Gabriel Liiceanu a renuntat la titlul de membru al USR: "Nu pot sa fiu coleg cu oameni care murdaresc hartia"

Gabriel Liiceanu

Gabriel Liiceanu a declarat, marti, ca renunta la calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), pentru ca nu poate fi coleg cu "oameni care murdaresc hartia", facand referire in acest sens la "tinere talente" din organizatie.

Marti, la sediul Grupului pentru Dialog Social din Bucuresti, a avut loc o dezbatere pe tema timbrului cultural, la care au participat scriitori, editori, arhitecti, membri ai uniunilor de creatie, precum si parlamentari.

Proiectul de lege 583/2014 privind instituirea timbrului cultural a fost, in ultima luna, unul dintre cele mai dezbatute subiecte, pe marginea acestuia existand o serie de declaratii din partea editorilor de carte, Uniunii Scriitorilor din Romania, precum si din partea organizatorilor de spectacole si Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Proiectul a fost initiat de 84 de deputati si senatori din mai multe partide, printre care PSD, PNL, PDL, PP-DD si UDMR, si a fost adoptat tacit de Senat pe 8 decembrie 2014. Totodata, pe 15 decembrie 2014, proiectul de Lege a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, iar, pe 3 februarie, a primit aviz de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Gabriel Liiceanu a vorbit, marti, despre legea 35/1994, care instituie timbrul cultural, prin care orice carte de beletristica trebuie sa aiba adaugat in pret un timbru literar in cuantum de 2%, care sa fie virat uniunilor de creatie din domeniu, principalul beneficiar fiind Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), condusa de Nicolae Manolescu.

Citește și
Gabriel Liiceanu
"Cel mai mare roman a fost un neamt". Gabriel Liiceanu despre "prostia enorma" de a ne imparti in ROMANI si STRAINI
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Adevarul este ca acesti bani nu sunt colectati in mod separat de la publicul cititor. Un om care isi face un pret de carte intr-o editura, indiferent ca scrie pe carte 2% - timbru literar -, el isi face pretul in raport cu posibilitatile pietei de a absorbi produsul. Asadar, ceea ce primiti dumneavoastra (USR, n.r.) de la noi, cand va platim 50.000 de euro pe an - sa zicem -, (...) nu ar fi bani colectati de la public. Haideti sa nu ne mintim singuri, ar fi bani platiti... sunt bani platiti din profiturile editurii. Acesti bani noi vi-i dam dumneavoastra si introducand pe fir simbolul palid al cumparatorului care a acceptat sa dea 2%. Cititorul nu a fost intrebat niciodata (...) Dar, daca il intrebi pe omul care face administratia unei edituri, o sa iti spuna ca el nu poate departaja 2% din interiorul editurii de pretul global", a spus Gabriel Liiceanu, mentionand ca, pana la urma, este vorba de un stat "care, in loc sa-si rezolve problema promovarii culturii romanesti, o distribuie pe entitati absolut inadecvate".

Despre legea 35/1994, Gabriel Liiceanu a mentionat ca a fost facuta sub forma unui "lobby directionat".

"Daca in CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala, n.r.) sau in Senat sau in Parlament, in anii aia, ar fi fost deputati sau senatori editorii, va puneam pe dumneavoastra, pe scriitori, sa platiti nu stiu ce taxa editorilor. Asa s-a facut legea. Impudoarea ei este faptul ca ati folosit, la un moment dat, parghii de putere pentru a impune ceva ce nu are nume in clipa de fata", a mai spus Gabriel Liiceanu, presedintele editurii Humanitas.

Acesta a mai spus despre aceasta lege ca este una "nespus de proasta", "infiorator de proasta" si nu va rezista sub nicio forma.
"Alt lucru care, pentru mine, de-a lungul acestei luni, cat s-au purtat discutiile acestea, a devenit de-a dreptul un motiv de insomnie: ma pomenesc, de-a lungul fiecarei zile, injurand prin camera si spunand «dar de ce ma puneti sa va fac serviciu de colector?»", a spus Liiceanu, mentionand ca, din moment ce o persoana si-a facut o firma, nu ar trebuit sa fie colector pentru "nimeni in lume".

"Ma puneti, printr-o lege abuziva, sa joc un rol pe care nu stiu sa-l joc si pe care nu vreau sa-l joc. si care, pe langa faptul ca-mi pericliteaza interesele materiale pe care trebuie sa stea o firma comerciala, ca altfel moare, ma mai puneti sa practic servicii pe care nu mi le platiti. Colectati-va taxa! Faceti ce vreti, luati 10%, luati cat vreti, cat va permite lobby-ul dumneavoastra, dar nu ma puneti pe mine, Gabriel Liiceanu, sa fac pe colectorul de taxe. Pentru cine, ca m-am gandit si la asta?", a mai declarat filosoful.

