Franta si Germania sustin ideea unei Europe cu mai multe viteze. Cum reactioneaza Romania si restul Uniunii la acest plan

×
Codul embed a fost copiat

Ministrii de externe francez si german, Jean-Marc Ayrault si Sigmar Gabriel, si-au exprimat sustinerea pentru ideea unei Europe cu mai multe viteze, care poate „raspunde mai bine asteptarilor tuturor cetatenilor europeni”.

„Fara a pune sub semnul intrebarii ceea ce am realizat, trebuie sa gasim si mijloacele pentru a lua in calcul mai bine diferitele niveluri de ambitie ale statelor membre, pentru ca Europa sa raspunda mai bine asteptarilor tuturor cetatenilor europeni”, se arata in comunicat.
Cei doi sefi ai diplomatiei au salutat Cartea Alba prezentata miercuri de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care cuprinde mai multe scenarii privind viitorul UE de dupa Brexit. Jean-Claude Juncker a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa permita unor tari membre sa-si avanseze integrarea in anumite domenii, fara ca celalalte tari europene sa fie obligate sa adopte acelasi model de integrare in UE.

„In conditiile in care Uniunea Europeana trebuie sa faca fata unor amenintari inedite, Germania si Franta impartasesc aceeasi convingere: cea mai buna aparare a noastra si cel mai bun atu pentru viitor este o Uniune Europeana mai puternica”, au scris cei doi oficiali.

Ei au pledat pentru raspunsuri prioritare la principalele provocari cu care se confrunta blocul comunitar in prezent. Printre acestea se numara „consolidarea rolului UE in calitate de actor in politica externa in vecinatatea sa si pe scara mondiala, asigurarea securitatii concetatenilor nostri in fata agravarii amenintarilor externe si interne (...), stabilirea unui cadru stabil si de cooperare pentru a administra chestiunea migratiilor si fluxului de refugiati, stimularea economiei europene favorizand convergenta economiilor noastre”. In aceste conditii, ei au respins scenariul ca UE sa devina numai o piata unica.

Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria cer o reforma a UE care sa respecte interesele tuturor membrilor si sa consolideze statele nationale

La polul opus, Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria au cerut Uniunii Europene, intr-un comunicat comun, sa trateze toate statele membre egal, inainte de un summit UE la Roma, pe 25 martie, cand se vor sarbatori 60 de ani de la infiintarea blocului comunitar si va fi analizat viitorul Europei.

Citește și
steagul UE rupt
Comisar european: "Am putea sa dizolvam UE". Soarta Uniunii va fi decisa la consiliul din decembrie
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Premierii statelor din grupul de la Visegrad au cerut Consiliului European sa prezinte la summitul european aniversar din 25 martie, de la Roma, un proiect consensual pentru reformarea Uniunii Europene si au insistat pe mentinerea unitatii europene, dar si pe consolidarea rolului statelor nationale in luarea deciziilor la nivel European.

In cadrul grupului de la Visegrad "am convenit sa transmitem ca asteptam de la presedintele (Consiliului European) Donald Tusk ca propunerile privind viitorul UE sa faca obiectul unui consens prealabil, pentru ca ne vom intalni la Roma doar pentru a anunta impreuna un nou plan pentru Europa", a indicat sefa executivului polonez.

Ea a insistat pe necesitatea mentinerii unitatii blocului comunitar, dar si pe consolidarea rolului statelor nationale in luarea deciziilor la nivel european, solicitand totodata ca eventuale schimbari in cadrul zonei euro sa nu afecteze celelalte state membre. "Dorim o Europa mai buna, nu 'mai multa Europa' sau 'mai putina Europa' (...) Pentru noi este important ca reformele Uniunii Europene sa se bazeze pe egalitatea intereselor tuturor statelor membre', a punctat premierul polonez Beata Szydlo.

Tot joi, Comisia Europeana a avertizat ca ar putea initia proceduri de infringement impotriva tarilor care nu primesc migranti conform cotelor obligatorii de refugiati decise in septembrie 2015, toate cele patru tari ale grupului de la Visegrad fiind vizate de o astfel de masura. Conform executivului comunitar, Polonia si Ungaria nu participa deloc la acest mecanism de relocare, iar Cehia si Slovacia participa foarte putin.

Un oficial din Comisia Europeana a declarat marti pentru News.ro ca, pana in vara, Executivul UE va prezenta o serie de materiale de reflectie si analize privind fiecare dintre scenariile UE dupa Brexit. Apoi, la discursul sau anual din toamna, Jean-Claude Juncker ar urma sa isi exprime preferinta si argumentele sale. Iar, daca totul va decurge conform estimarilor actuale, la Consiliul European din iarna, liderii UE ar putea lua o decizie privind calea pe care o va urma blocul comunitar.

