George Copos, acuzat de plagiat. Controversele din jurul uneia dintre cele 5 carti scrise de omul de afaceri in inchisoare
La nici o zi dupa ce a iesit din inchisoare, George Copos este in centrul unui nou scandal. Milionarul este acuzat de plagiat de un fost student al Facultatii de Istorie.
Conform acestuia, titlul uneia dintre cele cinci carti scrise de Copos dupa gratii - "Aliante matrimoniale, in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI" - copiaza structura masteratului sau. Straniu este insa ca acelasi profesor care i-a coordonat lucrarea studentului i-a dat aviz favorabil lui George Copos.
Din cele cinci carti publicate de George Copos in inchisoare, una a atras atentia. Asta pentru ca nimeni nu stia de veleitatile de istoric ale fostului patron de la Rapid.
Istoricul Catalin Parfene, angajat - culmea! - la Federatia Romana de Fotbal, a mers miercuri la Biblioteca Nationala pentru a studia singurul exemplar al lucrarii "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", pe care o considera plagiat.
"Am constatat ca pasaje intregi din cartea mea sunt folosite in carte", a spus Catalin Parfene, istoric.
Cartea are avizul profesorului Stelian Brezeanu, fost sef de catedra al Facultatii de Istorie din Bucuresti. Parfene a fost studentul sau.
"Cred ca imi amintesc de o lucrare, ca a existat, dar nu-mi mai amintesc studentul. Daca retin bine, lucrarea era putin mai modesta. Daca tin eu minte, titlul lui nu era identic. Acolo era relatia politica, aliante matrimoniale reprezinta altceva", a declarat profesorul Brezeanu.
Acesta sustine ca lucrarea ar fi fost avizata si de decanul Facultatii de Istorie, Adrian Cioroianu: "Nu am vazut aceasta carte. Profesorul Brezeanu are certificat de la noi pentru a da avize".
In plus, se mai ridica o intrebare. Cum a putut cineva din inchisoare sa aiba acces la surse istorice.
"Nu cred ca din inchisoare s-ar fi putut scrie o astfel de carte", a spus Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie.
Reprezentantii editurii sustin ca toate exemplarele tiparite ar fi fost cumparate de insusi scriitorul George Copos.
George Copos nu a putut fi contactat.