Românii, neputincioși în fața urgiei naturii: "N-am văzut aşa ceva în viaţa mea"

Ultima actualizare: 16-06-2020 18:46

De câteva zile, românii sunt martorii unor manifestări neobişnuite ale naturii - cu furtuni violente şi căderi mari de apă în intervale scurte de timp.

 

 

Până la noapte, în toată ţara, este în vigoare un cod portocaliu. Acolo unde au apărut furtuni, şuvoaiele au blocat drumuri, iar maşinile au fost prinse intre ape. Sute de locuinţe au fost inundate.

În opinia climatologilor, episoadele de vreme severă sunt provocate de un aşa-zis dezechilibru apărut pe continent. În nordul Europei s-au înregistrat aproape 30 de grade Celsius, iar un blocaj atmosferic, a adus vijelii în sud.

Bărbat: "N-am văzut aşa ceva în viaţa mea..."

După o ploaie torenţială în oraşul Slobozia s-au format bălți uriaşe. În parcarea unui supermarket, zeci de maşini au fost acoperite pe jumătate de apă.

Şi drumul care face legătura între Bacău şi Vaslui a fost inundat. Şoferii s-au speriat când au văzut şuvoaiele.

Bărbat: "Ia, uitaţi ce-i acolo... te ia, te duce la vale cu tot cu maşina de numa', numa'... Vai de mine, la viteza aia"

Probleme au fost şi în judeţul Timiş. La Lugoj, pompierii au intervenit cu motopompele ca să evacueaze apa din curţi, beciuri şi chiar de pe străzi.

În Maramureş, o rupere de nori, produsă în localitatea Leordina, a distrus un pod, iar câteva zeci de persoane au rămas izolate.

Localnic: "Se rupe podul. Frate, 15 minute de ploaie."

Reporter: "Ce aveţi aici, bucătărie?Atelier?
Localnic: E atelier, atelier de croitorie, a venit dintr-o dată de nu am mai putut face nimic. Televizor, asta e cu carne, nu o pot deschide, e combina plină cu carne, aia e lada."

Proprietară: "A distrus tot!

 

O ploaie puternică, de o jumătate de oră, a provocat pagube însemnate şi în Budacu de Sus, judeţul Bistriţa Năsaud, unde apa a năvălit în case şi a luat mobila cu totul.

Iar la Pucioasa, Dâmboviţa, ploaia de astăzi a distrus electrocasnicele din această casă.

Proprietara: "A distrus tot! A nu ştiu a câta oară îmi distruge tot! Şi frigiderul, mi-a ars frigiderul, a făcut scurt!"

Şi în Botoşani a fost rău.

Șofer: "Am rămas. Nici nu mai porneşte. Mi-a intrat apă la motor.
Reporter: Cât de mare e apă?
Șofer: "Are jumătate de metru. A trecut apa de praguri. Dacă deschideam portiera, intra apa în maşină.

Oamenii spun că aşa se întâmpla de fiecare dată când ploua torenţial, pentru că reţeaua de canalizare nu face faţă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO