Furtună violentă în vestul țării, 8 oameni au murit și 67 au fost răniți. Vântul a depășit 100 de km/h

×
Codul embed a fost copiat

O furtună violentă în vestul țării, care nu a durat mai mult de jumătate de oră, a lăsat în urmă un bilanţ dezastruos: 8 persoane au murit şi 67 au fost rănite.

Citiți în articol

- Opt oameni au murit 
-
Primarul Timișoarei: Zeci de copaci sunt la pământ, am rămas fără curent şi apă
-
Furtună și în Arad - zeci de copaci au fost rupți
- Județul Bihor, afectat de furtuna puternică
- Cinci drumuri naționale blocate
- Circulație feroviară afectată
Alba: Peste 20.000 de abonaţi sunt fără curent electric

Desfășurarea evenimentelor:

Citește și
Uragan Irma
Peisajul sumbru lăsat în urmă de uraganul Irma. Pagubele sunt însemnate
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UPDATE 21:05 IGSU anunţă un nou bilanţ al furtunilor: 8 morţi şi 67 de răniţi

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă un nou bilanţ al furtunilor din ţară, fiind vorba despre opt morţi şi 67 de răniţi, majoritatea în judeţele Timiş, Arad şi Alba. Bilanţul nu este definitiv, situaţia fiind în dinamică, iar echipajele de pompieri militari fiind în teren.

Potrivit IGSU, furtuna care s a abătut peste partea de vest a ţării a produs numeroase victime.

”Pana la acest moment sunt înregistrate opt decese ( 5 persoane in judeţul Timis, patru în Timişoara şi una la Buziaş, o persoana la Arad şi doua persoane la Bistriţa-Năsăud)”, anunţă IGSU.

De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vânt ( 49 in judeţul Timis, 12 persoane in judeţul Arad şi 6 persoane la Alba).

În judeţul Alba, cele şase persoane au fost rănite de bucatile rupte din acoperisuri. Sunt cazuri usoare. Potrivit ISU Alba, nu mai aunt drumuri blocate, dar se intervine în continuare pentru degajarea a patru acoperişuri căzute. În judeţ s-au înregistrat 256 de puncte de transformare avariate si 15.162 abonați fără energie electrică. 

UPDATE 20:15 Din nefericire, încă un deces a fost confirmat la Buziaș. Astfel, numărul persoanelor care au decedat în urma furtunii a ajuns la 8. Totodată 62 au fost rănite, arată bilanţul anunţat de Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE 20:00 Numărul morţilor a crescut la 6. Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, un bărbat de 50 de ani a murit după ce un copac s-a prăbuşit peste el în parcul municipal.

Şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Timişoara, medicul Mihai Grecu, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că peste 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, printre care doi copii.

„Sunt peste 30 de pacienţi cu leziuni provocate, de diverse grade. Sunt şi mai grav, sunt şi în comă, sunt şi copii. Doi copii au venit pentru neurochirurgie. Pacienţii sunt loviţi la cap, la membre, la torace, le-au căzut în cap diverse ţigle, tencuială, crengi. Au picat ei de pe casă, că s-au pus să aranjeze ţigla pe care a deranjat-o furtuna şi au picat de la înălţime”, a afirmat medicul Mihai Grecu.

A fost dezastru în toată zona, lovită de un cod portocaliu de vijelii. Patru TIR-uri s-au răsturnat şi mai multe acoperişuri au fost smulse de vânt şi azvârlite peste autoturisme parcate. Terasele din centrul istoric al Timisoarei au fost răvăşite de furtună, iar oamenii au fugit unde au văzut cu ochii ca să se adăpostească de rafalele dezlănţuite. Vântul a bătut cu peste 100 de kilometri pe oră.

Având în vedere avertizările de cod galben şi cod portocaliu de vijelii şi vânt puternic, pompierii recomandă cetăţenilor din judeţele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.

Bistriţa-Năsăud: Doi bărbaţi, morţi după ce au fost loviţi de copaci

Potrivit reprezentanţilor ISU Bistriţa-Năsăud, în timpul furtunii din judeţ, un bărbat de 57 de ani a fost lovit de o creangă mare desprinsă dintr-un copac în Parcul Municipal din Bistriţa şi a fost lovit în cap. Echipajul SMURD l-a resuscitat mai bine de o oră, dar, într-un final, a declarat decesul.

Un alt bărbat a murit în timp ce traversa o punte, în localitatea Borleaza. Bărbatul de 40 de ani a fost suprins de un copac smuls de vânt.

