Greşeli în lanţ în clipurile de promovare a României. "Se laudă cu oameni care au plecat din ţară, că nu le-a oferit nimic”

Ultimul update: Vineri 30 Noiembrie 2018 20:22
Data publicarii: Vineri 30 Noiembrie 2018 18:37
Categorie: Actualitate

În prag de 1 Decembrie, mai multe instituţii publice au făcut filme de promovare a ţării. Cel montat de Guvern a atras numeroase critici, dat fiind că unele imagini sunt luate din alte ţări, şi nu din România, aşa cum sunt prezentate în videoclip.

"România este ţara câmpiilor unde lanurile care se unduiesc în bătaia vântului...". Imaginile din această secvenţă, prezentate ca fiind din ţara noastră, sunt filmate de o femeie din Rusia, care le-a vândut pe internet.

Tot România este, potrivit videoclipului făcut de Guvern, plină de păduri virgine, iar acestea sunt "sălaş pentru ultimii lupi liberi din Europa". Însă imaginile cu animalele sălbatice au fost filmate în Norvegia şi sunt scoase la vânzare pe un site specializat, după cum a descoperit fotograful Octav Ganea.

Mulţi specialişti în comunicare au descoperit şi alte greşeli în filmul prezentat de guvern: "În România, s-a afirmat prima femeie inginer din lume, a fost construită prima rafinărie şi s-a iluminat electric primul oraş european. Întreaga umanitate beneficiază astăzi de inventiii senzaţionale ale unor mari savanţi români."

Adrian Crişan, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice: "Îţi dă impresia că e un oraş modern când de fapt România nu e aşa. Există sate unde nu există curent, unde copii îşi fac temele la lumina lumânării. Încearcă să transmită ca şi cum ai trăi în Paradis."

În videoclip sunt lăudaţi, printre alţii, Traian Vuia, Henri Coandă, Ana Aslan, Constantin Brâncuşi, Mihai Eminescu, Emil Cioran, Mircea Eliade sau George Enescu.

Adrian Crişan, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice: "Aici se laudă cu oameni care au plecat din ţară, şi Nadia la fel - că nu le-a oferit nimic România . Vezi cazuri izolate sau peisaje faine, dar dacă încerci să îţi faci o părere despre România, bazându-te pe chestia asta, îţi faci o imagine total greşită."

Doru Pop, analist media: "Vorbim de nişte mesaje de o calitate intelectuală foarte scăzută. Suntem în sec XXI şi promovăm România cu mesaje din secolul XVIII. Din păcate ce vedem în prag de centenar, vedem că România este incapabilă să arate un nivel de competenta de modernizare. Arătam nişte imagini care sunt nişte fantezii despre noi înşine."

Clipul se încheie cu urarea "La mulţi ani România", scrisă cu o greşeală gramaticală, pentru că nu există virgulă după "ani

În Sălaj, jandarmii au făcut şi ei un film pentru centenar, film criticat de studenţi. „Când faci un video trebuie să te gândeşti la 4 chestii. Ce aud? Ce văd? Care e mesajul? Şi ce îmi transmiţi? Mesajul e Gândeşte Româneşte şi ce mă faci să simt: absolut nimic."

Cei de la Ministerul Afacerilor Interne au postat pe pagina lor de Facebook un cântec compus special pentru România. În videoclip apar tineri îmbrăcaţi în uniforme de poliţie. "Ea-i a mea şi eu a ei, vor trece şi-anii ăştia grei. Aici e ţara mea oricât ar fi ea de bună sau de rea.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

„Lupii liberi” din clipul oficial de prezentare a României sunt de fapt din Norvegia
„Lupii liberi” din clipul oficial de prezentare a României sunt de fapt din Norvegia
VIDEO PROTVPLUS.RO
Autocar rasturnat Olt
Un autocar cu 29 de pasageri a ajuns într-un șanț, în județul Olt. VIDEO
Jandarmii au salvat 6 cățeluși îngropați în zăpadă. Mama puilor le-a arătat unde erau
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep
Un tren în care se aflau 20 de persoane, blocat între stații, în Caraș-Severin
Pesta porcină a ajuns și în satul Fierbinți, cu 5 zile înainte de Ignat
Din autobuze și tramvaie, cu picioarele direct în bălți sau mocirla din București
bagaje aeroport
”Bagajul, bagajul!” Pățania unui angajat de pe Aeroportul Otopeni
Condamnare grea pentru Roni Herșcovici, tânărul care a luat un polițist pe capotă
Accident grav în Neamț. Patru autoturisme implicate
Bărbat de 28 de ani, prins cu peste 150 de kilograme de tutun
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu