Marturiile sefului televiziunii publice, Stelian Tanase, in Parlament: "S-au facut presiuni politice asupra mea"

Stelian Tanase

Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat ca s-au facut presiuni politice asupra sa.

El a declarat ca fostul reprezentant al Guvernului in CA al TVR i-a cerut sa ii scoata din grila Televiziunii Romane pe Sorin Avram si Cornel Nistorescu.

Stelian Tanase a fost audiat, miercuri, in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, in contextul in care afirmatiile recente ale acestuia "au ridicat anumite semne de intrebare asupra a ceea ce se intampla in institutia pe care o conduce", dupa cum a declarat la inceputul audierilor Gigel stirbu, presedintele Comisiei. In acest context, Tanase a spus ca s-au facut presiuni politice asupra sa, insa acestea au incetat dupa ce le-a dezvaluit public. "Pana am dat interviul (un interviu acordat gandul.info, n.r.), au fost presiuni politice asupra mea. De atunci, nu", a spus Stelian Tanase, raspunzand la o intrebare adresata de deputatul PPDD Liliana Minca.

De asemenea, Stelian Tanase a primit telefoane prin care i s-a cerut sa scoata din grila anumiti jurnalisti. "Mi s-a cerut sa-l scot pe Sorin Avram si pe Cornel Nistorescu, in mod direct, cu nume si prenume. Am refuzat, mi s-a parut ca s-a ajuns prea departe (...) in momentul in care mi s-a cerut de catre domnul Cornel Calota sa iau aceste masuri, am decis sa ies public si sa spun", a declarat Stelian Tanase.

Corneliu Calota a fost inlocuit cu supleantul sau, Adrian Stefan Badescu, in Consiliul de Administratie al TVR. Calota si Badescu au fost numiti membru titular, respectiv membru supleant din partea Guvernului in CA al TVR, pe 1 aprilie, printr-o hotarare a Parlamentului. "Toti care au sunat au ramas cu telefonul in mana", a mai spus Stelian Tanase. Pe de alta parte, Tanase a spus ca a avut "intrevederi cu lideri politici foarte importanti din tot spectrul politic". "Chiar si domnului Ponta i-am cerut o intrevedere", a spus Stelian Tanase, precizand ca nu a putut sa aiba aceasta intalnire, in care i-ar fi spus lucrurile pe care le-a declarat ulterior public. De asemenea, Stelian Tanase a spus ca, daca ar fi avut loc aceasta intrevedere, poate nu s-ar fi ajuns la blocajul de astazi.

Citește și
Stelian Tanase
Tanase: TVR s-ar putea inchide in primavara si redeschide dupa o luna. Reactia angajatilor: "Se ascunde gunoiul sub pres"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Stelian Tanase a adaugat ca Televiziunea Romana este "la cheremul politicienilor". "Politicienii au fost implicati in foarte multe actiuni nefaste in sarabanda asta de directori care vin si pleaca ( ...) in schimbarea grilelor (...) TVR nu are o strategie de programe, asa cum spune legea. Nici nu ar putea sa aiba cata vreme este la cheremul unor politicieni, care sunt foarte imaginativi", a mai spus Tanase.

 

Stelian Tanase: Lipsa sprijinului politic a dus in neant proiectul meu

Presedintele-director general al SRTv a mai declarat ca a inceput sa vorbeasca public despre situatia in care se afla TVR, - care, potrivit acestuia, are o datorie de 150 de milioane de euro - nu pentru a da dovada de curaj, ci pentru a prezenta parcursul critic al televiziunii publice, ale carei probleme au mai multe cauze, intre care si actuala lege de functionare a institutiei.

Insa, Stelian Tanase a mai spus ca problemele TVR se acutizeaza din cauza statutului sau de televiziune publica, aflata inainte de campania electorala. "As sublinia blocajul la care s-a ajuns intre Comitetul Director (CD), Consiliul de Administratie (CA) si presedintele-director general al televiziunii si care blocaj a durat mai multe luni", a spus Stelian Tanase. El a mai spus ca televiziunea publica este complet nereformata dupa 1989, aceasta stagnare ducand si la cresterea datoriei TVR, care s-a acutizat.

