Fostul secretar de stat Ovidiu Putura a fost arestat. A amenintat o judecatoare: Ii dau doi pumni in gura, o calc cu masina
Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura, acuzat de luare de mita si trafic de influenta, a fost arestat, miercuri, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.
Ovidiu Putura ii spunea complicei sale Corina Iacob, judecatoare la Tribunalul Bistrita, ca o va agresa fizic pe o colega a acesteia daca nu solutioneaza favorabil dosarul sotiei sale, spunand: "ii dau doi pumni in gura in tribunal, de ii rup picioarele, o calc cu masina".
Procurorii anticoruptie arata, intr-un document trimis instantei, ca unul dintre motivele pentru care fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura trebuie arestat pe perioada cercetarii sale este ca acesta "a adresat amenintari la adresa unor magistrati pe motiv ca ar intentiona sa pronunte o hotarare nefavorabila in cauza in care este interesat"
Astfel procurorii redau fragmente dintr-o discutie a fostului demnitar cu complicea sa, judecatoarea Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita, care ii spunea ca nu crede ca poate convinge macar o colega de complet sa dea solutia dorita de Putura pentru sotia sa. Acesta trebuia sa o convinga macar pe una din colegele lui Iacob din complet, caci a treia ar fi ramas in opinie separata.
"Putura Ovidiu (P.O.): Si ce ma, de nu ii dau doi pumni in gura in tribunal, de ii rup picioarele, o calc cu masina… deci.. nu am mai auzit treburi din astea…
Corina Iacob (C.I.).: Auzi… sa nu cumva sa vorbesti ceva ca stii de la mine… ca una, ca alta…
P.O.: Nu, iti dai seama ca am… mi-o zis Alina ca…
(…)
P.O.: Deci oricum lucrurile sunt foarte simple.
C.I.: Ti-ai facut cerere de stramutare?
P.O.: Nu… Nici nu o fac. O calc cu masina dupa aia si gatam…
C.I.: Mai in ce situatie ma pui…
P.O.: Stai linistita, deci nu ca o calc eu, ii pun pe doi din astia cu.
C.I.: Ce faci?
P.O.: Îi pun pe doi, o calca cu masina, stai linistita, o vezi in spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu ma mai stresez, simplu. O calca astia.
C.I.: Te rog frumos… si eu ce sa fac acum…
P.O.: Sa te uiti in dosar si sa faci cum ii… ce rezulta din dosar.
C.I.: Sa fac opinie separate?
P.O.: Da. Pai, tu vezi ce rezulta din dosar, apai lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumparat acest teren cred ca in anul 1990 si ceva, nu mai tin minte exact, inainte de 2000 oricum. Socrul voia sa isi vanda casa din Beclean si sa se mute in Bistrita, pentru ca fetele erau in Bistrita… dupa ce sa stea in Beclean. Asta-i adevarat ca eu l-am indrumat, ma de ce nu te duci sa cumperi un teren - ca atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, stii – cumpara un teren, du-te la o licitatie, cumpara un teren. El si l-a ales, asta e, OK. Mi l-a aratat si mie, uite-l. Bineinteles ca pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanta asta. El a fost proprietar".
Anchetatorii redau un alt fragment al aceleiasi discutii dintre Putura si judecatoarea Iacob in care fostul demnitar continua seria amenintarilor in vreme ce complicea sa il intreaba daca este de acord cu solutia pe care planuieste sa o ia in dosar:
"P.O.: Da. Poti sa faci linistita opinie separata si poate sa faca si Camelia, ca oricum ii spun si ei. Deci asta este foarte grav. Da oricum ii cad geamurile la asta…
P.O.: Da? Deci ea.. deci ea trebuie sa … ea deci nu.. ti-am spus si tie si asta nici nu se pune problema… deci Camelia nu da decat solutia care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de niciun ajutor de la nimeni, ca nu vreau ajutoare.
C.I.: Si atunci cum coexistai acolo cu ea?
P.O.: Cu cine?
C.I.: Vicepresedinte de tribunal?
P.O.: Lasa ca ma ocup eu de asta, stai linistita. Oricum ma ocup de ea, proasta dracului, tampita… stii?
C.I.: Daca obtin casare cu .. de rejudecare sa se verifice posesia, treburi socoteli si asa mai departe, ii bine?".
Judecatoarea Corina Iacob ar fi ajutat-o pe sotia lui Ovidiu Putura sa castige un proces pentru un teren de 916 mp, iar in schimb fostul secretar de stat din MJ i-ar fi promis ca il ajuta pe fiul acesteia sa promoveze concursul pentru notar stagiar, potrivit unor documente ale DNA.
Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri seara, arestarea preventiva a lui Ovidiu Putura.
Ovidiu Putura, judecator la Tribunalul Bistrita, fost secretar de stat si director la Directia contencios din Ministerul Justitiei, este acuzat ca a primit mita foloase de 30.000 de euro pentru interventii intr-un dosar si ca i-a cerut unei judecatoare sa dea o decizie favorabila intr-o cauza in care sotia sa era reclamant.
Decizia CAB poate fi contestata la instanta suprema. Ovidiu Putura, judecator la Tribunalul Bistrita, fost secretar de stat si director la Directia contencios din Ministerul Justitiei, a fost retinut, miercuri, fiind acuzat ca a primit mita foloase de 30.000 de euro pentru interventii intr-un dosar si ca i-a cerut unei judecatoare sa dea o decizie favorabila intr-o cauza in care sotia sa era reclamant.
