Gazele folosite de jandarmi la proteste, o adevărată armă chimică. ”Este interzis în război”

×
Codul embed a fost copiat

După 5 zile de tăcere, protestatarii din Piaţa Victoriei au aflat ce au inhalat. Este vorba despre un compus chimic denumit CS.

 

Mai exact, o pulbere albă care în momentul în care este arsă, produce gaz puternic iritant. Informaţia nu vine, însă, de la Jandarmerie, cum era firesc, ci de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care a preluat iniţiativa pe motiv că prea mulţi oameni s-au prezentat la spital, deşi '' nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale''.

 

"Mergeţi, la unităţile de primiri urgență doar dacă aveţi simptome, îngrijorătoare" cum ar fi tusea persistentă, se notează în acelaşi comunicat.

Citește și
Persoane protesteaza in Piata Victoriei din Capitala; fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene
Bogdan Opriţa: 50 de persoane, la Spitalul Floreasca în urma expunerii la gazul lacrimogen din Piaţa Victoriei
Gestul făcut de Vlad Pascu în fața părinților studentei ucise în accidentul de la 2 Mai, în sala de judecată

Extrem de grav este, că unii chimişti spun că acest CS este o armă chimică interzisă în războaie care, culmea, încă este permisă pentru controlul mulţimilor la proteste.

CLOROBENZALMALONONITRIL, pe scurt CS. Aşa se numeşte compusul chimic, aflăm din comunicatul DSU. În al doilea paragraf este specificat că este "fabricat conform standardelor europene şi internaţionale şi este folosit şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume"

Chiar dacă acest CS mai este folosit în unele țări pentru dispersarea mulţimii, este interzis în războaie.

Este armă chimică, este interzis în război”, explică Raul Pătrașcu, chimist asistent universitar UMF Timișoara.

În aceste condiţii, e greu de spus dacă cei care au fost expuşi sunt acum mai liniştiţi, odată ce au aflat că au fost gazaţi cu o substanţă conformă. Ana Vasilache nu poate să vorbească nici după 5 zile.

”Mi-au fost afectate căile respiratorii, sunt sub tratament. Dacă situaţia persistă, un control pulmonar”, povestește Ana.

Aflăm în continuare, din comunicat, şi că efectele pe care le are această substanţă sunt "iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii".

Nu există tratament specific, se tratează simptomele. Dacă ai iritaţii, tratezi iritaţia, dacă ai laringită, tratezi laringită”, a transmis Raed Arafat.

Tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi feței şi tratamente specifice iritării tegumentelor şi căilor respiratorii.

Însă efectele sunt uşor de tratat doar dacă expunerea nu este de lungă durată şi are loc într-un spaţiu deschis.

Doar că în piaţa Victoriei sunt foarte multe clădiri înalte, care nu au lasat gazul să se disperseze uşor. În plus, nu se ştie ce cantitate a fost eliberată în acele ore, mai ales că cel mai important jurnal pe teme medicale din lume notează că nu există o concentraţie minimă sigură.

Utilizarea incorectă a acestor substanţe chimice poate provoca vătămări grave şi handicapuri permanente. Direcționarea directă a feței și a ochilor prin pulverizarea manuală a fost observată ca provocând traume și toxicitate asupra corneei și conjunctivului ochiului.

Exact cum au procedat forţele de ordine. Şi nu sunt luaţi în considerare nici alţi factori care agravează efectele: umiditatea din aer, căldura ori vântul. Agentul poate persista pe îmbrăcăminte care pot fi decontaminate doar prin spălare cu o soluţie alcalină de apă şi bisulfit de sodiu.

De ce a adus Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă totuşi aceste explicaţii? Nu pentru că Jandarmeria tace în continuare, ci pentru că oamenii care au fost în piaţă cer controale de rutină fără a prezenta niciun simptom. La Floreasca, de pildă, în 5 zile s-au prezentat 64 de persoane.

Dacă nu ai simtome şi probleme la acest moment nu are rost să mergi la control. Sunt oameni care au venit fără să aibă nimic, doar pentru un control de rutină pentru că au fost în piaţă”, spune Raed Arafat.

În noaptea de marţi spre miercuri am tuşit încontinuuu, am crezut că-mi scot plămânii prin tuse, am tuşit cu sânge. Durere de cap infernală, repet, după două zile s-au instalat. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dăduse directiva aia a lui nenea Arafat cum că să stăm acasă, şi să aşteptăm liniştiţi să murim acasă, ca să nu-i mai deranjăm”, spune una dintre victime.

Nu există studii care să ne arate când eşti sigur 100%”, spun medicii.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a avertizat încă de miercuri cu privire la riscurile care pot apărea. A fost apotrofat direct în comunicatul DSU pe motiv că nu e medic de specialitate.

Mi se pare prea târziu şi prea puţin din partea DSU. Ce mă suprinde profesional este tonul adoptat de autorităţi. Orice persoană care merge la camera de gardă care a fost expusă gazelor sau violențelor ar trebui cel puţin îndrumată spre un specialist. Îmi dau seama că la noi e concepţia: să nu aglomeraţi camera de gardă. Nu au fost mii de prezentări. Au fost zeci de prezentări. Ar trebui să fie îndrumaţi spre medicul de familie, spre psiholog, aşa se face într-o ţară civilizată, să ai dreptul la servicii de sănătate”, a transmis Gabriel Diaconu.

450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în noaptea de vineri. 290 au avut simptome acute de expunere la substanţele lacrimogene şi 70 au fost transferaţi la spital. 9 răniţi au rămas internaţi.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Ar fi transferul verii! Ianis Hagi, scos la vânzare de către Rangers! O echipă de top urmărește atent situația românului
Ar fi transferul verii! Ianis Hagi, scos la vânzare de către Rangers! O echipă de top urmărește atent situația românului
Citește și...
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, mesaj pentru cei expuși la gazele lacrimogene
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, mesaj pentru cei expuși la gazele lacrimogene

Prezentarea la medic a persoanelor expuse la substanţe lacrimogene este necesară doar dacă apar simptome îngrijorătoare, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). 

Bogdan Opriţa: 50 de persoane, la Spitalul Floreasca în urma expunerii la gazul lacrimogen din Piaţa Victoriei
Bogdan Opriţa: 50 de persoane, la Spitalul Floreasca în urma expunerii la gazul lacrimogen din Piaţa Victoriei

50 de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se miercuri, pentru a li se face investigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen protestul din 10 august.

Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată. Concluzia preliminară a procurorilor militari
Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată. Concluzia preliminară a procurorilor militari

Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată - este concluzia preliminară la care au ajuns procurorii militari după ce au primit planul conform căruia au acţionat forţele de ordine.

Recomandări
Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, generalul Dumbravă și un avocat au fost plasați sub control judiciar
Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, generalul Dumbravă și un avocat au fost plasați sub control judiciar

Florian Coldea, fostul șef operativ al Serviciului Român de Informații, este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, într-un caz de trafic de influență și spălare de bani.

HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău
HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău

Organizația Expert Forum a lansat Harta interactivă a candidaților la alegerile locale din iunie 2024, un instrument online util pentru alegătorii care vor să consulte listele complete ale ofertelor electorale.  

China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a
China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a "prelua puterea" în insulă

China a declarat vineri că manevrele în curs de desfăşurare în jurul Taiwanului, începute joi, la câteva zile după învestirea noului preşedinte, au ca scop testarea capacităţii sale militare de a "prelua puterea" pe insula autonomă.