Stelian Tanase a mai amintit ca, in decembrie 2013, cand a acceptat sa vina la conducerea TVR, un post pe care nu l-a cerut si nu l-a dorit, a spus ca Televiziunea Romana este "o televiziune publica, nu o televiziune a Guvernului". "Am spus atunci ca trebuie o noua lege a televiziunii. Vinovatia sau raspunderea pentru dezastrul financiar in care se afla televiziunea se datoreaza politicienilor. Mai ales guvernele din ultimii zece ani, prin deciziile pe care le-au luat, au avut un impact negativ asupra televiziunii", a spus Tanase.

El a mai spus ca, atunci cand a venit in TVR si a incercat sa aplice programul sau, a intalnit "o rezistenta si din interior si din exterior". "Nu doresc simpatii, dovada ca am relatii proaste cu toti liderii politici. Nu e treaba mea sa fiu simpatic. Cand mostenesti datorii de 150 de milioane de euro, nu poti sa fii simpatic", a spus Tanase.

Acesta a precizat ca a inteles din declaratiile politicienilor ca in acest an nu pot fi luate aceste masuri dure pe care le-a propus pentru salvarea TVR. "Mi s-a spus ca in acest an, din cauza alegerilor, sa nu luam aceste masuri. Pentru situatia televiziunii este un dezastru", a spus Stelian Tanase, precizand ca TVR este precum Titanicul. "Gaura aceea creste cu fiecare minut (...) Amanam din nou aceasta transformare structurala pentru 2015 si dati-mi voie sa fiu sceptic ca ea se va produce (...) Eu nu doresc sa fiu un gropar al televiziunii, eu am fost dus acolo sa o salvez. Marea hiba a acestui proiect in care eu am crezut a fost dupa", a spus Stelian Tanase.

El a precizat ca a venit in TVR fiind sustinut de USL. "Sustinerea politica atat de ampla si garantiile care mi s-au dat m-au facut sa accept (...) Din pacate, la doua luni de la aceasta numire, USL s-a faramat (...) A urmat un fel de acrobatie cu cine imi acorda sprijin, care este si astazi", a spus Stelian Tanase. Totodata, Tanase a precizat ca in Consiliul de Administratie al TVR "s-a declansat o batalie politica pe apartenente politice", intre putere pe de o parte si reprezentantii PDL, PNL si Administratiei Prezidentiale pe de alta parte, dar si aceste apartenente "s-au schimbat" in functie de anumite momente. "Or asta a generat o lipsa de sprijin real in CA si intre CA si CD, care au aruncat in neant proiectul de reforma cu care eu am venit la TVR. Anul 2014 este pierdut pentru reforma in Televiziunea Romana (...) Am sperat in sprijin politic (...) Suntem intr-o situatie de blocaj, anul 2014 este pierdut, in 2015 veti numi pe altceva (...)", a mai spus Tanase.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Stelian Tanase: Am primit atentionari din zona premierului dupa un articol critic al lui Nistorescu
Stelian Tanase: Am primit atentionari din zona premierului dupa un articol critic al lui Nistorescu

Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR, spune, intr-un articol publicat pe blogul sau, ca a primit "atentionari", mai ales din zona consilierilor premierului.

Tanase: TVR s-ar putea inchide in primavara si redeschide dupa o luna. Reactia angajatilor:
Tanase: TVR s-ar putea inchide in primavara si redeschide dupa o luna. Reactia angajatilor: "Se ascunde gunoiul sub pres"

Presedintele director-general al TVR, Stelian Tanase, a declarat ca televiziunea publica nu va supravietui financiar daca nu va gasi sprijin in sindicatele din Televiziunea Romana si ca s-ar putea inchide in primavara anului viitor.

Stelian Tanase a fost votat de plenul reunit al Parlamentului pentru functia de presedinte al CA al SRTv
Stelian Tanase a fost votat de plenul reunit al Parlamentului pentru functia de presedinte al CA al SRTv

Stelian Tanase a fost votat, luni seara, de plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune, acesta primind 339 de voturi "pentru" si 45 "impotriva".

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.