Furtul "ocrotit" de lege, noua metoda a defrisarilor ilegale din tara. Exemplul padurii de la Comana
Nu doar sub drujba hotilor de lemne dispar padurile noastra. La macel participa cu buna stiinta si unii angajati ai ocoalelor silvice, care fie inchid ochii la nelegiuiri, fie, tentati de un castig usor, se transforma din paznici in infractori.
Sunt chiar declaratiile oficialilor nostri, dupa un control in judetul Giurgiu. 15 mii de metri cubi de lemn au disparut intr-un an de aici, si vorbim de o zona protejata de lege.
Nu mai putin de 40 de hectare de padure au fost defrisate ilegal in Comana, o zona protejata de lege. De furat, au furat copac cu copac nu doar hotii de lemne, ci si angajati ai ocolului silvic.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
O spune raspicat ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, dupa ce a constatat ca multi dintre arborii "disparuti" ca din senin erau totusi marcati, lucru ce atesta in mod normal legalitatea taierilor. In total, vorbim de 15 mii de metri cubi de lemn si de o paguba de 9,5 milioane de lei, la care ar fi fost partasi cel putin 3 angajati ai ocolului silvic care au incercat, pe cat se poate, sa-si ascunda urmele.
"Au sapat in jurul cioatei, au taiat in creion si au astupat cu pamant sa le ascunda. dar ei nu stiu ca din cioate incep sa creasca buruieni. Lucrurile astea nu le poti ascunde."
3 plangeri penale au fost formulate pana in prezent, iar alte 3 persoane si-au pierdut deja locul de munca.
Oficialii spun cA au de gand sa ceara si sechestarea bunurilor celor incriminati, daca instanta va dovedi ca sunt vinovati.
De buruieni ar trebui sa curete sistemul si viitorul cod silvic, ce va stabili cine poate "pazi" padurea si cine nu.
"Aici s-a intamplat ce s-a intamplat si pentru ca seful de ocol avea sotia cea care conducea parcul Comana. Doamna a permis distrugerea padurii cu buna stiinta. Sunt padurari care au firme de exploatare. Ziua sunt padurari si noaptea exploateaza lemnul. Aceste cazuri le vom elimina.", spune Lucia Varga.
Doar anul trecut, defrisarile ilegale din padurile Romaniei au adus prejudicii de 5,7 milioane de euro, dupa ce au fost rasi dupa fata pamantului 146 de mii de metri cubi de lemn.