Torta olimpica a FOTE a plecat spre Brasov. Basescu:"Romania e perfecta pentru sporturile de iarna"


Ultimul update: Marti 12 Februarie 2013 00:31
Data publicarii: Sambata 09 Februarie 2013 20:14
Categorie: Stiri actuale

Pentru ca saptamana viitoare, la Brasov, incepe Festivalul Olimpic al Tineretului European, sambata, presedintele Traian Basescu a primit torta olimpica, adusa direct de la Atena.

UPDATE 9:11 Torta olimpica a Festivalului Olimpic al Tineretului European a plecat spre Brasov

Torta olimpica a fost luata, in jurul orei 9.00, de la sediul COSR si si-a inceput drumul spre Brasov, urmand a fi preluata de coloana oficiala si inmanata, pe rand, primarilor din orasele importante.

In localitatile unde se vor desfasura competitiile sportive, Brasov, Predeal, Rasnov, Cheile Gradistei, vor fi organizate evenimente dedicate acestui simbol.

Torta olimpica va ajunge in Brasov, la Casa Armatei, ora 18.00 si va fi inmanata lui Vlad Grigori, capitanul echipei de hochei a clubului Corona Brasov. Acesta are doar 15 ani si practica sportul de performanta de opt ani, el fiind ales sa poarte Torta FOTE 2013, datorita rezultatelor spectaculoase inregistrate. Tanarul sportiv isi va continua drumul pana in dreptul Muzeului de Arta, unde ii va inmana Torta Olimpica lui Vlad Ionescu, un alt sportiv, in varsta de 18 ani, recunoscut pentru performantele lui. Acesta si-a inceput cariera sportiva in patinaj artistic la varsta de sase ani, iar la sapte ani participa deja la Cupa Romaniei. Astazi este multiplu campion national la juniori, vicecampion national la doua editii la senior si are experienta a doua Campionate Mondiale de Juniori.

Vlad Ionescu se va indrepta, alaturi de voluntarii FOTE, catre Primaria Brasov, unde va preda torta olimpica fostei sportive Romica Pop-Damboianu, care va continua traditia aprinderii flacarii olimpice in cadrul unei ceremonii speciale.

Protagonista acestui moment solemn implineste in acest an 94 de ani, este brasoveanca si a fost campioana nationala la patinaj artistic pana in 1942. Romica Pop-Damboianu este fiica Mariei Popp De Lemeny, prima campioana la patinaj artistic a Romaniei, in 1913 si prima brasoveanca participanta la o olimpiada - cea din 1936 de la Garmisch Partenkirchen - Germania.

Momentul aprinderii flacarii olimpice va fi insotit de intonarea imnului oficial al Comitetului Olimpic International, urmat de imnul Romaniei, interpretat de corul Unison.

Cea care i-a inmanat-o presedintelui Traian Basescu a fost campiona de anul trecut de la Londra, Sandra Izbasa.

Traian Basescu: "Vom avea in fata performeri care, cu siguranta, in unele domenii, vor atinge nivelul seniorilor. Vom avea sansa sa ii vede, de pe acum pe noii campioni si dupa acest festival, Romania va ramane cu o exceptionala infrastructura pentru sporturile de iarna, care dupa festival va fi la dispozitia turistilor".

Evenimentul organizat in gradina Palatului Cotroceni a fost doar un moment din traseul de 15 kilometri parcurs de sportivi prin Capitala.

Delegatia s-a oprit si la Palatul Victoria, unde a fost primita de vice-priministrul Gabriel Oprea.

Intre 17 si 22 februarie, la Brasov si in statiunile de pe Valea Prahovei, peste 900 de tineri sportivi se vor intrece in sporturi de iarna, precum schi, snowboard sau patinaj.

OST 2013 a fost anulat. Organizatorii sustin ca se pregatesc pentru editia din 2014
Festivalul Peninsula va fi mutat de la Targu Mures la Cluj-Napoca si va avea loc in iulie
VIDEO PROTVPLUS.RO