Fostul prim-procuror Tomita Neagu, condamnat definitiv la 5 ani inchisoare pentru luare de mita si spalare de bani

inchisoare - getty

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu Tomita Neagu a fost condamnat definitiv, vineri, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 ani inchisoare cu executare, pentru luare de mita, spalare de bani si fals intelectual.

Tomita Neagu a primit 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, in forma continuata (3 acte materiale referitoare la terenurile din Jilava, cheltuieli in SUA si un televizor Samsung); 1 an inchisoare pentru participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual; 3 ani inchisoare pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni si 3 ani pentru spalare de bani.

Pedepsele au fost contopite, urmand ca el sa execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani inchisoare cu executare, informeaza Agerpres.

In acelasi dosar, avocatul Adrian Zamfirachi Richartt a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu executare, iar finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, a primit 3 ani inchisoare cu executare.

De asemenea, magistratii l-au condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pe Dumitru Catalin Vlad si au mentinut decizia de achitare a sotiei Tomita Neagu, Olimpia Neagu. ICCJ a mentinut si decizia data de Curtea de Apel Bucuresti din ianuarie 2014 privind confiscarea de la Tomita Neagu a sumei de 40.000 de lei si restituirea catre primarul comunei Jilava (denuntator) Adrian Mladin a mai multor bunuri. Decizia instantei este definitiva.

Citește și
Madalina Manole - stiri
Barbatul care i-a vandut Madalinei Manole substanta care i-a provocat moartea, condamnat la cinci ani de inchisoare
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Procurorii anticoruptie au dispus, pe 17 aprilie 2013, trimiterea in judecata a fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu Tomita Ionut Neagu si a sotiei sale, pentru infractiuni de coruptie.

Potrivit DNA, in sarcina lui Tomita Neagu, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, in prezent suspendat, au fost retinute: doua infractiuni de luare de mita, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, participatie improprie la savarsirea de fals intelectual, in forma continuata, spalare de bani, fals in declaratii, in forma continuata.

Sotia sa, Olimpia Neagu, ofiter specialist in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a fost trimisa in judecata pentru complicitate la luare de mita, in forma continuata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, participatie improprie la savarsirea de fals intelectual, in forma continuata, fals in declaratii, in forma continuata, spalare de bani. In dosar au mai fost trimisi in judecata Dumitru Catalin Vlad, procuror la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, fost magistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti (la data comiterii faptelor); Adrian Richartt Zamfirachi, avocat suspendat la Baroul Bucuresti, Ovidiu Szasz.

DNA sustine ca, in perioada 2009 - 2010, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, Tomita Neagu, cu complicitatea sotiei sale, a lui Adrian Zamfirachi si a lui Ovidiu Szasz, a pretins, primit si acceptat de la primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, ca mita, mai multe bunuri, pentru a fi solutionate dosarele penale aflate in lucru pe rolul Parchetului pe care il conducea, in care Mladin era cercetat in calitate de primar. Sotii Neagu au primit de la Mladin un teren intravilan de 1.000 metri patrati si in plus acesta le-a achitat cheltuielile de cazare de 3.294,15 dolari, ocazionate de un sejur petrecut de cei doi in orasul Beverly Hills din SUA si le-a remis un televizor de 8.299,90 lei.

Un al doilea lot cu suprafata de 1.000 metri patrati i-a revenit lui Zamfirachi. Dumitru Catalin Vlad, in calitatea sa de procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a acceptat de la Adrian Mladin un teren intravilan de 1.000 metri patrati pentru a solutiona favorabil un dosar penal constituit ca urmare a unei plangeri formulate de acesta.

Pentru a disimula adevarata provenienta a acestui imobil, platit in realitate de primar, Dumitru Catalin Vlad s-a folosit de o persoana interpusa care a semnat contractul de vanzare-cumparare. Pentru cele trei loturi de teren a cate 1.000 metri patrati fiecare, la care se adauga drumul de acces de 707 metri patrati, achizitionate de primar cei doi procurori si avocatul Zamfirachi, s-a achitat proprietarilor suma de 240.000 euro, iar pentru a disimula atat adevarata provenienta a acestora, cat si viitorii proprietari, la momentul dobandirii imobilelor respective, Tomita Neagu, Dumitru Vlad si Zamfirachi s-au folosit de intermedierea lui Ovidiu Szasz, care a semnat toate contractele de vanzare-cumparare in calitate de imputernicit al proprietarilor.

In plus, pentru a crea aparenta ca a achitat valoarea terenului dobandit, Tomita Neagu a incheiat cu Zamfirachi un contract de imprumut fictiv de 10.000 euro. In 2008, Tomita Neagu a pretins si primit, prin intermediul avocatului Zamfirachi, 40.000 lei de la o persoana cercetata pentru conducerea unui autovehicul fara a avea permis de conducere, in scopul de a dispune o solutie de scoatere de sub urmarire penala. In perioada 2009 - 2011, cu ocazia completarii declaratiilor de avere, sotii Neagu au mentionat in fals ca au imprumutat de la Zamfirachi 10.000 euro.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Anuntul facut azi de MAE despre romanul condamnat la moarte in Malaezia
Anuntul facut azi de MAE despre romanul condamnat la moarte in Malaezia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a exprimat joi preocuparea Romaniei fata de romanii aflati in detentie in Malaezia, sub acuzatia de trafic de droguri.

Barbatul care i-a vandut Madalinei Manole substanta care i-a provocat moartea, condamnat la cinci ani de inchisoare
Barbatul care i-a vandut Madalinei Manole substanta care i-a provocat moartea, condamnat la cinci ani de inchisoare

Barbatul care i-a vandut Madalinei Manole "Furadan", substanta care i-a provocat moartea, a fost condamnat de magistratii de la Curtea de Apel din Timisoara la cinci ani de inchisoare.

Marturia emotionanta a lui Dumitru Gologan, tatal romanului condamat la moarte in Malaezia:
Marturia emotionanta a lui Dumitru Gologan, tatal romanului condamat la moarte in Malaezia: "Mi se rupe sufletul de durere"

Dumitru Gologan este un tata aflat in pragul disperarii. Ionut, fiul sau, este condamnat la moarte, in Malaezia, pentru trafic de droguri, iar zilele ii sunt numarate.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.