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a lui Ovidiu Putura, in urma solicitarii facute de MJ. In acelasi dosar, trei judecatoare din Bistrita-Nasaud au fost audiate de procurori, care au inceput urmarirea penala pe numele judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita-Nasaud.
Potrivit procurorilor DNA, in luna noiembrie 2014, Ovidiu Putura i-ar fi promis judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, ca, din functia pe care urma sa o exercite in Ministerul de Justitie sau printr-un functionar de legatura ce ii poate influenta pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel incat fiul magistratului sa promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.
In schimbul interventiei promise, Putura i-a solicitat judecatoarei sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care sotia suspectului era reclamant recurent, au scris procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale. Ovidiu Putura mai este acuzat ca, in perioada 2013 - 2014, a primit de la o persoana foloase necuvenite in cuantum de circa 30.000 de euro, constand in cheltuieli aferente unor partide de vanatoare, unor sejururi la mare, un costum de vanatoare, precum si aproximativ 30.000 de lei, pentru a interveni la judecatori sa dea o solutie favorabila intr-un dosar in care persoana respectiva avea calitatea de inculpat.
Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obtinute de MEDIAFAX, in 2012, Alina Ofelia Putura, sotia fostului secretar de stat in MJ Ovidiu Putura, a revendicat in instanta un teren de 916 metri patrati, in Bistrita. În 29 aprilie 2014, Judecatoria Bistrita a respins actiunea formulata de Alina Putura, iar aceasta a atacat hotararea cu recurs, in 5 august 2014. Tribunalul Bistrita a stabilit termene de judecata in 16 octombrie, 27 noiembrie si 4 decembrie 2014, iar din complet a facut parte si judecatoarea Corina Iacob.
In acest context, in 4 noiembrie 2014, Ovidiu Putura s-ar fi intalnit cu judecatoarea Corina Iacob, in restaurantul unui hotel din Bucuresti, si ar fi discutat despre faptul ca fiul magistratului, Titus Gheorghe Iacob, nu a promovat concursul pentru dobandirea calitatii de notar stagiar, la care a participat in 22 septembrie. In timpul discutiilor, fostul secretar de stat in Ministerul de Justitie ar fi lasat sa se inteleaga ca in urma unor interventii, prin intermediul unui functionar cu influenta la nivelul comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, il va sprijini pe fiul judecatoarei sa promoveze examenul in 2015, sustin anchetatorii.
In schimbul acestor promisiuni, judecatoarea Corina Iacob s-ar fi angajat sa dea o solutie favorabila in dosarul sotiei lui Ovidiu Putura, aflat la Tribunalul Bistrita-Nasaud, in stadiul de recurs, si totodata sa convinga cel putin una dintre colegele de complet sa pronunte aceeasi decizie. Ovidiu Putura a fost eliberat din functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei in 24 februarie 2014, functie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Putura (PNL) a fost judecator si director la Directia de contencios administrativ din Ministerul Justitiei.
In 17 ianuarie 2014, Ovidiu Putura a fost numit in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei CFR. In aceeasi zi, Ministerul Justitiei preciza ca Ovidiu Putura poate fi, in paralel, si secretar de stat in MJ si membru in consiliul de administratie al unei regii autonome, respectiv al CFR, dupa ce Guvernul a aprobat un memorandum in acest sens. Ministerul Justitiei a transmis aceste precizari dupa ce presa a vehiculat, imediat dupa investirea lui Ovidiu Putura, ca acesta nu poate fi membru in CA al CFR, deoarece are calitatea de judecator pe durata detasarii la MJ. În 10 martie 2014 a incetat mandatul sau in Consiliul de Administratie al CFR.
In iunie 2014, Ovidiu Putura a fost sanctionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca a detinut, in paralel, functia de membru in Consiliul de Administratie al CFR si pe cea judecator. Ovidiu Putura are, potrivit declaratiei de avere din 4 aprilie 2014, sase terenuri intravilane, forestiere si extravilane. Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei a mostenit patru din cele sase terenuri, cu suprafete de 2.333 metri patrati, un hectar, 3,7 hectare si 1.100 de metri patrati, in localitatile Bistrita si Cusma Bistrita.
Ovidiu Putura a luat in concesiune 378 de metri patrati, in anul 2002, in localitatea Cusma Bistrita si a cumparat, in 2010, un teren de 2.704 metri patrati in Bistrita Bargaului.Fostul secretar de stat mai detine in Bistrita o casa aflata in constructie, cu o suprafata de 149 de metri patrati, si un apartament de 49,5 metri patrati, pe care l-a cumparat in 2006. Ovidiu Putura are un autoturism Nissan, din 2000.
Acesta are mai multe conturi, depozite bancare si carduri de credite in lei, care insumeaza aproximativ 278.000 de lei. Ovidiu Putura are un credit in valoare de 80.000 de lei, pe care l-a contractat in 2005 de la Banca Transilvania si este scadent in 2020. Putura a avut, in anul fiscal anterior declaratiei de avere, venituri de 109.804 lei, obtinute ca secretar de stat la MJ, dar si cu titlu de restante salariale de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, precum si 6.500 de lei, pe care i-a obtinut ca membru in comisii de concurs la Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti si Uniunea Nationala a Notarilor Publici.