In acest sens, Gabriel Liiceanu a vorbit audientei despre un material publicat in presa romaneasca in februarie 2013, in care doi jurnalisti au analizat calitatea membrilor USR, "a tinerelor talente" din USR.

"Nu am un limbaj extrem de buruienos in viata mea, nu prea injur, nu vorbesc urat, dar aici suntem in fata unei opere de arta. N-am sa pot sa ma abtin sa dau curs lecturii operei, asa cum e ea", a spus Gabriel Liiceanu, citind textul unui tanar scriitor, spre amuzamentul celor prezenti.

"Mi-au cazut ochii pe el si ma gandeam cum trebuie eu sa colectez pentru el, pentru ca dumneavoastra aveti activitati, prin care, conform legii, ajutati tinerele talente", a spus Gabriel Liiceanu.

"Mi-e imposibil sa nu-mi pun intrebarea pentru cine fac eu serviciul de colector de timbru literar. 2.600 de membri ai Uniunii Scriitorilor in Romania? O tara cu asemenea nivel cultural... pai, cred ca este pe locul intai in lume, daca repartizezi la numarul de locuitori si de cititori. Aceasta e uniunea pe care dumneavoastra o gestionati, pentru care faceti legi de genul asta, pentru care ne chinuiti pur si simplu, punandu-ne sa facem lucruri care ne micsoreaza veniturile, care ne chinuie administrativ, care ne pun sa facem operatiuni logistice complicate, care ne ucid nervii, care ne tin in discutii de ani de zile cu dumneavoastra. Asta e o lege pe care ne puneti sa o respectam? (...) Tocmai pentru ca am colegi atat de eminenti si tinere talente, pe care le sprijin direct prin editura Humanitas, (...) nu mai doresc sa fiu de astazi membru al acestei uniuni. Nu pot sa fiu coleg cu oameni care murdaresc hartia in felul acesta. Deci, eu, de azi, am incetat. Nu mai am nicio relatie cu uniunea dumneavoastra", a spus Gabriel Liiceanu.

Contactat de Mediafax, Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, a declarat ca, odata ce Gabriel Liiceanu a declarat public ca renunta la calitatea de membru al USR, "este vointa lui personala, care trebuie respectata".

In ceea ce priveste motivele pe care le-a invocat Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu a spus ca este vorba despre "un fel de lipsa de respect".

"Asta tine asa de un fel de lipsa de respect. Tot cei care au intrat au intrat pe niste criterii foarte precise. Ar trebui tinut seama de un lucru: Uniunea Scriitorilor nu este o asociatie de genii sau de scriitori talentati. Este o asociatie de scriitori, care au diferite grade de talent, opere diferite ca importanta, ca valoare, ca peste tot in toate asociatiile. Ar fi grozav sa facem o asociatie numai din genii, ma tem ca ar fi cam saraca in membri. E un fel de dispret fata de colegii lui, n-are decat sa spuna direct: «Popescu, Ionescu, Vasilescu n-au ce cauta acolo». Cata vreme n-are curajul sa faca chestia asta, vorbind in general, el, care a facut, totusi, facultate de filosofie, ar trebui sa stie ca logica interzice judecatile generale", a declarat Nicolae Manolescu.

La dezbaterea care a avut loc marti, la sediul Grupului pentru Dialog Social, au participat, printre altii, Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte USR si unul dintre initiatorii proiectului de lege, Silviu Lupescu, directorul general al editurii Polirom, Mihai Sturzu, presedinte al Tineretului Social Democrat, Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti (TNB) si presedintele Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania (ANUC), Gabriel Liiceanu, presedintele editurii Humanitas, Lidia Bodea, director general al editurii Humanitas, Calin Vlasie, director general al editurii Paralela 45, serban Radu, director general al Carturesti.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Ce le-a marturisit Iohannis prietenilor cu cateva zile inaintea turului II. Gabriel Liiceanu, despre secretele alegerilor
Ce le-a marturisit Iohannis prietenilor cu cateva zile inaintea turului II. Gabriel Liiceanu, despre secretele alegerilor

Sustinator al lui Klaus Iohannis in campania prezidentiala, Gabriel Liiceanu a oferit detalii inedite in emisiunea “Dupa 20 de ani”

"Cel mai mare roman a fost un neamt". Gabriel Liiceanu despre "prostia enorma" de a ne imparti in ROMANI si STRAINI

Invitat la “Dupa 20 de ani”, Gabriel Liiceanu a vorbit despre modul in care se vorbeste de “romani” si “straini” si despre cum a influentat acest lucru campania electorala pentru alegerile prezidentiale

Gabriel Liiceanu, la
Gabriel Liiceanu, la "Dupa 20 de Ani": "Rezultatul alegerilor le-a redat romanilor sentimentul de ACASA in propria lor tara"

Gabriel Liiceanu a fost invitatul lui Cristian Leonte in emisiunea "Dupa 20 de Ani", difuzata in fiecare duminica de ProTV si ProTV NEWS de la ora 10:00.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.