Furtuni violente au făcut ravagii în aproape toată țara. ”Parcă încontinuu cad bombe!”
Vijeliile au măturat marți seară aproape întreaga țară, aduse de un cod galben și unul portocaliu de vreme rea. A plouat abundent și, din cauza apei acumulate, circulația a fost îngreunată în mai multe orașe, inclusiv pe DN1, la munte.
Vântul a doborât zeci de copaci, unii au căzut pe case sau mașini și au provocat pagube mari. În Buzău, a căzut grindină de mari dimensiuni, care a avariat caroseria mașinilor și casele.
Urmează trei zile cu disconfort termic ridicat, spun meteorologii.
În multe zone ale țării, pe cer au fost văzute descărcări electrice repetate, care nu au fost urmate de tunete.
Fenomenul, cunoscut sub numele de ”silent lightning”, apare în special vara, și este explicat prin distanța mare la care are loc: până la 160 de km. Acești martori au surprins descărcările electrice în Harghita, dar ele au fost văzute și în Capitală.
”Doamne, cum ai zis tu: parcă încontinuu cad bombe, ia, uite!”.
A plouat torențial în Dâmbovița, iar pasajul de la ieșirea din Târgoviște spre Câmpulung Muscel a fost inundat. O șoferiță a rămas cu mașina blocată.
Șoferiță: ”Am văzut că trec mai multe maşini, am vrut să trec. Nu m-am aşteptat să fie apa atât de mare. Şi am rămas în mijloc. Cât de mare era apa? Mi-a intrat până la jumătatea maşinii”.
Grindina a avariat mai multe mașini și case
Și un microbuz a rămas blocat în mijlocul pasajului plin cu apă.
”Mai dă oleacă! Lasă stânga, aşa, las-o-n bordură, aşa!”.
Valentin Antone, şofer de microbuz: ”Am rămas în apă. Am avut o maşină mică în faţă şi a rămas în apă, am rămas şi eu. Nu aveam pasageri, nu eram pe cursă. Mi s-a oprit şi mie motorul”.
S-a circulat extrem de greu și pe DN 1, în zona Sinaia și Bușteni, după ce pe carosabil s-a adunat apă multă de la ploaie.
Grindina a făcut pagube mari lângă Buzău, la Poșta Câlnău. Aici, meteorologii au emis cod portocaliu imediat de vijelie.
Grindina de dimensiuni mari a avariat mai multe mașini. Inclusiv fațata unei case a fost ciuruită de bucățile de gheață.
”Peretele zici că e după bombardament!”.
”Îndoită toată, parbrizul fisurat, ușile pe aici varză, stopul varză, și ăsta spart și ăsta crapat, toate!”.
Vijelia a luat pe sus și acoperișul acestei anexe.
Și tot vântul a doborât copacii peste o casă în Brașov ori în mijlocul drumului și peste mașini parcate în Suceava.
Și mai multe străzi din Motru, județul Gorj, au fost inundate.
”- Cred că e plin canalul!
- Ia auzi, cum bolborosește!”.
Curse aeriene reprogramate sau anulate din cauza furtunii
Canalizarea a cedat inclusiv în Arad, iar zonele joase ale orașului s-au transformat în lacuri.
Bărbat: ”Eu am rămas blocat în magazine, apa este combinată cu mirosul ăsta de la menajer, că nu e numai apă de ploaie, este amestecată cu canalul ăsta ce iese de la oameni”.
La fel s-a întâmplat și în Cluj-Napoca, unde circulația tramvaielor a fost blocată timp de o oră din cauza apei acumulate pe șine.
Capitala s-a răcorit după ploaia torențială. Temperatura a scăzut marți seară cu 10 grade Celsius. Furtuna a afectat însă traficul aerian de pe aeroportul Henri Coandă.
O cursă spre Malta a fost reprogramată, una spre Hamburg - anulată, iar o cursă de la Londra, care trebuia să ajungă în București, a aterizat la Craiova.