Furtunile, în sistemul obligatoriu de asigurare a locuințelor. Ce au observat climatologii
Furtunile vor fi introduse în sistemul obligatoriu de asigurare a locuinţelor.
Măsura se dovedeşte, tot mai necesară, în condiţiile în care de când s-a încălzit, România s-a confruntat cu episoade de vreme violenta. Mai grav este, că potrivit specialiştilor, vor apărea tot mai multe furtuni, chiar tornade, greu de prevăzut în timp util.
Climatologii vorbesc cu îngrijorare despre cum s-a schimbat vremea în ultimele decenii, inclusiv în România. De pildă, apar tot mai des furtuni însoţite de vânt puternic şi ruperi de nori, când cade o cantitate mare de precipitaţii în doar 10 minute.
Roxana Bojariu, climatolog: ”Unele manifestări ale furtunilor de vară şi-au modificat caracteristicile şi vorbim aici de intensitatea precipitaţiilor de exemplu, în ultimele decenii avem o intensitate a precipitaţiilor crescută pe perioade scurte de timp."
Din păcate, de multe ori, aceste furtuni sunt însoţite de vânt puternic şi fac ravagii. Distrug case şi smulg acoperişuri. În anumite zone se pot forma chiar tornade, manifestări extrem de rare până de curând.
Climatologii vorbesc de o frecvenţă tot mai mare a unor evenimente meteo extreme în funcţie de zonele ţării.
În est sunt observate mai multe tornade, în vest şi nord vest - grindină, la munte vântul este violent iar precipitaţiile abundente. Şi în Nord pot apărea tornade, iar în Nord Est avem de pătimit din cauza furtunilor mai dese.
În aceste condintii Autoritatea pentru Supraveghere Financiară va introduce în poliţele de asigurare obligatorii noile riscuri.
Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF: „Ne-am dori ca ele să cuprindă un nou risc, riscul de furtună, un risc care a apărut tot mai mult prin schimbările climatice care s-au manifestat pe teritoriul României şi tornadele fac parte din aceste deplasări de aer cu viteze mult mai mare şi cu un efect foarte puternic."
Preţul poliţelor obligatorii nu se va schimba. Veţi plăti 10 euro dacă sunteţi proprietarul unei case din chirpici şi 20 de euro dacă este o casă din beton, mai sigură. Asigurarea acoperă despăgubiri pentru cutremur, inundaţii, alunecări de teren de 10, respectiv, 20 de mii de euro.
Modificările vor trece prin Parlament şi ar putea intra în vigoare până la sfârşitul anului. În prezent, în România doar 20% dintre locuinţe au asigurare obligatorie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!