Gazele folosite de jandarmi la proteste, o adevărată armă chimică. ”Este interzis în război”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 16 August 2018 17:48
Categorie: Actualitate

După 5 zile de tăcere, protestatarii din Piaţa Victoriei au aflat ce au inhalat. Este vorba despre un compus chimic denumit CS.

 

Mai exact, o pulbere albă care în momentul în care este arsă, produce gaz puternic iritant. Informaţia nu vine, însă, de la Jandarmerie, cum era firesc, ci de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care a preluat iniţiativa pe motiv că prea mulţi oameni s-au prezentat la spital, deşi '' nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale''.

 

"Mergeţi, la unităţile de primiri urgență doar dacă aveţi simptome, îngrijorătoare" cum ar fi tusea persistentă, se notează în acelaşi comunicat.

Extrem de grav este, că unii chimişti spun că acest CS este o armă chimică interzisă în războaie care, culmea, încă este permisă pentru controlul mulţimilor la proteste.

CLOROBENZALMALONONITRIL, pe scurt CS. Aşa se numeşte compusul chimic, aflăm din comunicatul DSU. În al doilea paragraf este specificat că este "fabricat conform standardelor europene şi internaţionale şi este folosit şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume"

Chiar dacă acest CS mai este folosit în unele țări pentru dispersarea mulţimii, este interzis în războaie.

Este armă chimică, este interzis în război”, explică Raul Pătrașcu, chimist asistent universitar UMF Timișoara.

În aceste condiţii, e greu de spus dacă cei care au fost expuşi sunt acum mai liniştiţi, odată ce au aflat că au fost gazaţi cu o substanţă conformă. Ana Vasilache nu poate să vorbească nici după 5 zile.

”Mi-au fost afectate căile respiratorii, sunt sub tratament. Dacă situaţia persistă, un control pulmonar”, povestește Ana.

Aflăm în continuare, din comunicat, şi că efectele pe care le are această substanţă sunt "iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii".

Nu există tratament specific, se tratează simptomele. Dacă ai iritaţii, tratezi iritaţia, dacă ai laringită, tratezi laringită”, a transmis Raed Arafat.

Tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi feței şi tratamente specifice iritării tegumentelor şi căilor respiratorii.

Însă efectele sunt uşor de tratat doar dacă expunerea nu este de lungă durată şi are loc într-un spaţiu deschis.

Doar că în piaţa Victoriei sunt foarte multe clădiri înalte, care nu au lasat gazul să se disperseze uşor. În plus, nu se ştie ce cantitate a fost eliberată în acele ore, mai ales că cel mai important jurnal pe teme medicale din lume notează că nu există o concentraţie minimă sigură.

Utilizarea incorectă a acestor substanţe chimice poate provoca vătămări grave şi handicapuri permanente. Direcționarea directă a feței și a ochilor prin pulverizarea manuală a fost observată ca provocând traume și toxicitate asupra corneei și conjunctivului ochiului.

Exact cum au procedat forţele de ordine. Şi nu sunt luaţi în considerare nici alţi factori care agravează efectele: umiditatea din aer, căldura ori vântul. Agentul poate persista pe îmbrăcăminte care pot fi decontaminate doar prin spălare cu o soluţie alcalină de apă şi bisulfit de sodiu.

De ce a adus Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă totuşi aceste explicaţii? Nu pentru că Jandarmeria tace în continuare, ci pentru că oamenii care au fost în piaţă cer controale de rutină fără a prezenta niciun simptom. La Floreasca, de pildă, în 5 zile s-au prezentat 64 de persoane.

Dacă nu ai simtome şi probleme la acest moment nu are rost să mergi la control. Sunt oameni care au venit fără să aibă nimic, doar pentru un control de rutină pentru că au fost în piaţă”, spune Raed Arafat.

În noaptea de marţi spre miercuri am tuşit încontinuuu, am crezut că-mi scot plămânii prin tuse, am tuşit cu sânge. Durere de cap infernală, repet, după două zile s-au instalat. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dăduse directiva aia a lui nenea Arafat cum că să stăm acasă, şi să aşteptăm liniştiţi să murim acasă, ca să nu-i mai deranjăm”, spune una dintre victime.

Nu există studii care să ne arate când eşti sigur 100%”, spun medicii.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a avertizat încă de miercuri cu privire la riscurile care pot apărea. A fost apotrofat direct în comunicatul DSU pe motiv că nu e medic de specialitate.

Mi se pare prea târziu şi prea puţin din partea DSU. Ce mă suprinde profesional este tonul adoptat de autorităţi. Orice persoană care merge la camera de gardă care a fost expusă gazelor sau violențelor ar trebui cel puţin îndrumată spre un specialist. Îmi dau seama că la noi e concepţia: să nu aglomeraţi camera de gardă. Nu au fost mii de prezentări. Au fost zeci de prezentări. Ar trebui să fie îndrumaţi spre medicul de familie, spre psiholog, aşa se face într-o ţară civilizată, să ai dreptul la servicii de sănătate”, a transmis Gabriel Diaconu.

450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în noaptea de vineri. 290 au avut simptome acute de expunere la substanţele lacrimogene şi 70 au fost transferaţi la spital. 9 răniţi au rămas internaţi.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, mesaj pentru cei expuși la gazele lacrimogene
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, mesaj pentru cei expuși la gazele lacrimogene
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident
Fără să aibă permis de conducere, s-a urcat la volan, cu 2 pasageri în mașină
Accident grav în Arad. Adolescentă aruncată din mașină, la 10 metri distanță
Carmen Iohannis, cu elevii la teatru, alături de ambasadorul Germaniei la Bucureşti
Nervi și accidente în Pasul Tihuța, din cauza ninsorii. Drumarii nu au mai avut SARE
Incendiu puternic la o casă, în Dâmbovița. Proprietarul s-a salvat în ultimul moment
Un cetăţean australian a decedat în timpul unei partide de vânătoare în Dâmbovița
accident Constanța
Prima măsură luată după accidentul cu doi morți provocat de un șofer băut
Tânăr cu arsuri grave, transportat în Capitală. Pacientul și-a dat foc
Un recidivist, eliberat mai devreme, a fost arestat după ce i-a rupt maxilarul unui tânăr
Martorii îl contrazic pe șoferul băut care a intrat cu mașina în spital. A fost reținut
Poliţist, după ce a văzut ”fluturaşul” unui infirmier: ”Mi-am luat găleată cu mop”
Microbuz plin cu persoane răsturnat într-un pârâu, în Bacău. Un bărbat a murit