Fostul procuror Maximilian Balasescu, condamnat de CAB la 5 ani de inchisoare cu executare
Fostul procuror Maximilian Balasescu a fost condamnat, marti, de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) la cinci ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, iar Cristian Marian Ene si Marian Simirianu au primit cate patru ani de inchisoare cu executare.
Potrivit deciziei Curtii de Apel Bucuresti, Maximilian Balasescu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si patru ani interzicerea unor drepturi, pentru luare de mita.
Cristian Marian Ene si Marian Simirianu au primit pedeapse de cate patru ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la luare de mita, fiindu-le, totodata, interzise unele drepturi pe o perioada de trei ani.
De asemenea, instanta a mentinut masura arestarii preventive in cazul celor trei si a dispus ca din pedepsele aplicate sa fie scazute perioadele retinerii si arestarii preventive, incepand din 1 februarie 2012.
Decizia nu este definitiva, putand fi contestata la instanta suprema.
Fostul procuror Maximilian Balasescu declara, la ultimul termen de judecata, ca nu a pretins si nu a primit niciun ban de la nimeni si ca are constiinta impacata.
"Puteti sa-mi luati ani din viata, dar nu puteti sa-mi luati constiinta, iar in constiinta mea eu sunt impacat", a spus Maximilian Balasescu, fost procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov (anchetatorul vrajitoarelor care au santajat-o pe Oana Zavoranu).
In 24 februarie 2012, la mai putin de-o luna de la probarea faptelor, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe Maximilian Ioan Balasescu, pentru de luare de mita si asociere pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, precum si pe Cristian Marian Ene si Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mita.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Balasescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene si Marian Simirianu, a pretins de la un denuntator, cu titlu de mita, "un folos reprezentand o suma de bani care, initial, nu a fost particularizata, urmand ca Ene Cristian Marian si Simirianu Marian sa stabileasca cu denuntatorul suma exacta".
Denuntatorul era cercetat pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave intr-un dosar penal aflat in instrumentarea procurorului Balasescu.
Ene si Simirianu i-au comunicat denuntatorului ca suma pe care trebuie sa o dea este de 300.000 de euro, in doua transe, de 100.000 de euro si 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat ca, din acesti bani, lui Balasescu ii reveneau 50.000 de euro.
In 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins in flagrant delict luand de la denuntator, in numele lui Balasescu, sumele de 90.000 de lei si 80.000 de euro (reprezentand echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca prima transa a sumei totale pretinse, preciza DNA.
In 1 februarie, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a lui Maximilian Balasescu. In aceeasi zi, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Maximilian Balasescu, precum si a lui Cristian Marian Ene si Marian Simirianu.
La sfarsitul lunii februarie, Maximilian Balasescu a anuntat la Curtea de Apel Bucuresti ca a demisionat din Ministerul Public si ca a trimis demisia la Consiliul Superior al Magistraturii.