dosarul în care STB și municipalitatea cer anularea acțiunii de protest.
UPDATE ora 10.45. O a doua cerere, de data aceasta de suspendare a grevei, a fost depusă la Tribunalul București, prin care se solicită obligarea sindicatelor STB să reia de urgență activitatea. Acesta va fi judecată la ora 14.00.
UPDATE ora 09.20. STB a cerut în instanță încetarea grevei angajaților săi. Dosarul a fost înregistrat în urmă cu puțin timp la Tribunalul București, urmând a fi repartizat un termen de judecată, în procedură de urgență.
UPDATE ora 08.45. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, într-o conferință de presă, că greva generală a angajaților STB este ilegală și că în stare de alertă nu se face grevă.
„Avem o grevă la STB, o acțiune foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni de toate categoriile. Este o grevă ilegală pentru multe motive. În primul rând, suntem în stare de alertă și în stare de alertă nu se fac grevă. STB a depus o acțiune în instanță, va și fi o cerere de intervenție din partea Municipalitătii pentru ca această grevă afectează viața a sute de mii de bucureșteni. Nu este o grevă spontană asa cum se afirmă, ci una orchestrată de liderii de sindicat. Este o grevă politică, a cărui responsabil este domnul Vasile Petrariu, consilier PSD. Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestei manipulări. Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunii lor. Îi aștept la discuții. Vreau să mulțumesc mai multor instituții care s-au mobilizat”, a transmis primarul Capitalei.
UPDATE ora 08.30. Prefectura Capitalei a anunțat măsurile luate în urma grevei de la STB.
Astfel, au fost suplimentate efectivele de poliție și jandarmerie în zona stațiilor de metrou, atât în interior cât și la exterior, în scopul asigurării unui flux normal, pentru prevenirea oricăror incidentre și prevenirea aglomerărilor, în context pandemic.
A fost suplimentat efectivul de poliție rutieră, care împreună cu poliția locală asigură fluidizarea traficului în principalele intersecții.
Cetățenilor aflați în stațiile STB sunt informați, prin echipajele de poliție și jandarmerie, cu privire la situația generată de grevă.
UPDATE ora 08.10. Metrorex a anunțat că introduce în circulație toate trenurile disponibile și că va circula în orele de vârf la un interval minim posibil, a anunțat compania.
Pentru respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, Metrorex precizează că va acționa în conformitate cu planul întocmit în acest sens.
Astfel, pentru pentru evitarea situațiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face la nivelul trenurilor, prin mecanici, la nivelul stațiilor, prin impiegații de mișcare, și la nivel centralizat, prin operatorii de circulație.
În ceea ce privește sosirea trenurilor la același peron, în stațiile aglomerate, se va încerca să se realizeze, pe cât posibil, alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp.
Metrorex împreună cu Poliția Metrou, Jandarmeria și firma de pază iau măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în stațiile de corespondență (Piața Victoriei 1 și 2, Piața Unirii 1 și 2, Dristor 1 și 2, Nicolae Grigorescu 1 și 2, Eroilor 1 și 2, Basarab 1 și 2, Gara de Nord 1 și 2).
UPDATE ora 08.00. Tarifele au crescut, joi dimineață, la serviciile de ride-sharing precum Uber sau Bolt, din cauza cererii ridicate.
Totodată, la metrou este aglomerație încă de la prima oră.
Pe peroane se află sute de persoane, joi dimineață.
UPDATE ora 07.55. Directorul STB Adrian Criţ afirmă că protestul este ilegal şi lansează acuzaţii la adresa liderului sindical Vasile Petrariu.
„Această grevă este ilegală în condiții de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale și va fi contra unor lideri de sindicat. Angajații sunt manipulați de către sindicat. Cred că angajații vor să își păstreze locul de muncă. Dacă vor majorări salariale trebuie să presteze activitatea”, a declarat Adrian Criț.
Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că încep să se îmbunătăţească condiţiile de muncă.
„Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice și infrastructură de cale de rulare. Condițiile de muncă sunt îmbunătățite”, a declarat Criț.
El şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu sindicaliştii.
„Suntem deschiși dialogului. Angajații trebuie să știe că au și obligații. Bucureștenii nu trebuie să sufere”, a spus Adrian Criț.
El l-a acuzat pe liderul de sindicat că este în incompatibilitate, că are afaceri şi că acesta simte că a pierdut puterea.
De asemenea, a calificat greva ca ilegală, spunând că trebuia asigurată circulaţia unei treimi din parcul auto.
La ora 14:00 sunt programate negocieri între sindicat şi conducerea STB. Protestatarii cer creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
UPDATE ora 07.40. TPBI cere STB să asigure o treime din capacitatea de transport necesară în Bucureşti şi zona metropolitană.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) face apel la conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) şi la salariaţii operatorului să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană, în condiţiile în care joi dimineaţa nu a fost scoase pe traseu niciun vehicul din cauza unui protest al salariaţilor.
"Având în vedere că, în dimineaţa zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaţilor, TPBI face apel la conducerea şi la salariaţii operatorului să respecte prevederile legale şi, indiferent de situaţia negocierilor, să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană. Pentru situaţii urgente neprevăzute, TPBI este pregătită cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esenţiale şi modul recomandat de împărţire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale oraşului şi să se menţină legăturile cu staţiile de metrou", a anunţat TPBI.
Potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situaţia actuală de stare de alertă, cu incidenţă crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală şi produce un deserviciu uriaş populaţiei Capitalei.
Negocierile dintre conducerea STB SA şi angajaţii operatorului nu trebuie să-i afecteze pe călători, transmit reprezentanţii TPBI.
"În urma acţiunii de protest şi a suspendării circulaţiei vehiculelor STB SA, conducerea TPBI a hotărât reatribuirea unor trasee către alţi operatori pentru a asigura câteva linii esenţiale. Menţionăm că echipa de monitorizare TPBI este pe teren încă de la prima oră, pentru a observa situaţia direct şi pentru a dispune de măsuri pentru sprijinirea călătorilor şi remedierea problemelor în timp util", se mai arată în comunicat.
TPBI regretă situaţia apărută şi prezintă scuze bucureştenilor şi ilfovenilor, cerând operatorului de transport să respecte drepturile locuitorilor asigurând cel puţin o treime din capacitatea de transport pe liniile operate.
---
Conducerea societăţii transmite că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi.
De asemenea, STB SA se va adresa instanţei pentru a declara greva ilegală şi pentru recuperarea prejudiciului.
"Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze. Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităţilor, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalţi operatori de transport din zona metropolitană", se menţionează în anunţul societăţii postat pe site-ul propriu.
STB îşi cere scuze bucureştenilor pentru inconvenienţele create şi îi asigură că depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.
Grevă generală la STB
Câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au participat miercuri la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, solicitând demisia directorului general.
"Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri", a afirmat miercuri preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.
Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti a explicat că angajaţii sunt nemulţumiţi deoarece bugetul STB pe anul în curs prevede un fond de salarii mai mic decât cel de anul trecut.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: autobuz, stb, tramvaie, sindicalisti, greva stb,
Dată publicare:
20-01-2022 13:20