Cazul complicat al gradinitei unde copiii ar fi fost batuti de directoare. Ce a aflat un tata dupa ce cazul a devenit public
Cazul gradinitei private din Bucuresti, unde copiii ar fi fost agresati de directoare, aduce in discutie modul in care institutiile private de invatamant pot functiona in ilegalitate, fara ca cineva sa le verifice.
Organele de control aflate in subordinea Ministerului Educatiei sustin ca nu au cum sa verifice daca o gradinita functioneaza ilegal. Primaria spune ca nu este treaba ei, iar Registrul Comertului autorizeaza doar societatea comerciala. Iar responsabilitatea statului este aruncata pe umerii parintilor, care trebuie sa verifice daca institutia este legala.
Unul dintre parintii care a depus plangere la politie impotriva directoarei gradinitei private din cartierul Cotroceni, din Capitala, si-a dat seama ca fetita sa este una dintre victime abia dupa ce cazul a devenit public.
"Am inceput sa fac asocieri cu comportamentul din ultima perioada. Arata cum e lovita in cap, cum o tragea de par, se trezea noaptea si incepea sa urle. Nu stiam ce se intampla, nu stiam cum sa o linistim", marturiseste parintele.
Parintele isi reproseaza acum ca nu a crezut copilul. A fost mai dispus sa aiba incredere in directoarea, care le era si vecina, decat in fetita lui.
"Copilul mi-a spus ca i-a scos pe hol si ca a facut pe ea, ca a fost frig acolo pe hol... Nu e posibil!... A facut pe ea, probabil, de frica. Sotia are acum momente cand se invinovateste ca nu si-a crezut copilul si ii cere iertare copilului", mai spune tatal.
Prin acest iad au trecut si alti parinti care au vazut semnele, dar nu le-au crezut. Asta pentru ca, spun psihologii, copiii au uneori tendinta sa infloreasca realitatea.
Cea spre care se indreapta toate aceste acuzatii este Ioana Neagu, patroana gradinitei. Aceasta insa nu a fost de gasit marti.
Femeia este acuzata de rele tratamente aplicate minorului, fapta pentru care poate sta si 7 ani dupa gratii. In plus, autoritatile sustin ca unitatea functiona fara autorizatii.
Adrian Curaj, ministrul Educatiei: "Mi-au zis colegii ca nu avea autorizatie, nu exista."
Gradinita ar fi fost infiintata in 2009, insa abia acum doi ani a cerut sa fie autorizata de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar.
Violeta Daria, reprezentant ARACIP: "Le-a fost respinsa, pentru ca nu aveau de la Sanepid aviz pentru cabietul medical."
Reprezentantii Inspectoratului Scolar ridica din umeri si sustin ca nu stiu si nici nu pot sa verifice existenta unor institutii de invatamant private, care nu figureaza inscrise la ei.
Au cerut insa tuturor celor care functioneaza legal "sa puna la dispozitia parintilor toate informatiile care arata ca sunt acreditate."
Insa, prin acest mesaj, inspectoratul arunca responsabilitatea asupra parintilor, care trebuie sa verifice actele si apoi sa anunte autoritatile daca scoala sau gradinita pe care copilul lor o frecventeaza nu este in regula.
Cine si cum controleaza activitatea unei institutii de invatamant private care nu s-a autorizat la Ministerul Educatiei? Inspectoratul scolar spune ca nu are atributii. Primaria ridica si ea din umeri.
Mihai Ciubotaru, director general Politia Locala sector 5: "Potrivit Guvernului, doar anumite activitati de comert sunt avizate de politia locala."
Si cercul se inchide in acelasi loc. Asadar, parintii sunt cei care trebuie sa fie inspectori sau agenti si sa controleze locurile unde isi lasa copiii sa invete.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, politie, gradinita, plangere, directoare,
Dată publicare:
29-03-2016 12:42