Gazele folosite de jandarmi la proteste, o adevărată armă chimică. ”Este interzis în război”

×
Codul embed a fost copiat

După 5 zile de tăcere, protestatarii din Piaţa Victoriei au aflat ce au inhalat. Este vorba despre un compus chimic denumit CS.

 

Mai exact, o pulbere albă care în momentul în care este arsă, produce gaz puternic iritant. Informaţia nu vine, însă, de la Jandarmerie, cum era firesc, ci de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care a preluat iniţiativa pe motiv că prea mulţi oameni s-au prezentat la spital, deşi '' nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale''.

 

"Mergeţi, la unităţile de primiri urgență doar dacă aveţi simptome, îngrijorătoare" cum ar fi tusea persistentă, se notează în acelaşi comunicat.

Citește și
Persoane protesteaza in Piata Victoriei din Capitala; fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene
Bogdan Opriţa: 50 de persoane, la Spitalul Floreasca în urma expunerii la gazul lacrimogen din Piaţa Victoriei

Extrem de grav este, că unii chimişti spun că acest CS este o armă chimică interzisă în războaie care, culmea, încă este permisă pentru controlul mulţimilor la proteste.

CLOROBENZALMALONONITRIL, pe scurt CS. Aşa se numeşte compusul chimic, aflăm din comunicatul DSU. În al doilea paragraf este specificat că este "fabricat conform standardelor europene şi internaţionale şi este folosit şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume"

Chiar dacă acest CS mai este folosit în unele țări pentru dispersarea mulţimii, este interzis în războaie.

Este armă chimică, este interzis în război”, explică Raul Pătrașcu, chimist asistent universitar UMF Timișoara.

În aceste condiţii, e greu de spus dacă cei care au fost expuşi sunt acum mai liniştiţi, odată ce au aflat că au fost gazaţi cu o substanţă conformă. Ana Vasilache nu poate să vorbească nici după 5 zile.

”Mi-au fost afectate căile respiratorii, sunt sub tratament. Dacă situaţia persistă, un control pulmonar”, povestește Ana.

Aflăm în continuare, din comunicat, şi că efectele pe care le are această substanţă sunt "iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii".

Nu există tratament specific, se tratează simptomele. Dacă ai iritaţii, tratezi iritaţia, dacă ai laringită, tratezi laringită”, a transmis Raed Arafat.

Tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi feței şi tratamente specifice iritării tegumentelor şi căilor respiratorii.

Însă efectele sunt uşor de tratat doar dacă expunerea nu este de lungă durată şi are loc într-un spaţiu deschis.

Doar că în piaţa Victoriei sunt foarte multe clădiri înalte, care nu au lasat gazul să se disperseze uşor. În plus, nu se ştie ce cantitate a fost eliberată în acele ore, mai ales că cel mai important jurnal pe teme medicale din lume notează că nu există o concentraţie minimă sigură.

Utilizarea incorectă a acestor substanţe chimice poate provoca vătămări grave şi handicapuri permanente. Direcționarea directă a feței și a ochilor prin pulverizarea manuală a fost observată ca provocând traume și toxicitate asupra corneei și conjunctivului ochiului.

Exact cum au procedat forţele de ordine. Şi nu sunt luaţi în considerare nici alţi factori care agravează efectele: umiditatea din aer, căldura ori vântul. Agentul poate persista pe îmbrăcăminte care pot fi decontaminate doar prin spălare cu o soluţie alcalină de apă şi bisulfit de sodiu.

De ce a adus Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă totuşi aceste explicaţii? Nu pentru că Jandarmeria tace în continuare, ci pentru că oamenii care au fost în piaţă cer controale de rutină fără a prezenta niciun simptom. La Floreasca, de pildă, în 5 zile s-au prezentat 64 de persoane.

Dacă nu ai simtome şi probleme la acest moment nu are rost să mergi la control. Sunt oameni care au venit fără să aibă nimic, doar pentru un control de rutină pentru că au fost în piaţă”, spune Raed Arafat.

În noaptea de marţi spre miercuri am tuşit încontinuuu, am crezut că-mi scot plămânii prin tuse, am tuşit cu sânge. Durere de cap infernală, repet, după două zile s-au instalat. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dăduse directiva aia a lui nenea Arafat cum că să stăm acasă, şi să aşteptăm liniştiţi să murim acasă, ca să nu-i mai deranjăm”, spune una dintre victime.

Nu există studii care să ne arate când eşti sigur 100%”, spun medicii.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a avertizat încă de miercuri cu privire la riscurile care pot apărea. A fost apotrofat direct în comunicatul DSU pe motiv că nu e medic de specialitate.

Mi se pare prea târziu şi prea puţin din partea DSU. Ce mă suprinde profesional este tonul adoptat de autorităţi. Orice persoană care merge la camera de gardă care a fost expusă gazelor sau violențelor ar trebui cel puţin îndrumată spre un specialist. Îmi dau seama că la noi e concepţia: să nu aglomeraţi camera de gardă. Nu au fost mii de prezentări. Au fost zeci de prezentări. Ar trebui să fie îndrumaţi spre medicul de familie, spre psiholog, aşa se face într-o ţară civilizată, să ai dreptul la servicii de sănătate”, a transmis Gabriel Diaconu.

450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în noaptea de vineri. 290 au avut simptome acute de expunere la substanţele lacrimogene şi 70 au fost transferaţi la spital. 9 răniţi au rămas internaţi.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citește și...
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, mesaj pentru cei expuși la gazele lacrimogene
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, mesaj pentru cei expuși la gazele lacrimogene

Prezentarea la medic a persoanelor expuse la substanţe lacrimogene este necesară doar dacă apar simptome îngrijorătoare, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). 

Bogdan Opriţa: 50 de persoane, la Spitalul Floreasca în urma expunerii la gazul lacrimogen din Piaţa Victoriei
Bogdan Opriţa: 50 de persoane, la Spitalul Floreasca în urma expunerii la gazul lacrimogen din Piaţa Victoriei

50 de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se miercuri, pentru a li se face investigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen protestul din 10 august.

Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată. Concluzia preliminară a procurorilor militari
Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată. Concluzia preliminară a procurorilor militari

Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată - este concluzia preliminară la care au ajuns procurorii militari după ce au primit planul conform căruia au acţionat forţele de ordine.

Recomandări
Statele Unite îşi consultă aliaţii în vederea unui răspuns „solid” la lansarea rachetei nord-coreene
Statele Unite îşi consultă aliaţii în vederea unui răspuns „solid” la lansarea rachetei nord-coreene

Statele Unite s-au consultat cu Japonia şi Coreea de Sud în vederea unui răspuns „solid” la lansarea unei rachete balistice nord-coreene care a survolat marţi Japonia, a anunţat Casa Albă, citată de France Presse, scrie Agerpres. 

Inspecție la podul suspendat de la Brăila. Ce s-a schimbat în angajamentele constructorilor
Inspecție la podul suspendat de la Brăila. Ce s-a schimbat în angajamentele constructorilor

După vizita ministrului Transporturilor la podul peste Dunăre, de la Brăila, părțile implicate în proiect își reiau angajamentele.  

Autoritățile dau asigurări că lacurile de acumulare din România sunt într-o stare tehnică bună. Realitatea este însă alta
Autoritățile dau asigurări că lacurile de acumulare din România sunt într-o stare tehnică bună. Realitatea este însă alta

În România există peste două mii de lacuri de acumulare artificiale, susțin autoritățile de mediu. Ele asigură alimentarea cu apă a localităților şi a sistemelor de irigații şi reglează debitele pentru evitarea inundațiilor.