Frigul a intensificat poluarea în București. Motivul pentru care calitatea aerului ”s-a stricat” în ultima perioadă
Frigul a intensificat poluarea în București. Calitatea aerului s-a deteriorat semnificativ pentru că mulți au pornit sistemele de încălzire din locuințe cu apoape o lună mai devreme anul acesta.
Și traficul poluează mai mult. Din cauza temperaturilor mici, oamenii au înlocuit bicicletele și trotinetele cu mașini.
Toate platformele de monitorizare a calității aerului arătau la prânz valori extrem de ridicate indicând un aer nesănătos.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Nivelul poluării din orașe se monitorizează prin măsurarea concentrației pentru particulele în suspensie, sub numele de PM 10 și PM 2,5. Particulele cu diametrul mai mic de 10 micrometri se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și ne afectează sănătatea.
Oana Neniciu, reprezentant AERLIVE: „Sursa principala de poluare e încălzirea, termoficarea. De 5 ani de când măsuram calitatea aerului, vedem că se întâmplă lucrul ăsta cam la final de octombrie. Când începe și temroficarea în București, când încep instalațiile de încălzire să funcționeze, la care se adaugă poluarea tradițională, cea din traffic, salubrizare deficitară, șantiere”.
În plus, în ultimele zile, condițiile meteo nu au favorizat dispersia poluanților.
Mihai Puștiu, meteorolog de serviciu: „Inversiune termică, fenomenul care apare adesea în sezonul rece și dacă se asociază și cu condiții de presiune ridicată. Inversiunea termică care acționează că un capac în dispersia poluării, practic împiedică dispersia în altitudine sau deplasarea în plan orizontal. În zonele joase de relief câmpii, văi, aerul rece se acumulează, e mai dens, stagnează, iar în altitudini avem un aer mai cald. Asta s-a întâmplat în aceasta dimineața, un exemplu elocvent e stația meteo Sinaia cota 1000 care avea temp de plus 7 grade iar la Băneasa -1 grad”.
De asemenea, și seceta favorizează poluarea. Lipsa precipitațiilor din ultimele săptămâni a contribuit la valorile extrem de mari ale poluării din București.