Fumatul - interzis minorilor în locurile publice. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat
Minorii ar putea fi amendați dacă sunt prinși că fumează pe stradă, în parcuri ori în alte spații publice. Un proiect de lege adoptat de Senat, le interzice fumatul în public celor care au sub 18 ani.
Deși în textul de lege sunt precizate produsele din tutun, pe piață apar tot mai multe dispozitive electronice, fără nicotină, populare printre minori. Proiectul așteaptă acum votul Camerei Deputaților.
Pe stradă, în parcuri ori în stațiile de autobuz este aproape imposibil să nu vedem cel puțin un minor cu țigara aprinsă. De la an la an, numărul fumătorilor sub 18 ani crește în România.
Ultimele studii arată că peste 50.000 de copii, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, fumează constant. În medie, câte cinci țigări în fiecare zi. Dacă facem un calcul, într-un an ajungem la peste 83 de milioane de țigări fumate numai de această categorie de minori. Îngrijorător este că mulți dintre ei își cumpără singuri țigările, deși acest lucru este interzis de lege.
Peste 130.000 de minori recunosc că au cumpărat țigări la bucată, arată datele organizației „Salvați Copiii”, cu toate că vânzătorii sunt obligați de lege să îi refuze.
Acum, un nou proiect legislativ adoptat în Senat, interzice oricărui minor să-și aprindă țigara în spațiile publice: parcuri, gări, stații de autobuz, curtea școlii, pe stadioane, terenuri sportive ori, pur și simplu, pe stradă.
Potrivit textului de lege, „se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”. Însă, pe piață apar tot mai multe dispozitive electronice care nu au tutun în compoziție, pe care copiii le folosesc.
Reporter: Din ce am citit eu, este vorba de produsele pe bază de tutun. Și asta înseamnă?
Eugean Neață, unul dintre inițiatorii proiectului: „Fumatul înseamnă orice”.
Reporter: Inclusiv dispozitive electronice?
Eugean Neață, unul dintre inițiatorii proiectului: „Da, da, da. E vorba de fumat. Nu se spune țigări electronice, țigări cu filtru, fără filtru. În interdicție e vorba de fumat”.
Reporter: Deci intră toate?
Eugean Neață, unul dintre inițiatorii proiectului: „Da. Poate fi și fumatul drogurilor, dacă doriți”.
George Roman, reprezentant al Asociației „Salvați Copiii”: „Să îi sancționeze pe cei care permit vânzarea de țigări copiilor și mai ales să blocheze accesul oricărui vizual, oricărei imagini care promovează tutunul. Pe an, cam 250.000 de copii sunt abordați de reprezentanți ai companiilor pentru a li se oferi țigări sau noi experiențe”.
Legea prevede și amenzi pentru minorii care sunt prinși că fumează în spațiul public: între 100 și 500 de lei.
Părinte: „Părinții, totuși, îi învață la bine, dar dacă ei intră în anturaje, se iau după toate. Nu știu ce să spun de legea asta. Că tot părinții o să scoată banul pe care nu-l au în buzunar să plătească”.
Părinte: „Asta nu vor rezolva, decât dacă ei înțeleg să nu mai fumeze. Amenzile nu sperie pe nimeni. N-au voie să fumeze până la 18 ani când decid ei pentru viața lor. Așa că e o decizie foarte bună”.
Proiectul a ajuns acum la Camera Deputaților care este și for decizional.