Aviz favorabil pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea. "Nu mi-e frica de nimeni si de nimic"
Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat marti ca isi mentine solicitarea fata de colegii sai din Senat de a incuviinta cererea Justitiei privind inceperea urmaririi penale in cazul sau.
Procurorii anticoruptie il acuza pe Oprea de abuz in serviciu, dupa ce a folosit coloana oficiala de 1.607 ori in doar zece luni. Adica, mai mult decat seful statului si fostul premier.
Liderul UNPR a sustinut din nou ca este nevinovat insa a incercat prin avocata sa sa amane luarea unei decizii in Parlament.
Gabriel Oprea a venit la audierea din Comisia Juridica a Senatului impreuna cu Ruxandra Jipa, colega sa de partid. Senatoarea UNPR este cea care l-a miruit, anul trecut, pe Dan Sova in incercarea de a-l scapa de catushe. Marti a renuntat la ritual.
Senatorul Oprea, acuzat de procurori ca nu se deplasa prin Bucuresti fara coloana oficiala, le-a spus colegilor ca este nevinovat si ca vrea sa demonstreze asta, in instanta. Nu a scos insa nicio vorba despre tragedia din seara de 20 octombrie 2015, cand motociclistul Bogdan Gigina a murit in timp ce-l escorta. Atunci, au fost mobilizati nu mai putin de 27 de politisti pe traseul lui Oprea, din Baneasa spre casa.
Gabriel Oprea, senator UNPR: "Sunt un om care nu mi-e frica de nimeni si de nimic, atat timp cat stiu ca sunt nevinovat. Cine nu munceste, poate mai si greseste. Sunt un om care, in toate functiile, am respectat legea. Sunt om care sunt si om politic, inteleg foarte bine jocurile de putere".
Avocata lui Oprea a cerut insa amanarea luarii unei decizii in Parlament, invocat probleme de procedura. Votul a fost insa unul categoric: noua din cei 11 senatori juristi au spus "DA!" urmaririi penale a liderului UNPR. Neobisnuita a fost, insa, prezenta la sedinta cu usile inchise a liderului senatorilor PSD, Mihai Fifor.
Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD: "Am participat la aceasata sedinta in calitate de invitat, asa cum pot participa la orice alta sedinta din Parlament"
SINCRON Catalin Boboc, presedintele Comisiei Juridice a Senatului: "Cred ca domnul Fifor a venit sa vada cu voteaza senatorii PSD"
Votul decisiv in cazul cererii de incuviintare a urmaririi penale a lui Gabriel Oprea va avea loc, maine, in plenul Senatului.
Desfasurarea evenimentelor de marti:
UPDATE 14:45 Oprea a sustinut in fata presei ca a respectat legea si ca nu a solicitat sa beneficieze de "nimic in plus" fata de ceilalti ministri de Interne.
"Le-am spus colegilor (din Comisia juridica a Senatului - n.r.) ca am trimis o scrisoare Parlamentului prin care cer sa merg la Parchet, la DNA, ca sa aflam adevarul. Nu am spus faptul ca, in momentul cand am fost numit ministru de Interne, era un mecanism care era deja format, era un plan de masuri. Nu am cerut nimic in plus - ma refer la coloane - fata de ceilalti ministri de Interne. (...) Sunt un om care a ajutat Justitia si nu mi-e frica de nimeni si de nimic atat timp cat stiu ca sunt nevinovat. Cine munceşte, poate, mai si greseste. Asta le-am spus", a declarat Oprea, la finalul sedintei Comisiei juridice a Senatului in care a fost prezent pentru a-si studia dosarul si pentru a-si expune punctul de vedere.
Fostul vicepremier a adaugat ca este om politic si ca intelege "jocurile de putere".
"Sunt un om care, in toate functiile, a respectat legea. Sunt si om politic si inteleg foarte bine jocurile de putere. (...) Ca om politic inteleg exact situatia in care ma aflu si inteleg foarte bine tot ceea ce inseamna momentul acesta politic", a precizat Oprea.
UPDATE 14:04 Senatorii juristi au avizat favorabil, marti, cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale in cazul senatorului Gabriel Oprea, potrivit Agerpres.
UPDATE 13:00 Senatorul Gabriel Oprea s-a prezentat, marti, la Comisia juridica pentru a studia dosarul de la DNA si pentru a-si prezenta punctul de vedere.
El este insotit de senatorul UNPR Florentina Jipa, cunoscuta pentru faptul ca l-a miruit pe Dan Sova in Parlament.
Potrivit acestora, avocatul ar fi motivat solicitarea prin faptul ca doi procurori nu ar fi avut competenta sa faca cercetari, sustinand in aceste conditii ca "a fost ilegala inceperea cercetarii in acest caz".
Totodata, Oprea cere prin avocatul sau ca DNA sa aiba mai intai un punct de vedere si, ulterior, sa se pronunte Comisia juridica a Senatului.
"A trimis avocatul (senatorului Gabriel Oprea - n.r.) un punct de vedere, o intampinare depusa catre membrii Comisiei juridice", au mai declarat sursele.
Citeste si: Oprea le cere senatorilor intr-o scrisoare sa-i ridice imunitatea: Nu doresc sa beneficiez de ea
Comisia juridica a Senatului analizeaza, marti, cererea privind incuviintarea inceperii urmaririi penale a senatorului Gabriel Oprea, urmand sa intocmeasca ulterior un raport consultativ, pe care il va inainta Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a plenului.
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul in perioada in care a detinut functia ministeriala.
Conform DNA, infractiunea de abuz in serviciu consta in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere.