Gabriel Oprea, intrebat de ce a cerut colegilor din Parlament sa-l apere: "Pentru ca sunt chiar nevinovat"
Fostul vicepremier Gabriel Oprea s-a prezentat marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a avut termen in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu in legatura cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI.
La intrarea in sediul instantei supreme, Gabriel Oprea a fost intrebat de jurnalisti de ce le-a cerut colegilor din Senat sa il apere si sa respinga cererea DNA de incepere a urmaririi penale.
"Pentru ca sunt chiar nevinovat", a replicat Oprea, precizand ca nu el a facut procedurile parlamentare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In luna mai, Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind Directia de Informatii si Protectie Interna (DIPI).
Gabriel Oprea, in prezent senator, care a indeplinit functiile de viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit Agerpres, in dosar, au mai fost deferiti justitiei: Gheorghe Nicolae, chestor principal de politie, la data faptelor sef al DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu si pentru doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, si Marian-Danut Iacob, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, in forma continuata.
Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae si Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.
"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative", sustin procurorii.
DNA precizeaza ca, in perioada 21 august - octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinatia resurselor materiale alocate institutiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Gabriel Oprea.
De asemenea, in perioada 2014 - 2015, acelasi inculpat, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume - de peste 238.000 lei, alocata pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ.
Procurorii au instituit masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce apartin lui Oprea, Nicolae si Pavel, pana la concurenta sumei de 410.000 lei, in vederea recuperarii pagubei produse.