Procurorul Maximilian Balasescu, trimis in judecata pentru luare de mita in dosarul vrajitoarelor
Procurorul Maximilian Balasescu, acuzat de luare de mita in dosarul vrajitoarelor, a fost trimis in judecata, vineri, de procurorii anticoruptie.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Maximilian Ioan Balasescu, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov, pe care il acuza de luare de mita si asociere pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.
Alaturi de Balasescu vor fi judecati Cristian Marian Ene si Marian Simirianu, acuzati de complicitate la luare de mita si asociere pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, se arata intr-un comunicat de vineri al DNA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Balasescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene si Marian Simirianu, a pretins cu titlu de mita, "un folos reprezentand o suma de bani care, initial, nu a fost particularizata, urmand ca Ene Cristian Marian si Simirianu Marian sa stabileasca cu denuntatorul suma exacta".
Denuntatorul era cercetat pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave intr-un dosar penal aflat in instrumentarea procurorului Balasescu.
Ene si Simirianu i-au comunicat denuntatorului ca suma pe care trebuie sa o dea este de 300.000 de euro, in doua transe, de 100.000 de euro si 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat ca, din acesti bani, lui Balasescu ii reveneau 50.000 de euro.
"Banii au fost pretinsi pentru ca inculpatul Balasescu Maximilian Ion sa dispuna ridicarea masurilor asiguratorii luate fata de denuntator, pentru a disjunge cauza cu privire la acesta si sa formeze un dosar separat, in care, ulterior, sa adopte solutia de scoatere de sub urmarire penala", noteaza procurorii anticoruptie.
In 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins in flagrant delict in timp ce primea de la denuntator, in numele lui Balasescu, sumele de 90.000 de lei si 80.000 de euro (reprezentand echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca prima transa a sumei totale pretinse.
In 1 februarie, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a lui Maximilian Balasescu.
In aceeasi zi, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Maximilian Balasescu, precum si a lui Cristian Marian Ene si Marian Simirianu.
Dosarul va fi judecat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.
Instanta suprema a respins, miercuri, o cerere a procurorului Maximilian Balasescu de eliberare conditionata sub control judiciar.
Avocatii au spus ca procurorul Maximilian Balasescu nu mai poate influenta la acest moment ancheta, in conditiile in care toate probele au fost securizate si administrate de catre procurori si au cerut judecarea acestuia in stare de libertate.
In replica, procurorul de sedinta a aratat ca faptele de care este acuzat Maximilian Balasescu sunt grave, privite prin prisma calitatii sale de magistrat, astfel ca se impune mentinerea masurii arestarii preventive a acestuia.
In ultimul cuvant, Maximilian Balasescu le-a aratat judecatorilor ca a muncit "enorm de mult" la dosarul vrajitoarelor, crezand ca acest caz il "va readuce in viata juridica".