Nicușor Dan, despre greva STB: Este orchestrată de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD

Ultima actualizare: 20-01-2022 10:22
Nicușor Dan
Inquam

Grevă generală la STB. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, într-o conferință de presă, că greva generală a angajaților STB este ilegală și că în stare de alertă nu se face grevă.

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat joi că greva la Societatea de Transport Bucureşti, în urma căreia maşinile nu au ieşit pe traseu, este ilegală, fiind o acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, din toate categoriile. El a precizat că STB a depus deja acţiune în instanţă, iar municipalitatea va face o cerere de intervenţie, care e scrisă deja, potrivit News.ro.

Edilul Capitalei a mai susţinut că nu este grevă spontană, ci este orchestrată de liderii de sindicat şi este o grevă politcă, orchestrată de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD. Nicuşor Dan a transmis protestatarilor că este deschis la dialog, dar nu prin liderii de sindicat.

Avem o grevă la serviciul public de transport, la STB, acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, de toate categoriile, copii care trebuie să meargă la şcoală, oameni care trebuie să meargă la serviciu, care să presteze diferite activităţi, pensionari, oameni în vârstă care poate trebuie să meargă la un consult medical ”, a declarat Nicuşor Dan.

În primul rând, suntem în stare de alertă şi în stare de alertă nu se fac greve! Există o lege a dialogului social care obligă ca, înainte de o grevă, să existe nişte paşi procedurali tocmai pentru ca patronatul, sau în cazul nostru consiliul de administraţie, să poată să ia cunoştinţă de revendicări. Şi chiar dacă n-am fi în stare de alertă, există o obligaţie legală ca pentru aceste servicii importante, printre care transportul public, să fie asigurată o activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă”, a adăugat edilul.
 

Grevă generală la STB. Nicușor Dan: Avem scrise şi depuse plângerile penale împotriva liderilor sindicali

El a calificat greva ca fiind ilegală, precizând că este o lege a dialogului social care obligă la nişte paşi procedurali pentru ca patronatul să ia la cunoştinţă de revendicări, chiar dacă nu ar fi stare de alertă, există o obligaţie legală pentru ca pentru acele servicii să fie asiguirată po activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă.

Conform primarului general, acţiunea în instanţă este scrisă, depusă la Tribunalul Bucureşlti de către STB, care constată că este ilegală, şi va fi o cerere de intervenţie din partea municipalităţţii care este şi ea scrisă.

În opinia sa, nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă, este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ.

Acţiunea în instanţă este scrisă, este depusă la Tribunalul Bucureşti de către STB, și prin aceasta se solicită judecătorilor să constate că această acţiune este ilegală şi să dispună să reia lucrul. Fiind un conflict de muncă între STB şi angajaţi, în litigiul pe care l-a iniţiat STB va fi o cerere de intervenţie din partea Municipalităţii, care este şi ea scrisă, pentru că această grevă afectează viaţa a sute de mii de bucureşteni.

Nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă, este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ şi avem dovezile în acest sens. Avem deja scrise şi depuse plângerile penale împotriva liderilor de sindicat care au orchestrat această grevă. Dincolo de a fi o grevă organizată de sindicat, este o grevă politică, al cărui principal responsabil este domnul Petrariu, consilier general PSD şi lider al sindicatului reprezentativ. Şi avem, repet, şi dovezile şi plângerile penale împotriva domniei sale”, a transmis Nicuşor Dan.

Nicușor Dan: „Șoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au, cum am spus, un substrat politic”

Primarul Capitalei:Îmi pare rău că şoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au, cum am spus, un substrat politic. Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiunilor lor, fac apel să reia activitatea, pentru că, aşa cum am spus, afectează viaţa sutelor de mii de bucureşteni care folosesc transportul public. Vreau să le transmit şoferilor care participă la această grevă că sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal. Îi aştept la discuţii, aştept să îşi desemneze reprezentanţi cu care să stăm de vorbă”.

STB scapă de faliment

„În ceea ce priveşte situația STB, vreau să spun nişte lucruri:
În primul rând, am făcut toate eforturile pentru a menţine în viaţă această societate care era la limita falimentului în momentul în care am ajuns în Primărie.

În momentul în care am ajuns în Primărie, datoriile STB erau de 1,2 miliarde lei. După cum ştiţi, există mai multe bunuri ale STB care sunt poprite de ANAF. Şi nu mai multe bunuri, ci practic cea mai mare parte din flotă este sechestrată de ANAF. În momentul acesta, cu sprijinul Guvernelor Orban, Cîţu, Ciucă, datoria pe care STB o are este de 760 de milioane de lei, deci aproape jumătate faţă de cea pe care am preluat-o. Şi, mai important, este o datorie care acum este eşalonată cu ANAF. Deci există predictibilitate pe plăţi şi nu mai există vreun risc pentru ca această societate să intre în insolvenţă, faliment”, a conchis Nicușor Dan.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO