Fostul sef al TVR Valentin Nicolau a murit la varsta de 54 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Valentin Nicolau, proprietarul editurii Nemira, fost sef al Televiziunii Romane, scriitor si dramaturg, a decedat, marti, la varsta de 54 de ani, in urma unui stop cardio-respirator.

Decesul a fost declarat dupa 45 de minute in care s-au facut manevre de resuscitare. Valentin Nicolau a fost dus de urgenta la Spitalul Universitar, marti seara, fiind in stop cardio-respirator, a declarat medicul Florin Chirculescu, citat de Mediafax. Nicolau se afla in masina personala cand a inceput sa se simta rau. Ambulanta a fost chemata de o alta persoana. Medicii au inceput manevrele de resuscitare in timp ce il transportau pe Nicolau la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Manevrele de resuscitare au continuat la spital.

Chirurgul Florin Chirculescu, un apropiat al lui Valentin Nicolau, a declarat ca nu stie ca fostul sef al TVR sa fi fost cardiac, ca acesta se lasase de fumat si slabise.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune, Valentin Nicolau, in varsta de 54 de ani, a fost de formatie geofizician.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Romana, din functia de presedinte-director general, in perioada 2002-2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru in fostul Consiliu de Administratie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. In 2013, Valentin Nicolau s-a numarat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a sefiei TVR.

Citește și
masina, Sobaru
Adrian Sobaru a intrat cu masina prin bariera de la Guvern, apoi a fost retinut: "Va place cum arata tara asta?"

Valentin Nicolau s-a nascut pe 22 iunie 1960, la Bucuresti. A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret" si apoi s-a inscris la Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii Bucuresti, pregatindu-se pentru o meserie in care "ai mult timp liber si nu ai sefi", potrivit site-ului sau personal.

Conform sursei citate, aventura sa a inceput insa cu mult inainte. in timpul vacantelor a lucrat ca hamal, sondor, marinar, meditator de matematica si fizica si ca tehnician geofizician pe vase de cercetari marine. A fost "martisorist", pictor, a inramat si a vandut tablouri.

Dupa absolvirea facultatii, in 1985, si pana in 1990 a lucrat ca inginer geofizician, sef de echipa de prospectiuni gravimetrice la intreprinderea de Prospectiuni Geologice si Geofizice Bucuresti (IPGG).

La cateva luni dupa Revolutie, in aprilie 1990, Valentin Nicolau a fondat Ziarul stiintelor si Calatoriilor. In acelasi an, el si-a dat demisia de la IPGG.

Editura Nemira a fost lansata in 1991 si a insemnat pentru Valentin Nicolau implinirea unui vis, dandu-i sansa de a transforma pasiunea in profesie, dupa cum marturisea acesta. in scurt timp, Nemira a devenit una dintre cele mai importante edituri din Romania.

Incepand din iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al premierului Adrian Nastase pe probleme de cultura, educatie, cercetare si turism. in iunie 2002 a demisionat din functie.

Intre 2002 si 2005 a fost presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune, functie din care a demisionat in iunie 2005, motivandu-si decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa si asupra TVR. in timpul mandatului la TVR, a fost membru in Consiliul de administratie al EBU (European Broadcasting Union - Asociatia Televiziunilor Europene).

Intre 2005 si 2006 a fost vicepresedinte al Grivco - grupul de presa Intact, iar din 2006 a devenit consultant al grupului Lagardère Media pentru Romania.

La inceputul anului 2007, Valentin Nicolau a lansat editura Nemi, specializata in carte pentru copii.

In iunie 2007 a devenit membru al Consiliului National al Audiovizualului, functie din care a demisionat dupa numai trei zile, acuzand Consiliul de subordonare politica.

In 2007 a lansat postul de radio Smart FM, "primul post cultural privat din Romania".

Din octombrie 2007 a devenit profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, iar in 2009 a sustinut un doctorat in stiintele Comunicarii la Universitatea din Bucuresti si a publicat lucrarea "TVR - marire si decadere".

Intre 2010 si 2011 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Universitatea Bucuresti.

Din februarie 2010 a devenit profesor asociat la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii, si din februarie 2011, profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Brasov.

Din noiembrie 2012, a devenit profesor asociat la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti.

In iunie 2012, chiar de ziua lui, pe 22 iunie, a fost ales de catre angajatii TVR reprezentant in Consiliul de Administratie al Televiziunii Romane. Consiliu de Administratie al TVR, din care facea parte si Nicolau, a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. in 2013, Valentin Nicolau s-a numarat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a sefiei TVR.

In ultimii ani, Valentin Nicolau a desfasurat o intensa activitate publicistica. Editorialele sale sunt adunate in doua volume, publicate la editura Nemira, "Dumnezeu e in sens invers" si "Romania feudelor tarzii". intre timp, Valentin Nicolau a scris si teatru.

Aventura lui Valentin Nicolau in lumea literara a inceput insa mai devreme. in 1994 ii aparea prima carte de literatura pentru copii, "Bronto, un dinozaur inca mic", urmata in 1995 de "Bronto, un dinozaur neastamparat" si, in 2008, de "Zina Benzina".

In atentia lumii teatrale a intrat relativ tarziu. in 1998, pe scena Teatrului "Victor Ion Popa" din Barlad i se juca prima piesa, "Vi s-a furat un pat". Abia in 1999 si 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele doua nominalizari succesive la premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru cea mai buna piesa a anului si apoi prin castigarea, in anul 2000, a Marelui Premiu "Camil Petrescu" pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru "Ca zapada si cei doi", presedintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu.

La Teatrul Nottara din Bucuresti, piesa "Ca zapada si cei doi" se joaca din 2002 fara oprire, sub titlul "Uzina de placeri S.A.". Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului National din Bucuresti, a teatrului din Satu Mare, a celui din Targu-Jiu, si adaptate pentru Televiziunea Romana si Teatrul Radiofonic.

Intre piesele lui Valentin Nicolau adaptate de Casa de Productie TVR s-a remarcat "Zi ca-ti place!", in regia lui Cornel Mihalache, o productie-manifest in care Presedintia Romaniei este disputata de candidati reali ca Traian Basescu, Adrian Nastase si Gigi Becali, dar si de falsi candidati ca Mircea Albulescu si George Ivascu. Aceasta docufictiune a fost difuzata anul trecut la TVR.

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Daca as fi un inger", "Ultimul imparat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina ingerilor" si, printre cele mai recente, "Povesti din al noualea cer" si "Pastreaza copia si nu uita originalul". De asemenea, piesa "Taina ingerilor" a aparut in traducere in limba franceza in Belgia, sub titlul "Le mystère des anges", la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse si publicate in antologii colective. in cadrul Salonului de Carte de la Paris din primavara lui 2013, unde Romania a fost tara invitata, Valentin Nicolau a participat in calitate de dramaturg.

La editia de anul trecut a Targului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau si-a lansat volumul "Basmania, Raspantia gandurilor" (cartea 1), cu ilustratii de Tudor Popa.

"Nu-mi recitesc piesele", declara Valentin Nicolau. "Ar fi ca si cum m-as intoarce la o veche poveste de iubire, am trait-o candva, a fost minunata sau chinuitoare, dar nu vreau sa mai vad chipul femeii. Poate astazi nici nu as mai recunoaste-o. Prefer sa ma indragostesc din nou, de alta femeie, sa traiesc o noua poveste", mai spunea acesta.

A fost casatorit cu Angelica Nicolau, cu care a avut doi copii, Ana-Maria si Radu.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Citește și...
Victor Ponta contraataca: L-am oprit pe Stelian Tanase sa vina tot timpul la mine in birou sa imi spuna ca ma iubeste
Victor Ponta contraataca: L-am oprit pe Stelian Tanase sa vina tot timpul la mine in birou sa imi spuna ca ma iubeste

Premierul Victor Ponta sustine ca presedintele-director general al SRTv, Stelian Tanase, l-a asigurat de sprijinul sau in momentul in care PNL nu l-a mai sustinut.

Adrian Sobaru a intrat cu masina prin bariera de la Guvern, apoi a fost retinut:
Adrian Sobaru a intrat cu masina prin bariera de la Guvern, apoi a fost retinut: "Va place cum arata tara asta?"

Fortele de ordine care pazesc sediul guvernului sunt in alerta: Adrian Sobaru, individul care a incercat sa-si ia viata, acum patru ani, in Parlament, a intrat miercuri in forta in curtea Palatului Victoria.

Marturiile sefului televiziunii publice, Stelian Tanase, in Parlament:
Marturiile sefului televiziunii publice, Stelian Tanase, in Parlament: "S-au facut presiuni politice asupra mea"

Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat ca s-au facut presiuni politice asupra sa.

Recomandări
Primarul din Sinaia ar fi luat mită 238.000 de euro de la Nordis. Cu banii din șpăgi și-ar fi cumpărat castel în Franța
Primarul din Sinaia ar fi luat mită 238.000 de euro de la Nordis. Cu banii din șpăgi și-ar fi cumpărat castel în Franța

Primarul orașului Sinaia, unul dintre cei mai longevivi din România, a fost vizitat miercuri dimineață de procurorii DNA, care au efectuat mai multe percheziții.

Cristina Tărteață, consiliera revoltată de concedierile de la Senat, conduce un Lexus și are două apartamente în București
Cristina Tărteață, consiliera revoltată de concedierile de la Senat, conduce un Lexus și are două apartamente în București

S-a lăsat cu revoltă în Senatul României, după ce Ilie Bolojan, președintele Camerei Superioare a Parlamentului, a anunțat că vrea să desființeze în jur de 180 de posturi bugetate.

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.