Cod portocaliu în aproape toată ţara. Dezastrul lăsat în urmă de furtuni
Trăim o vară nebună, în care furtunile violente lovesc din senin și provoacă stricăciuni greu de imaginat.
În județul Cluj, vizat de un cod roșu de vreme rea, apa a lovit cu atâta forță încât a rupt pur și simplu un drum județean.
Potopul i-a lăsat în lacrimi și pe oamenii din Hunedoara, Dâmbovița, ori Vălcea. Viiturile au luat de-a valma animale și mașini, iar în unele locuri au smuls cu totul arborii din rădăcini.
A fost nenorocire în județul Cluj. După o rupere de nori, viiturile formate au rupt pur și simplu gardurile și au trecut cu furie prin curțile oamenilor, care au încercat să-și salveze animalele.
O femeie din comuna Vad era acasă cu cei trei nepoți când s-a pornit potopul.
Iulia Boca: „Dintr-o dată, așa o venit. Cum o venit, tăt o luat, o mănat, și de aicea de afară o intrat în casă. Ce să facem, copiii.. pe geam i-am scos afară. Găinile, puii, ia acolo i-am băgat laolaltă într-o ladă."
Drumul national dintre localitățile Călățele și Dealul Negru s-a surpat pe o porțiune de 50 de metri. Apa mare a smuls cel puțin 100 de molizi din rădăcină, potrivit autorităților. Șoseaua a fost închisă circulației, pentru că nu mai era sigură.
Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj: „Se caută o soluție rapidă pentru a-l repune în folosință. Drumul vă rămâne însă închis pentru încă cel puțin două zile.”
Tot în aceeași zonă, o cale ferată impracticabilă a fost făcută bucăți.
Și 24 de localități din Hunedoara au fost afectate. Cel mai grav este la Călan și în Orăștie. Mulți au izbucnit în plâns când au văzut cum râul mătura totul în cale.
În zonă a fost coș roșu de inundații, iar 120 de pompieri au lucrat fară pauză pentru înlăturarea stricăciunilor.
Anemona Doda, purtător de cuvânt ISU Hunedoara: „Efectivele ISU Hunedoara sunt în alertă maximă în urma codului roșu hihrologic, cu incidență în zona râului Mureș și Strei și afluenților acestora.”
În Rieni, județul Bihor, ploaia a durat aproape două ore. Apa venită de pe versanți a umplut ulițele. În jur de 100 de gospodării au fost inundate.
Ioan Bota, primarul comunei Rieni: „Avem vreo 4-5 văi care toate ajung într-una și pe toate au fost viituri și, bineînțeles, n-au putut face față albia celei mai mare văi și avem inundații în sat.”
A plouat torențial și în Tulcea și Dâmbovița.
Localnicii din Ciocănești povestesc că a plouat torențial miercuri dimineața, aproape 100 de litri pe metrul pătrat.
În scurt timp, peste 60 de gospodării au fost inundate. Speriați, oamenii au sunat la 112 și au cerut ajutorul pompierilor. Aceștia intervin pentru a evacua apa din curți și chiar din case.
Și în Vălcea, pompierii abia au făcut fata solicitărilor. Toate cursurile de apă sunt monitorizate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, meteo, inundatii, furtuna, drumuri,
Dată publicare:
17-06-2020 18:33