De asemenea, SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui bărbat de 27 de ani din Livezile, lovit de cărămizi şi ţigle desprinse de pe un acoperiş. El a fost salvat şi transportat la spital. Echipajele au mai intervenit pentru acordarea primului ajutor unei femei din Breaza, lovită de creanga unui copac. Judeţul Bistriţa s-a aflat, duminică, sub cod portocaliu de vând puternic, cu rafale de peste 90 de kilometri la oră.

 Cinci trenuri blocate în Timișoara

Din cauza rafalelor puternice de vânt, care au atins aproape 100 de km pe oră, firele de înaltă tensiune din stația Timișoara Nord au fost rupte. La această oră se înregistrează pene de curent în stația CF Timișoara și pe intervalele de stații Timișoara Nord – Ronat Triaj și Ghioroc – Paulis.

Echipele de intervenție s-au deplasat pe teren pentru constatarea pagubelor, identificarea zonelor unde s-au produs deranjamente - linie CF și linie de contact - și stabilirea intervalelor de stații unde se va acționa cu drezina pantograf.

În acest moment, 5 trenuri de călători - IR 72, R 9575, R 2606, R 2028 si R 2186 - staționează, până la redeschiderea circulației, în gările adiacente stației Timișoara Nord.
 

Cinci drumuri naţionale sunt blocate

Cinci drumuri naţionale din judeţele Alba, Arad, Cluj şi Timiş sunt blocate, duminică după-amiază, din cauza furtunilor. Poliţiştii recomandă ca, pe timpul ploii, fiecare manevră să fie efectuată doar după o temeinică asigurare şi să se folosească luminile de întâlnire.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă că mai multe drumuri sunt blocate, duminică după-amiază, din cauza vremii nefavorabile, reprezentată de ploi, descărcări electrice, furtuni şi vânt puternic.

Nu se poate circula pe DN1, localitatea Ciucea, judeţul Cluj, DN 1 R, între localităţile Horea şi Albac, judeţul Alba, DN 6, ieşirea din Timişoara spre Lugoj, judeţul Timiş, DN 7, între localităţile Petriş şi Bârzava, judeţul Arad şi pe DN 75, între localităţile Gîrda şi Arieşeni, judeţul Alba.

Alba: Peste 20.000 de abonaţi sunt fără curent electric

Aproape cincizeci de copaci au fost doborâţi şi cel puţin opt acoperişuri au fost smulse de vânt în urma unei furtuni puternice care s-a înregistrat în judeţul Alba, peste 20.000 de abonaţi rămânând fără electricitate.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, din cauza vântului puternic au fost afectate cel puţin opt acoperisuri de bloc şi aproape cincizeci de copaci au căzut pe diferite tipuri de drumuri, îngreunând circulaţia.

Mai multe maşini au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime.

DN 1R, între localităţile Horea şi Albac, şi DN 75, între Girda si Arieseni, sunt blocate, din auza copacilor căzuţi pe carosabil.

Autorităţile au anunţat că peste 20.000 de abonaţi sunt fără electricitate din cauza furtunii.

Bihor: Copaci rupţi de vânt şi acoperişuri avariate

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor, vântul puternic a avariat, duminică seară, acoperişurile mai multor imobile şi a rupt mai mulţi copaci, pagube fiind inregistrate în Oradea, Aleşd dar şi în alte zone din judeţul Bihor.

Potrivit sursei citate, la Aleşd, acoperişul unui bloc a fost smuls de vântul puternic şi bucăţi din acesta au căzut peste autoturismele parcate în apropiere.

De asemenea traficul rutier la intrare în localitatea Aleşd dinspre Cluj-Napoca a fost blocat din cauza unui copac smuls de vânt şi căzut pe carosabil.

Judeţul Bihor se află, duminică, sub avertizare cod portocaliu de vânt şi vijelii fiind anunţate rafale de vânt de peste 60 de kilometri pe oră şi ploi însoţite de descărcări electrice si grindină.

O femeie a murit în staţiunea arădeană Moneasa

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, Primăria comunei Moneasa a confirmat că în urma unei furtuni puternice o femeie aflată în staţiune a fost surprinsă de un brad înalt aflat în faţa unui hotel în care urma să intre şi care a fost rupt de vânt. Deocamdată, identitatea femeii nu a fost stabilită, însă se presupune că era turistă.

Conform Biroului de presă al IPJ Arad, drumul către zona montană Moneasa este complet blocat de zeci de copaci doborâţi de vijelie, cea mai gravă situaţie fiind între oraşul Sebiş şi staţiune.

