Gardienii Revoluţiei, despre atacul cu rachete: Nu am vrut să ucidem soldați americani
Şeful Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, a declarat duminică că obiectivul loviturilor de pe 8 ianuarie asupra unor ţinte americane din Irak nu a fost de "a ucide soldaţi duşmani", relatează AFP.
"Obiectivul nostru nu a fost cu adevărat de a ucide soldaţi duşmani, nu asta era important", a declarat generalul de divizie Hossein Salami în cadrul unei sesiuni cu uşile închise din Parlamentul iranian, potrivit unui extras video difuzat de televiziunea de stat.
"Distrugerile materiale (provocate de tirurile cu rachete) au fost doar pentru că voiam să spunem că suntem superiori duşmanului într-o măsură atât de mare încât putem lovi orice lucru ales de noi", a adăugat comandantul şef al armatei ideologice iraniene, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe 8 ianuarie, au fost lansate rachete asupra a două baze utilizate de forţele americane în vestul şi în nordul Irakului, drept represalii la eliminarea generalului Qassem Soleimani, şef al operaţiunilor externe ale Gardienilor Revoluţiei, ucis într-un raid aerian american pe 3 ianuarie, la Bagdad.
Loviturile aeriene nu s-au soldat cu victime.
Generalul Salami a fost chemat să depună mărturie în Parlament după ce forţele armate iraniene au recunoscut sâmbătă că au doborât "din greşeală" un avion civil ucrainean miercuri, la doar câteva ore după tirurile cu rachete iraniene asupra bazelor din Irak.
Cele 176 de persoane aflate la bordul avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines care tocmai decolase de la Teheran au murit în această tragedie, pentru care generalul Amirali Hajizadeh, şeful forţelor aeriene ale Gardienilor Revoluţiei, şi-a asumat întreaga responsabilitate.
Iranul a invitat experţi străini, în special din Canada (care avea numeroşi cetăţeni la bord), SUA (ţara în care a fost construit avionul), Ucraina şi Franţa (ţara în care a fost construit motorul aparatului) să participe la anchetă.
"Nu am atins nimic", a dat asigurări deputaţilor generalul Salami, "nu am deplasat fragmentele avionului, nu am modificat scena (punctului de impact al aparatului la sol), nu am deplasat sistemul de apărare aeriană (aflat la originea rachetei care a doborât avionul) şi nici nu am modificat informaţiile de pe radare".