Luna iunie, una a extremelor. Românii se vor lupta atât cu inundațiile, cât și cu arșița


Ultimul update: Marti 11 Iunie 2019 20:58
Data publicarii: Marti 11 Iunie 2019 17:59
Categorie: Stiri actuale

Vijeliile şi ploile biciuiesc fără pauză România, iar stricăciunile produse cresc de la o zi la alta. Peste tot în ţară, pe lângă apele care au măturat gospodăriile, vântul a doborât copaci, stâlpi de electricitate şi a azvârlit acoperişuri.

Luna iunie se anunţă oricum una a extremelor. Codul galben de vreme rea expira marti seară, însă de miercuri ne pregătim pentru arşiţă.

În 12 localităţi din Arad, timp de o jumătate de oră, a fost cod roşu de furtună şi a plouat torenţial. Au căzut peste 50 de litri de apă pe mp, iar şanţurile de scugere n-au mai făcut faţă. Şuvoaiele au năvălit în zeci de case şi de curţi.

De miercuri, temperaturile vor depăşi 30 de grade Celsius

"Vai de capul meu. Este apă până la genunchi. A intrat la oameni în casă."

"Să vezi ce vine de la Dezna, asta este partea proastă. Vai şi amar, vai şi amar."

În unele locuri, apa a atins chiar o jumătate de metru. Patru adulţi şi un copil, a căror casa risca să se prăbuşească din cauza inundaţiilor, au fost evacuaţi de militarii de la ISU şi duşi la rude.

Localnicii consideră că responsabile pentru dezastru sunt şi autorităţile, care nu au curăţat canalele de scurgere.

Rău a fost şi în Valea de Sus, judeţul Bihor. Iniţial, au căzut bucăţi de grindină, apoi ploaia torenţială a inundat străzile. Deşi ruperea de nori a durat mai puţin de o oră, 90 de gospodarii au avut de suferit.

A fost rău şi în Mureş la fel şi în Giurgiu sau Dâmboviţa, unde precipitaţiile au fost însoţite de vânt puternic.

Vijelia a făcut pagube şi în Buzău, în oraşul Pogoanele. Acoperişul unui bloc a fost smuls de vânt, iar mai multe maşini au fost avariate de copacii şi stâlpii de electricitate rupţi de furtună.

La Focşani vijelia a smuls o parte din acoperişul unui bloc ANL şi a aruncat-o în parcare. Iar o altă porţiune din acoperiş s-a desprins şi stă să cadă. 

Meteorologii spun că în Oltenia, vestul şi sudul Munteniei, nordul Moldovei şi local, în Transilvania, ploile vor continua până marti seara, la ora 23, când expira codul galben de ploi, vijelii şi grindină.

De miercuri, temperaturile vor depăşi 30 de grade Celsius.

VIDEO PROTVPLUS.RO