Reactii in Romania privind o Europa "cu mai multe viteze"

Europarlamentarul S&D Victor Bostinaru a cerut marti, intr-o intalnire cu jurnalistii la Bruxelles, presedintelui roman sa lanseze un dialog cu europarlamentarii si cu Parlamentul national pentru definirea unei pozitii comune a Romaniei in privinta propunerii proiectului Europei cu doua viteze.

Parlamentul Romaniei ar trebui sa demareze o dezbatere privind ideea unei Europe cu mai multe viteze, pentru a stabili pozitia tarii in aceasta privinta, a declarat marti, si europarlamentarul ALDE Renate Weber. La randul sau, colegul sau de grup parlamentar european, Mircea Diaconu, a anuntat ca ALDE va face, in viitor, interpelari nationale pe astfel de teme, pentru lansarea unor discutii.

Europarlamentarul Cristian Preda a catalogat drept ”ridicola” atitudinea eurodeputatilor PSD si ALDE care acum lupta cu ”Europa cu doua viteze”, dar care, atunci cand s-a discutat in Parlamentul European raportul care trata aceasta chestiune au tacut, nu au depus nici un amendament si nici nu le-au sustinut pe cele depuse de el si care vizau eliminarea paragrafelor care se refereau la discriminarea statelor din afara zonei Euro.

 Dragnea: Iohannis sa initieze consultarea partidelor pentru o viziune comuna in privinta sustinerii interesului Romaniei in UE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, sustine ca Romania trebuie sa isi exprime o pozitie „ferma” pentru sustinerea principiului egalitatii intre membrii Uniunii Europene, motiv pentru care ii propune presedintelui Klaus Iohannis sa initieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care sa fie promovata unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice si diplomatice.

„Partidul Social Democrat (PSD) considera ca Romania trebuie sa isi exprime o pozitie ferma pentru sustinerea principiului egalitatii intre membrii Uniunii Europene si sa respinga categoric orice scenariu privind o Europa cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice”, afirma Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat al PSD.

Presedintele PSD precizeaza ca, in opinia social-democratilor, „definirea unei pozitii clare si unitare a Romaniei in raport cu situatia actuala a Uniunii Europene trebuie sa devina un obiectiv comun, care sa reuneasca intreaga clasa politica romaneasca”. Dragnea ii propune presedintelui Klaus Iohannis sa initieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care sa fie promovata unitar pe plan extern.

„Prin urmare, in perspectiva participarii Romaniei la dezbaterile privind viitorul Europei, PSD ii propune presedintelui Klaus Iohannis sa initieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care sa fie promovata unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice si diplomatice”, se arata in comunicatul citat.

Presedintele PSD considera ca „este important ca in cadrul acestor consultari sa fie stabilit un mecanism de lucru permanent, cu reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare si ai Administratiei Prezidentiale, care sa aiba ca obiectiv armonizarea abordarilor politice in plan extern, in sensul sustinerii interesului national al Romaniei in relatia cu institutiile europene”.

Presedintele Klaus Iohannis s-a exprimat ferm, miercuri, in intalnirea cu premierul maltez, impotriva ideilor vehiculate privind o ”Europa cu mai multe viteze”, sustinand ca asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european.

”Presedintele Romaniei s-a pozitionat ferm impotriva ideilor vehiculate in ultimul timp cu privire la o Europa cu mai multe viteze - o Uniune a cercurilor concentrice. In opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Seful statului a subliniat ca Romania se pronunta pentru o Europa puternica, consolidata, unitara si incluziva”, preciza un comunicat al Administratiei prezidentiale.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Europarlamentarii cer CE sa impuna introducerea vizelor pentru cetatenii americani
Europarlamentarii cer CE sa impuna introducerea vizelor pentru cetatenii americani

Parlamentul European cere Comisiei Europene sa impuna vize cetatenilor americani, din cauza faptului ca SUA refuza sa elimine vizele pentru cinci state membre, inclusiv Romania

Comisar european:
Comisar european: "Am putea sa dizolvam UE". Soarta Uniunii va fi decisa la consiliul din decembrie

Unul dintre cei mai importanti oficiali ai Uniunii Europene recunoaste ca aceasta ar putea disparea in curand.

Infrangere pentru Guvernul britanic privind Brexit. Decizia luata de Camera Lorzilor in legatura cu cetatenii europeni din UK
Infrangere pentru Guvernul britanic privind Brexit. Decizia luata de Camera Lorzilor in legatura cu cetatenii europeni din UK

 Reprezentantii Camerei Lorzilor au votat miercuri seara in favoarea unui amendament la legea de declansare a iesirii natiunii din Uniunea Europeana.

Viitorul Uniunii Europene dupa Brexit. Juncker a dezvaluit cele 5 scenarii prin care UE
Viitorul Uniunii Europene dupa Brexit. Juncker a dezvaluit cele 5 scenarii prin care UE "sa deschida un nou capitol"

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri liniile de reforma pentru ca Uniunea Europeana sa deschida "un nou capitol" in istoria sa post-Brexit.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.