Gardienii Revoluţiei, despre atacul cu rachete: Nu am vrut să ucidem soldați americani


Ultimul update: Luni 13 Ianuarie 2020 09:05
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie 2020 07:16
Categorie: Stiri externe
Racheta iraniana Qiam

Şeful Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, a declarat duminică că obiectivul loviturilor de pe 8 ianuarie asupra unor ţinte americane din Irak nu a fost de "a ucide soldaţi duşmani", relatează AFP.

"Obiectivul nostru nu a fost cu adevărat de a ucide soldaţi duşmani, nu asta era important", a declarat generalul de divizie Hossein Salami în cadrul unei sesiuni cu uşile închise din Parlamentul iranian, potrivit unui extras video difuzat de televiziunea de stat.

"Distrugerile materiale (provocate de tirurile cu rachete) au fost doar pentru că voiam să spunem că suntem superiori duşmanului într-o măsură atât de mare încât putem lovi orice lucru ales de noi", a adăugat comandantul şef al armatei ideologice iraniene, potrivit Agerpres.

Pe 8 ianuarie, au fost lansate rachete asupra a două baze utilizate de forţele americane în vestul şi în nordul Irakului, drept represalii la eliminarea generalului Qassem Soleimani, şef al operaţiunilor externe ale Gardienilor Revoluţiei, ucis într-un raid aerian american pe 3 ianuarie, la Bagdad.

Loviturile aeriene nu s-au soldat cu victime.

Generalul Salami a fost chemat să depună mărturie în Parlament după ce forţele armate iraniene au recunoscut sâmbătă că au doborât "din greşeală" un avion civil ucrainean miercuri, la doar câteva ore după tirurile cu rachete iraniene asupra bazelor din Irak.

Cele 176 de persoane aflate la bordul avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines care tocmai decolase de la Teheran au murit în această tragedie, pentru care generalul Amirali Hajizadeh, şeful forţelor aeriene ale Gardienilor Revoluţiei, şi-a asumat întreaga responsabilitate.

Iranul a invitat experţi străini, în special din Canada (care avea numeroşi cetăţeni la bord), SUA (ţara în care a fost construit avionul), Ucraina şi Franţa (ţara în care a fost construit motorul aparatului) să participe la anchetă.

"Nu am atins nimic", a dat asigurări deputaţilor generalul Salami, "nu am deplasat fragmentele avionului, nu am modificat scena (punctului de impact al aparatului la sol), nu am deplasat sistemul de apărare aeriană (aflat la originea rachetei care a doborât avionul) şi nici nu am modificat informaţiile de pe radare".

Sursa: Agerpres

Tags: irak, baze, sua,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47