Patru decese în județul Timiș

Două decese s-au înregistrat în Timişoara şi două la Buziaş, fiind vorba despre două persoane surprinse în parc. Situaţia este în dinamică şi peste 140 de pompieri intervin în judeţ. De asemenea, o persoană a murit în judetul Arad.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş au declarat, pentru news.ro, că sunt deja confirmate patru decese în urma furtunii care s-a înregistrat în judeţ.

Două decese sunt în Timișoara, fiind vorba despre o femeie de 36 de ani surprinsă de un copac la Grădina Zoologică şi de o persoană rănită de un panou publicitar, dar și despre două persoane din Buziaş, peste care a căzut un copac în parc.

”Situaţia este în dinamică, avem peste 140 de pompieri care intervin în întreg judeţul”, au precizat reprezentanţii ISU Timiş.

Potrivit acestora, furtuna s-a mai potolit în intensitate, dar este în continuare înnorat şi plouă. Vântul însă nu mai bate cu putere. 

Haos a fost însă în tot municipiul, care s-a aflat sub cod portcaliu de furtuni şi vijelii. Mai multe acoperişuri au fost smulse şi proptite peste autoturismele parcate între blocuri.

Şi terasele din centrul istoric au fost pur şi simplu măturate, iar oamenii au fugit să se adăpostească de rafală.

Primarul Timişoarei: Sunt pe teren şi mă crucesc - zeci de copaci sunt la pământ, am rămas fără curent şi apă, s-au răsturnat TIR-uri

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că, în urma furtunii, au murit două persoane, iar altele au fost rănite şi s-au produs pagube incredibile.

El a spus că zeci de copaci au fost doborâţi, alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă, acoperişuri au fost smulse de vânt, multe străzi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost răsturnate.

Sunt pe teren şi mă crucesc. Sunt zeci de copaci la pământ, străzi blocate. Am rămas fără curent electric, fără apă. Sunt acoperişuri smulse de pe case, de pe blocuri.

S-a surpat o poartă de intrare în oraş, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri răsturnate. De când sunt eu nu am mai văzut aşa ceva”, a declarat Nicolae Robu.

 

 

Furtună și în Arad

Acoperişurile mai multor clădiri din municipiul Arad au fost avariate de o vijelie puternică, duminică după-amiază, iar zeci de copaci au fost rupţi şi au căzut pe autoturisme sau pe drumuri, îngreunând circulaţia. Toate unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au fost alertate şi intervin, situaţia fiind similară în tot judeţul, în urma unei furtuni care a durat câteva minute.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca, zeci de apeluri au fost înregistrate la 112 în numai câteva minute, oamenii solicitând ajutor în urma distrugerilor provocate de furtună.


Foto: ISU Arad

În municipiul Arad, numeroşi copaci au fost rupţi şi au căzut pe drumuri, îngreunând traficul. Totodată, în cădere, aceştia au avariat autoturisme în toate cartierele oraşului.

Conform relatărilor martorilor pe reţelele de socializare, în judeţ sunt rupţi de vijelie sute de copaci, care au căzut pe drumuri judeţene şi naţionale. Cea mai afectată zonă este Valea Mureşului, aici fiind înregistrate şi întreruperi în furnizarea energiei electrice.


Foto: ISU Arad

Incidente cauzate de furtună, precum copaci rupţi şi acoperişuri avariate, au fost semnalete, între altele, în Lipova, Păuliş, Sâmbăteni, Sântana, Şiria, Ineu, Moneasa şi Sebis.

Toate unităţile ISU din judeţul Arad au fost alertate, iar echipele intervin în zeci de situaţii.

Judeţul Arad s-a aflat, duminică, sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic.


Foto: ISU Arad

 

Dacă ați fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o știre puteţi lua legătura cu noi și prin e-mail la [email protected] sau pe contul nostru de Facebook. Ne puteți contacta și telefonic la 021.9454 sau ne puteți trimite fotografii şi filmări pe WhatsApp, la numărul 0744 878 878

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
O familie cu 5 copiii, din Cluj, pe drumuri, după ce casa a fost distrusă de furtună
O familie cu 5 copiii, din Cluj, pe drumuri, după ce casa a fost distrusă de furtună

Situaţie dramatică într-o familie cu cinci copii din localiatea Cetan, judeţul Cluj. În urma unei furtuni, acoperişul casei a fost rupt, iar de două săptămâni familia este nevoită să doarmă la vecini.

Peisajul sumbru lăsat în urmă de uraganul Irma. Pagubele sunt însemnate
Peisajul sumbru lăsat în urmă de uraganul Irma. Pagubele sunt însemnate

Irma este acum furtună tropicală şi matură de câteva ore statul Georgia, unde s-au înregistrat deja două victime.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.